ΜΕΤΑ Λασιθίου : Στο πλευρό των εργαζομένων ειδικής αγωγής

12:43 μ.μ. - Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017
12:09 μ.μ. - Σάβ, 02/43/2017
Image: ΜΕΤΑ Λασιθίου : Στο πλευρό των εργαζομένων ειδικής αγωγής

Στο ήδη ευαίσθητο τοπίο της Ειδικής Αγωγής, με ανύπαρκτες δημόσιες δομές, με ελλείψεις προσωπικού, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -ΑΝ.ΕΛ. επιχειρεί ένα ακόμη χτύπημα στους γονείς και τα παιδιά που χρειάζονται υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής

Η απόφαση της κυβέρνησης για υπογραφή νέων συμβάσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων- ιδιωτικών κέντρων και εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή φορτώνει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά βάρη της θεραπείας των παιδιών στην πλάτη των οικογενειών. Αν ο ιδιώτης -πάροχος υπηρεσιών Ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, αποκατάσταση κλπ.) δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ δε θα αποζημιώνεται, όπως γινόταν μέχρι τώρα, για τις θεραπείες από το κράτος αλλά αναγκαστικά από το γονιό που δεν έχει επιλογή: είτε θα διακόψει, είτε θα συνεχίσει να πληρώνει από την τσέπη του τη θεραπεία του παιδιού του.
 
Η απόφαση αυτή είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, στις επιταγές των μνημονίων και της Ε.Ε., στην προσπάθειά της να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, εις βάρος των παιδιών με Ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους. Η μείωση στο ήδη χαμηλό κονδύλι στον προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ, από τα 106 στα 60 εκατομμ., θα σημαίνει κόψιμο των παροχών και άρα των υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των παιδιών –Α.μεΑ. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των παραπάνω υπηρεσιών, δηλαδή ακόμα περισσότερα κέρδη για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ιδιωτικών κέντρων Ειδικής Αγωγής και εκμετάλλευση (μείωση μισθών, αλλαγή συμβάσεων εργασίας, απολύσεις) του ήδη υπάρχοντος προσωπικού σε αυτές τις επιχειρήσεις.
 
Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική είναι αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση και στο χώρο της Ειδικής εκπαίδευσης. Μειώνει τις πιστώσεις για τις δαπάνες της δημόσιας εκπαίδευσης, αφήνει εκατοντάδες παιδιά έξω από τα σχολεία λόγω έλλειψης υποδομών και επιστημονικού προσωπικού, αλλάζει με τις πρόσφατες διατάξεις Γαβρόγλου τις προϋποθέσεις στήριξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στα γενικά σχολεία (ενώ δήθεν νοιάζεται για τη «συμπερίληψη») για να εξοικονομήσει εκπαιδευτικό προσωπικό.
 
Οι ανάγκες όμως των παιδιών και των εργαζομένων στην Ειδική αγωγή και εκπαίδευση δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τις λογικές του «κόφτη δαπανών». Στον αγώνα που δίνουν στο δρόμο οι οικογένειες Α.μεΑ. και οι εργαζόμενοι Ειδικής Αγωγής είμαστε μαζί για να διεκδικήσουμε από το κράτος:
 
– Δημόσιες και αποκλειστικά δωρεάν δομές Ειδικής Αγωγής
 
– Καμία επιβάρυνση των οικογενειών Α.μεΑ.
 
– Όχι στις απολύσεις- περικοπές μισθού των εργαζομένων
 
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Γενική και Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
 
– Αύξηση στα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες
 
– Δημόσια και δωρεάν υγεία -παιδεία- πρόνοια για όλους
 
ΜΕΤΩΠΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (ΜΕΤΑ)
 
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ