Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, πήρε πίσω άρον-άρον την εγκύκλιο για τις εφημερίες η υπουργός Υγείας

9:46 π.μ. - Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023
09:05 π.μ. - Πέμ, 04/46/2023
Image: Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, πήρε πίσω άρον-άρον την εγκύκλιο για τις εφημερίες η υπουργός Υγείας

Με γιατρούς γενικών καθηκόντων ανά εφημερία τομέα προσπάθησε να "μπαλώσει" τις ελλείψεις το υπουργείο Υγείας

“Θύελλα” αντιδράσεων προκάλεσε στα νοσοκομεία η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που φέρει την υπογραφή της κ. Μίνας Γκάγκα και προβλέπει ότι, εάν υπάρχουν κενά σε ιατρικό προσωπικό, θα πρέπει όλοι οι γιατροί του τομέα (όλων των ειδικοτήτων) να κάνουν εφημερία ανεξάρτητα από τα περιστατικά. Εγκύκλιος με την οποία ανάβει ουσιαστικά “πράσινο φως” ώστε να πραγματοποιούνται εφημερίες από γιατρούς ειδικοτήτων ασχέτων από τις περιπτώσεις ασθενών που θα νοσηλεύονται στην εκάστοτε νοσοκομειακή δομή. Μετά το “τσουνάμι” οργής πάντως, η Μίνα Γκάγκα με νέα απόφαση απέσυρε την εγκύκλιο επιστρέφοντάς τη στο ΚΕΣΥ.

«Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Γκάγκα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, σημειώνοντας ότι κάθε διοικητής νοσοκομείου που «θα τολμήσει να δώσει εντολή για εφημερία τομέα θα είναι προσωπικά υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και για παραβίαση του νόμου περί αντιποίησης ειδικότητας», ξεκαθαρίζοντας ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες εναντίον της συγκεκριμένης εγκυκλίου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν παράλληλα ότι η επίκληση από την υπουργό των παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών, υπό το βάρος των πιέσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα προκαλέσει νέα “καταιγίδα” παραιτήσεων, που θα φέρει τη Δημόσια Υγεία πιο κοντά στην υποβάθμιση, υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

«Την Παρασκευή 28/4/23 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα αιφνιδιαστικά ανάρτησε στη “Διαύγεια” εγκύκλιο, με την οποία ομολογεί τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την “καταιγίδα” παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών.

Αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των δημόσιων μονάδων Υγείας από γιατρούς (μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, εξασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και συνθηκών εργασίας και όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για να προσφέρουμε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας), επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερίας τομέα. Η εφημερία τομέα (δηλαδή γιατρός μιας ειδικότητας του Παθολογικού Τομέα π.χ. παθολόγος να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κ.λπ. και αντίστοιχα γιατρός μιας ειδικότητας του Χειρουργικού Τομέα π.χ. γενικός χειρουργός να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα π.χ. ασθενείς ορθοπαιδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κ.λπ.) εκθέτει την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω.

“Αφού δεν έχουν γιατρούς, ας τα κλείσουμε επιτέλους να τελειώνουμε”. Αυτή η επιλογή εντάσσεται στο σχέδιο να απομείνει σε κάθε ευρύτερη περιοχή (π.χ. Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη κ.λπ.) μόνο ένα νοσοκομείο («κόμβος», όπως το αποκαλούν) στη συνολικότερη πολιτική της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Της πολιτικής που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος από τη μία και πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από την άλλη. Προειδοποιούμε κάθε διοικητή νοσοκομείου που θα τολμήσει να δώσει εντολή για εφημερία τομέα, πως θα είναι προσωπικά υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και για παραβίαση του νόμου περί αντιποίησης ειδικότητας. Η ΟΕΝΓΕ θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες εναντίον της συγκεκριμένης εγκυκλίου».

Επικίνδυνη και εξευτελιστική

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΕΙΝΑΠ, μιλά για άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική εγκύκλιο για ασθενείς και ιατρούς του ΕΣΥ, απαιτώντας την απόσυρσή της. Παράλληλα, καλεί ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα, γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας. «Προχωρούμε σε εξώδικο προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας και θα προβούμε σε κάθε νομική ενέργεια», σημειώνει. Επίσης, «απευθυνόμαστε προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας ανάκληση της σοβαρής αυτής υπουργικής εγκυκλίου που διαλύει τα νοσοκομεία της χώρας. Οι γιατροί θα υπηρετήσουν την επιστήμη τους με τους κανόνες της ειδικότητάς τους», καταλήγει η ΕΙΝΑΠ.

Στον εισαγγελέα

«Για αντιεπιστημονική εγκύκλιο που υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες», κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, με τους Δημήτρη Βρύσαλη και Βασίλη Κούδα να επισημαίνουν ότι αν ήθελαν και δεν είχαν άλλες σκέψεις θα ενίσχυαν τα νοσοκομεία της χώρας, όπως υποστηρίζουν στον δημόσιο λόγο τους.

«Καταθέτουμε υπόμνημα στον εισαγγελέα εντός των ημερών, ζητώντας την παρέμβασή του», τόνισε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ζητώντας παράλληλα το υπουργείο να πάρει πίσω την εγκύκλιο. Μιλά για απαράδεκτη κι επικίνδυνη απόφαση την ώρα που οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει σε τραγικό σημείο και σημειώνει: «Αντί να προχωρήσει σε άμεσες μόνιμες προσλήψεις, παροχή πραγματικών κινήτρων και σεβασμό στο υγειονομικό προσωπικό, αναγκάζει κάθε γιατρό και κάθε νοσηλευτή να είναι διαθέσιμος για εφημερία, βάρδια οποιαδήποτε στιγμή παραστεί ανάγκη». «Αντιεπιστημονική η απόφασή της. Υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας», είπε από την πλευρά του ο Βασίλης Κούδας, ψυχίατρος και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Απάντηση του υπουργείου Υγείας

Πριν την απόσυρση της εγκυκλίου, το υπουργείο Υγείας απάντησε, αναφέροντας ότι το σκεπτικό του είναι τελείως διαφορετικό, καθώς προσπαθεί να προλάβει και να προνοήσει σε περίπτωση που για κάποιο λόγο απουσιάζει γιατρός από τον τομέα του:

Αναλυτικά, η απάντηση: «Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν πάντα γιατροί που εφημερεύουν στα επείγοντα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της επείγουσας ιατρικής στην ασφαλή αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού, έδωσε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την εξειδίκευση, αλλά και την απασχόληση στα ΤΕΠ.

Στα μικρότερα νοσοκομεία, ο οργανισμός συχνά προβλέπει μία ή δύο θέσεις ειδικών, επειδή και τα περιστατικά που δέχεται ένα μικρότερο νοσοκομείο είναι λίγα.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΚΕΣΥ, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο, γνωμοδότησε ως εξής: Όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός, ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Η πρόταση του ΚΕΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών, για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό».

neakriti.gr