Μετά την αφαίρεση του τίτλου, εξετάζουν την αφαίρεση του μεταλλίου από τον Ρίχτερ

8:28 μ.μ. - Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018
08:03 μ.μ. - Σάβ, 31/28/2018
Image: Μετά την αφαίρεση του τίτλου, εξετάζουν την αφαίρεση του μεταλλίου από τον Ρίχτερ

Στον απόηχο της ανάκλησης του τίτλου από τον Ρίχτερ

Δικαίωση στη μνήμη των αναρίθμητων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, που έλαβε χώρα στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, συνιστά η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφορικά με την αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στον καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ.
 
Εξάλλου, στον απόηχο της προχθεσινής απόφασης της Συγκλήτου του κορυφαίου εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού μας, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, αποκάλυψε χθες στο Ράδιο 98,4 ότι εξετάζεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας το ζήτημα της απονομής - στο παρελθόν - του μεταλλίου του Φοίνικος στο Γερμανό ιστορικό.
 
Ο Κρητικός πρώην αρχηγός του ΓΕΕΘΑ μίλησε χθες στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη στο Ράδιο 98,4. Μεταξύ άλλων, ο Μανούσος Παραγιουδάκης προέβη στην αποκάλυψη ότι ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος τού είχε αναφέρει πέρυσι ότι ανέμενε την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση, για να δει εν συνεχεία πώς θα πορευτεί η Προεδρία της Δημοκρατίας σχετικά με το μετάλλιο του Φοίνικος. 
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μετάλλιο είχε απονεμηθεί στον Χάιντς Ρίχτερ επί προεδρίας Κωστή Στεφανόπουλου.
 
«Πέρυσι, στη γιορτή του Αρκαδίου, όπου ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρευρέθηκα κι εγώ», ανέφερε αρχικά μιλώντας στον Γιώργο Σαχίνη ο Μανούσος Παραγιουδάκης. «Του μίλησα τότε για το θέμα και μου είπε “αναμένω αρχηγέ κάποια στιγμή να γίνει (σ.σ. η απόφαση της Συγκλήτου) για να προχωρήσουμε κι εμείς”», συμπλήρωσε με νόημα ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. 
«Από εκεί και πέρα εγώ δεν είχα λόγο να κάνω αναφορές. Τώρα όμως που η εκκρεμότητα που υπήρχε καλύφθηκε από έναν κατεξοχήν επιστημονικό χώρο, όπως είναι το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, νομίζω ότι και η Προεδρία της Δημοκρατίας πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει», επισήμανε, κλείνοντας ο Μανούσος Παραγιουδάκης.
 
Οι κινήσεις Ρίχτερ
 
Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις του Χάιντς Ρίχτερ μετά την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα που του είχε απονείμει το Πανεπιστήμιο Κρήτης το Νοέμβριο του 2014. Μέχρι στιγμής, το τι μέλλει γενέσθαι παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, όπως τόνισε στο Ράδιο 98,4 ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Δημήτρης Ξενάκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Ρίχτερ θα κινηθεί ενάντια στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο. 
«Ο κύριος Ρίχτερ, στα δύο τελευταία υπομνήματα που μας έστειλε (όπου ουσιαστικά προσπαθούσε να μας βγάλει... τρελούς), άφησε σαφείς αιχμές περί νομικής απάντησης από την πλευρά του», ανέφερε αρχικά στον Γιώργο Σαχίνη ο κ. Ξενάκης. 
«Θεωρώ, δηλαδή, αυτονόητο ότι θα το κάνει (σ.σ. θα κινηθεί ενάντια στην απόφαση της Συγκλήτου) τουλάχιστον όσον αφορά στο επίπεδο της διοικητικής πράξης», συμπλήρωσε με νόημα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 
Η αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Ρίχτερ ελήφθη - ομόφωνα - προχθές κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Όπως τόνισε μάλιστα ο πρύτανης του Π.Κ., Οδυσσέας Ζώρας, πρόκειται για την πρώτη αφαίρεση επίτιμου διδακτορικού τίτλου που έχει απονεμηθεί από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας μας! 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, η επίμαχη απόφαση στηρίχτηκε τόσο στην απαξιωτική δημόσια τοποθέτηση του Ρίχτερ για το ελληνικό Πανεπιστήμιο, όσο και στις αποφάσεις που έλαβε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης για την αφαίρεση του τίτλου από το Γερμανό ιστορικό.
 
«Ηθικά ο τίτλος είχε ήδη αφαιρεθεί»
 
Εξάλλου, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, ο πρύτανης του Π.Κ. επισήμανε ότι η αφαίρεση του τίτλου που είχε απονεμηθεί στον Χάιντς Ρίχτερ “κλείνει” τις όποιες “πληγές” είχαν ανοίξει στη σχέση της τοπικής κοινωνίας και του κορυφαίου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Κρήτης, με αφορμή την επίμαχη υπόθεση. Όπως επισήμανε, πάντως, ο κ. Ζώρας, όσο ο Γερμανός καθηγητής επιμένει στη διεκδίκηση του - αφαιρεθέντος πλέον - τίτλου του με τέτοιου είδους διαδικασίες, τόσο αποδεικνύεται ότι «δεν τον άξιζε». 
Ο κ. Ζώρας μίλησε, ωστόσο, και για τη δυσκολία την οποία έχει η διαδικασία της αφαίρεσης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα. 
«Ενώ η απονομή του εν λόγω τίτλου αποτελεί μια ευχάριστη στιγμή, η διαδικασία της ανάκλησής του είναι μια αμήχανη, επώδυνη στιγμή», τόνισε ο κ. Ζώρας, ο οποίος συμπλήρωσε, πάντως, ότι «ηθικά ο τίτλος είχε ήδη αφαιρεθεί» από τον Ρίχτερ. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Χάιντς Ρίχτερ είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε μια διαδικασία εν κρυπτώ και ενόσω το ΑΕΙ τελούσε υπό κατάληψη και εν τη απουσία των περισσότερων καθηγητών του τμήματος. Ωστόσο, η απονομή του επίμαχου τίτλου στον καθηγητή προκάλεσε κύμα σφοδρών αντιδράσεων τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και σε μια σειρά επιστημονικών - και όχι μόνο - φορέων της χώρας: Κι αυτό καθώς ο Ρίχτερ στο περίφημο - πλέον - βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης αρνείται τα εγκλήματα που τελέστηκαν σε βάρος του κρητικού λαού κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
 
 
neakriti.gr