Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πρόβλημα με την εξόφληση παραστατικών μεταφοράς με επιταγή τρίτων

11:32 π.μ. - Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021
11:02 π.μ. - Παρ, 12/32/2021
Image: Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πρόβλημα με την εξόφληση παραστατικών μεταφοράς με επιταγή τρίτων

Λύση από το Υπουργείο Ναυτιλίας ζητά ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

-

Κε Υπουργέ,

Στην ΚΥΑ 2020 για την Δράση Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει συμπεριληφθεί ο όρος, «η εξόφληση των παραστατικών μεταφοράς ΔΕΝ δύναται να πραγματοποιηθεί με επιταγή τρίτων».

Αυτό είναι ουσιαστικά ανέφικτο για μεγάλα αγροτικά σχήματα (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, ΟΠ, κ.α.) καθώς οι κύριοι πελάτες αυτών των σχημάτων (σούπερ μάρκετ κ.α.) αδύνατον να εξοφληθούν τα τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων σε 60 μέρες, ως ορίζει ο νόμος, αλλά σε περισσότερες μέρες ( ίσως και πολύ περισσότερες σε κάποιες περιπτώσεις).

Αποτέλεσμα αυτού είναι η άντληση ρευστότητας από το αποθεματικό κάθε σχήματος για την εξόφληση των παραπάνω παραστατικών, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι επιταγές αυτών των πελατών, για τον συγκεκριμένο λόγο.

Να σημειωθεί επίσης ότι στην δύσκολη συγκύρια που διανύουμε, η οικονομική ρευστότητα κάθε συλλογικού σχήματος, είναι απαραίτητη για την στήριξη των μελών του στην παραγωγική διαδικασία.

Σας καλούμε να τροποποιήσετε αυτόν τον όρο στη νέα ΚΥΑ 2021 και αν είναι δυνατόν να έχει αναδρομική ισχύ. Υπάρχουν περιπτώσεις σήμερα τέτοιων σχημάτων, οπού απορρίπτονται από δικαιούχοι για αυτό το αίτιο.

Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση.

Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 

Γαϊτάνης Ιωάννης 

Ο Γεν. Γραμματέας

Βιαννιτάκης Μιχαήλ