Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι ανακοινώσεις για πρόσληψη γιατρών στα Νοσοκομεία του Λασιθίου

10:26 π.μ. - Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023
10:04 π.μ. - Τετ, 05/26/2023
Image: Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι ανακοινώσεις για πρόσληψη γιατρών  στα Νοσοκομεία του Λασιθίου

Ο Γ. Μανουσάκης πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στον Ηχώ 99,8

Εκτός μένουν τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου από την πρόσληψη λοιπού επικουρικού προσωπικού παρά το ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σχετικές αιτήσεις κατατέθηκαν για τον νομό, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου κ. Γ. Μανουσάκη.

Όπως ανέφερε, τον περασμένο Μάρτιο άνοιξε η πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι για να εργαστούν στα νοσοκομεία ως συμβασιούχοι. Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν, υπήρξε ενδιαφέρον από το Λασίθι. Στην πορεία ανακοινώθηκαν οι σειρές κατάταξης από την ΔΥΠΕ, περιμέναμε προσλήψεις, όμως στην ΔΥΠΕ αναρτήθηκαν προσλήψεις για κάποιες θέσεις σε άλλα νοσοκομεία του νησιού αλλά όχι στο Λασίθι. Σε ερώτησή τους, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι μέχρι το καλοκαίρι που θα αναλάβει νέα κυβέρνηση δεν θα πάρουμε καμιά θέση στο νομό.

Έγινε μια κατανομή 200 θέσεων πανελλαδικά και από την Κρήτη θα καλυφθούν θέσεις στο ΠΑΓΝΗ και το νοσοκομείο Χανίων. Εκτιμούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τέλος του χρόνου γιατί και η νέα κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να προλάβει να κάνει τις διαδικασίες και να εξασφαλίσει οικονομικές, εξήγησε. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο τι ισχύει για τους ήδη συμβασιούχους και σε ποιες περιπτώσεις έχει δοθεί παράταση έως τέλος του χρόνου και σε ποιες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επισημαίνοντας ότι με όλα αυτά δημιουργείται μια εργασιακή ομηρία, οι εργαζόμενοι ζουν μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες ανάγκες στα νοσοκομεία. .

Είπε στη συνέχεια ότι νεότερα για μόνιμες τις θέσεις γιατρών που έχουν προκηρυχθεί, πιθανότατα να υπάρχουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα καθώς μέχρι τις 7 Απριλίου υπάρχει το περιθώριο αιτήσεων. Εκφράζοντας την προσδοκία να υπάρχουν γιατροί που θα ανταποκριθούν για τις θέσεις στον νομό Λασιθίου. Για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου έχουν προκηρυχθεί πέντε μόνιμες θέσεις μακάρι να έρθουν έστω και δυο. Είμαστε σε αναμονή, είπε.

Τέλος μίλησε για την κίνηση φορέων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου να στηρίξουν το νοσοκομείο ωστόσο η ΥΠΕ δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση.

Ακούστε εδώ τον κ. Μανουσάκη

Το υπόμνημα των φορέων

Η επιτροπή Κοινωνικών Φορέων για τη στήριξη του ΓΝΑΝ απέστειλε στο Διοικητή 7ης ΥΠΕ κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου την ακόλουθη επιστολή:

Κύριε Διοικητά,

ο σκοπός της επιστολής μας είναι να σας ενημερώσουμε για τις συνθήκες περίθαλψης στο κεντρικό νοσοκομείο του νομού και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Δεν παραβλέπουμε τις προσπάθειες που γίνονται για την βελτίωση στο χώρο της υγείας, όμως για διαφόρους λόγους η κατάσταση για το νοσοκομείο μας είναι κρίσιμη και εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Το ακτινολογικό τμήμα το οποίο έχει κομβικό ρόλο για την λειτουργία των άλλων τμημάτων λειτουργεί με δύο άτομα, το ένα είναι με παράταση και αντιμετωπίζει και πρόβλημα υγείας, και εντός ολίγου το τμήμα μένει με ένα ιατρό, για γνωμάτευση ακτινογραφιών, αξονικές τομογραφίες και υπερήχους, με αποτέλεσμα να καλύπτονται με ακτινολόγο λιγότερες από 10 εφημερίες το μήνα.

Το Τ.Ε.Π. λειτουργεί σε ασφυκτικές συνθήκες με μετακινούμενους ιατρούς από το Νοσοκομείο ΚΥ Υγείας Νεάπολης και από το Νοσοκομείο ΚΥ Σητείας, καθότι αποχώρησαν ο Δ/ντής και δύο ειδικευμένοι και ως είναι γνωστό το Τ.Ε.Π. είναι η βιτρίνα του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών του ΤΕΠ είναι πολλά πρωινά να μην υπάρχει ειδικευμένος ιατρός στο τμήμα, ενώ καταγράφονται και μεγάλες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στην εξέταση και διεκπεραίωση των περιστατικών. Λόγω των συνθηκών εργασίας και διαφόρων άλλων λόγων έχουν αποχωρήσει συνολικά έξι ιατροί, οι τρεις του Τ.Ε.Π. δύο ακτινολόγοι, και η μοναδική νευρολόγος και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.

Μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης εντοπίζονται και στις άλλες υπηρεσίες του Νοσοκομείου, με μεγαλύτερα τα προβλήματα στη νοσηλευτική υπηρεσία , στην καθαριότητα και στα ιατρικά εργαστήρια. Επίσης υπάρχει και το φαινόμενο μετακινήσεων προσωπικού από το ΓΝΑΝ προς άλλα νοσοκομεία, κάτι που επιδεινώνει την υποστελέχωση. Το νοσοκομείο μας είναι από τα πιο υποστελεχωμένα της Ελλάδος, αφού η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 53% σε μόνιμο προσωπικό και συνολικά 77% μαζί με τους συμβασιούχους.

Επίσης σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τον αποκλεισμό του ΓΝΑΝ από τις προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνικών και βοηθητικών υπαλλήλων. Πριν από ένα μήνα άνοιξε πανελλαδικά για μια εβδομάδα η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για επικουρικό προσωπικό. Όπως φαίνεται, σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης θα δοθούν διάφορες θέσεις, αλλά στο ΓΝΑΝ θα δοθεί φέτος μόνο μία μια θέση ΥΕ βοηθητικού προσωπικού και τίποτα άλλο, ούτε νοσηλεύτριες, ούτε εργαστηριακοί, ούτε τεχνικοί, ούτε διοικητικοί, παρά τα μεγάλα κενά στελέχωσης που υπάρχουν. Στην κατανομή νέων εγκριτικών αποφάσεων για προσλήψεις επικουρικών από τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, το 2022 σε 20 θέσεις σε όλη την Κρήτη το ΓΝΑΝ δεν πήρε καμία, και όπως φαίνεται και φέτος το 2023 έχει γίνει το ίδιο και το ΓΝΑΝ δεν θα πάρει καμία θέση. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό αφού περιφρονείται και υποτιμάται συνεχώς το νοσοκομείο μας και η δουλειά που γίνεται σ’ αυτό.

Υπάρχουν τμήματα που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολλούς περισσότερους ασθενείς καθότι υπάρχουν οι υποδομές. Η χειρουργική όπως αναφέρει ο Δ/ντής της θα μπορούσε να διπλασιάσει τα χειρουργεία εάν υπήρχε το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό για να πλαισιώσει το χειρουργείο. Πολλά ακμάζοντα πριν από αρκετά χρόνια τμήματα, όπως το ουρολογικό, το ωτορινολαρυγγολογικό το οφθαλμιατρικό το οδοντιατρικό κ.α. βρίσκονται σε μαρασμό. Ο κόσμος δεν εξυπηρετείται όπως πρέπει, υποφέρει, δυσανασχετεί και διαμαρτύρεται. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το κεντρικό νοσοκομείο του νομού θα καταρρεύσει με ότι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα για την τουριστική περίοδο που οι επισκέπτες του νοσοκομείου τετραπλασιάζονται (σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του νοσοκομείου). Ένα μεγάλο μέρος των ασθενών των τουριστικών περιοχών Χερσονήσου, Σταλίδας και Μαλίων εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο μας.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αφορά το νοσοκομείο μας είναι η ανάγκη εξασφάλισης της χρηματοδότησης για τη μελέτη στατικής επάρκειας του παλαιού κτιρίου, όπου αν και μετά από πολλή προσπάθεια του συλλόγου φίλων ΓΝΑΝ και σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου, είχε υπάρξει σχετική δέσμευση από την πρώην διοικήτρια της 7 ης ΥΠΕ για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, τελικά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Επίσης έχει παγώσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου και η χρηματοδότηση για τη μελέτη δημιουργίας ψυχιατρικής κλινικής.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην πόλη του Αγίου Νικολάου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, δεν λειτούργησε ποτέ κέντρο υγείας αστικού τύπου και η συμμετοχή των ιδιωτών στην πόλη του Αγίου Νικολάου ως προσωπικών ιατρών είναι μηδενική. Η ΤΟΜΥ υπολειτουργεί με ιατρούς του κέντρου υγείας Νεάπολης, ο ένας ιατρός απουσιάζει ευρισκόμενος σε μακροχρόνια άδεια. Η αναμονή είναι πολύ μεγάλη και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται. Στο Νοσοκομείο εξωτερικό παθολογικό ιατρείο γίνεται μία φορά μόνο την εβδομάδα.

Η πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη, διότι στον Άγιο Νικόλαο δεν υπάρχει οδοντίατρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι οδοντίατροι του κέντρου υγείας Νεάπολης έχουν συνταξιοδοτηθεί και οι θέσεις τους μένουν κενές. Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο μόνο στις ελάχιστες ημέρες που εφημερεύει ο μοναδικός οδοντίατρος του. Τα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία έχουν σταματήσει προ πολλού. Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η εξαγγελία για την αγωγή υγείας, πρόληψη και οδοντιατρική περίθαλψη στα παιδιά μέχρι δώδεκα ετών από ιδιώτες οδοντιάτρους, δεν αντικαθιστά όμως την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη που αφορά όλο τον πληθυσμό η οποία περιλαμβάνει και τα επείγοντα περιστατικά.

Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε η προκήρυξη πέντε μόνιμων θέσεων ιατρών στο νοσοκομείο μας, η διαδικασία όμως είναι συνήθως χρονοβόρα και τις περισσότερες φορές άκαρπη, αφού οι χαμηλές απολαβές, οι κακές συνθήκες εργασίας και το ακριβό κόστος ζωής και ενοικίων λειτουργούν ως αντικίνητρα προσέλκυσης ιατρών στο ΕΣΥ και ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία. Επομένως χρειάζονται κίνητρα για την προσέλκυση Ιατρικού προσωπικού.

Με την παρέμβαση μας αυτή θέλουμε να σας επισημάνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν με αποτέλεσμα την επιδείνωση των θεμάτων της υγείας στο Νομό Λασιθίου και παρακαλούμε για την δική σας βοήθεια και στήριξη για την αντιμετώπιση τους.

Οι φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Στήριξης του ΓΝΑΝ

Δήμος Αγίου Νικολάου

Εργατικό Κέντρο Λασιθίου

Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Επιμελητήριο Λασιθίου