Μεταφορικό Ισοδύναμο: Έντονη δυσαρέσκεια του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας για τις καθυστερήσεις πληρωμών

9:32 π.μ. - Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2024
09:06 π.μ. - Παρ, 07/32/2024
Image: Μεταφορικό Ισοδύναμο: Έντονη δυσαρέσκεια του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας για τις καθυστερήσεις πληρωμών

Επιστολή προς τον Υπ. Ναυτιλίας - Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στυλιανίδη Χρήστο

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Αναφορικά με το Μέτρο μεταφορικό ισοδύναμο στην νήσο Κρήτη σας εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας καθώς εκκρεμεί ακόμα πληρωμή στους δικαιούχους για το έτος 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι το Μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται στην Κρήτη το 2020 με μεγάλη καθυστέρηση από τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Ομολογουμένως το Μέτρο ωφελεί σημαντικά τις αγροτικές (και μη) επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μία σημαντική ανάσα ρευστότητας σε μία εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όπως γνωρίζετε, για τις αιτήσεις του 2022 έχει προκύψει σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται αποκλειστικά με τους όρους λειτουργίας στην πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα ενώ στα δύο χρόνια εφαρμογής του Μέτρου στην Κρήτη ο προϋπολογισμός κάλυπτε τις αιτήσεις των δικαιούχων, για το 2022 οι αιτήσεις ανήλθαν τετραπλάσιο του προϋπολογισμού δηλαδή από 10 εκ. ευρώ σε 40 εκ. ευρώ.

Για αυτήν την κατάσταση προφανώς δεν ευθύνονται ούτε οι αγρότες, ούτε οι υπόλοιποι δικαιούχοι- επιχειρήσεις αλλά είναι ξεκάθαρα θέμα ανεπαρκούς λειτουργίας της πλατφόρμας. Δυστυχώς η πλατφόρμα δεν διαθέτει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και η κατάθεση αιτήσεων χρηματοδότησης έγινε ανεξέλεγκτα από οποιοδήποτε μπορεί να εμφανίσει (νόμιμα ή μη) τα σχετικά παραστατικά μεταφοράς εισροών και εκροών για την επιχείρησή του.

Γνωρίζετε επίσης ότι αυτό το ζήτημα έχει ανακύψει από 7 συγκεκριμένους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) καθώς επίσης και ότι όλη η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων χρηματοδότησης έγινε σε συνέργεια συγκεκριμένων γραφείων που είχαν γνώση για αυτό το κενό στην λειτουργία της πλατφόρμας.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο Κρήτη (10/3/2024) δεσμευτήκατε ότι άμεσα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του έκτακτου ελέγχου για αυτές τις περιπτώσεις ώστε να προχωρήσει στην καταβολή των χρηματικών ποσών στους δικαιούχους, κάτι που δυστυχώς 3 μήνες μετά από αυτή την δέσμευση σας, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η έκτακτη διαδικασία ελέγχου.

Επειδή για όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι κατάφωρη αδικία για τους πραγματικούς δικαιούχους του Μέτρου, σας καλούμε άμεσα να ΠΡΑΞΕΤΕ την δέσμευση σας και να προχωρήσει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους οπού έως τώρα έχουν εφαρμόσει ορθά το Μέτρο, όπως είναι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών κ.α.

Σας καλούμε επίσης να εφαρμοστεί επιτέλους καθολικά το Μέτρο για την Κρήτη ώστε να συμπεριλάβει στην επιδότηση τους εισιτήρια μεταφοράς Επιβατών και Καύσιμα όπως εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.

Ευελπιστούμε να ανταποκριθείτε άμεσα και θετικά στο αίτημά μας

Ο Προέδρος 

Γαϊτάνης Ιωάννης

Ο Γ. Γραμματέας

Βιαννιτάκης Μιχαήλ