Μελέτη για το μοντέλο ανάπτυξης σε Παχειά Άμμο και Θόλος και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης

12:28 μ.μ. - Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021
12:12 μ.μ. - Δευ, 06/28/2021
Image: Μελέτη για το μοντέλο ανάπτυξης σε Παχειά Άμμο και Θόλος και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γουλιδάκης στον Ηχώ 99,8 για τη συνεργασία με ερευνητές του ΙΤΕ αλλά και τα νεότερα για τη νήσο Χρυσή

Την εκπόνηση μελέτης προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια και πιθανές λύσεις για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου από Καλό Χωριό μέχρι Παχειά Άμμο και παραλία Θόλου Καβουσίου αλλά και το πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης, προωθεί η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου μετά από συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου υπό τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Γουλιδάκη παρουσία εκπροσώπων και ερευνητών του ΙΤΕ, υπηρεσιακών παραγόντων της Αντιπεριφέρειας και των προέδρων Παχειάς Άμμου κ. Γιώργο Ραπάνη και Καβουσίου κας Μαρίας Χαλκιαδάκη τέθηκαν σειρά ζητημάτων που αναμένεται να φανούν χρήσιμα στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος. Ο κ. Γουλιδάκης σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί αρχικά τι είδους αναπτυξιακό μοντέλο θα ακολουθηθεί για την περιοχή , εάν θα προωθηθεί ο τομέας του τουρισμού ή του πρωτογενούς τομέα ή εάν θα συνυπάρχουν και πως. Φαίνεται πάντως και από τις τοποθετήσεις των προέδρων των τοπικών συμβουλίων ότι ο τουρισμός είναι ο τομέας όπου θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα ληφθεί υπόψη, η άποψη της τοπικής κοινωνίας αλλά και του Δήμου ο οποίος ενώ είχε προσκληθεί στη συνάντηση δεν παραβρέθηκε μέσω κάποιου εκπροσώπου του. Σε πρώτη φάση πάντως η μελέτη θα εξετάσει τα αίτια της θαλάσσιας ρύπανσης, τα υφιστάμενα έργα, τα θαλάσσια ρεύματα κλπ και θα προταθούν λύσεις. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθεί από την Περιφέρεια το ποσό των 50.000 ευρώ και το ερευνητικό πρόγραμμα θα διαρκέσει 2 χρόνια. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε αυτό το στάδιο μελετώνται τα υφιστάμενα δεδομένα και ανάλογα θα γίνουν οι μελλοντικοί σχεδιασμοί για έργα, εξήγησε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

Νήσος Χρυσή

Εν συνεχεία έκανε αναφορά στα νεότερα για τη νήσο Χρυσή και πιο συγκεκριμένα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ίδιος με στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας ώστε να προχωρήσουν οι ενέργειες στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων σε ότι αφορά σε έργα και παρεμβάσεις στο νησί. Όπως αυτά άλλωστε προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ. Όπως τόνισε η Περιφέρεια διαθέτει το ποσό των 600.000 ευρώ για πρώτες παρεμβάσεις που απαιτείται να γίνουν στη Χρυσή. Το ποσό αυτό σαφώς είναι ένα πρώτο βήμα αλλά δεν επαρκεί για να γίνουν όλα όσα απαιτούνται στο νησί. Σε ότι τους αφορά πάντως ως αντιπεριφέρεια και αυτό που συζητήθηκε με τις τεχνικές υπηρεσίες, είναι οι οικίσκοι που πρέπει να κατασκευαστούν. Εδώ τίθενται μια σειρά ερωτημάτων όπως το πόσοι οικίσκοι θα πρέπει να κατασκευαστούν. Αυτό θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό του επιστημονικού προσωπικού και τον αριθμό των φυλάκων. Άλλα ερωτήματα είναι τι θα γίνει με την αποχέτευση αλλά και πως θα καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες. Ο προσανατολισμός πάντως είναι να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ και σε κάθε περίπτωση η όποια κατασκευή γίνει για τους οικίσκους, να είναι ήπιας μορφής, σεβόμενοι το περιβάλλον. Επίσης θα πρέπει να προκύψουν στοιχεία για την κοστολόγηση όλων των παραπάνω, τα οποία θα εξεταστούν από τις τεχνικές υπηρεσίες και θα προκύψουν οι ανάλογες προτάσεις, σημείωσε ο κ. αντιπεριφερειάρχης. Είπε ακόμα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι που αποτελούν και μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης θα πρέπει να προχωρήσουν από πλευράς τους στις ενέργειες που απαιτούνται στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων. Στους στόχους πάντως είναι μέσα στον Δεκέμβριο σε συνεδρίαση της Επιτροπής να παρουσιαστούν κάποια πρώτα στοιχεία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και τον Φεβρουάριο του 2022 η Επιτροπή Παρακολούθησης να ανακοινώσει πώς θα λειτουργήσει το νησί την ερχόμενη τουριστική περίοδο.