Μειώσεις ΦΠΑ: Παράθυρο για να ισχύσουν και μετά τον Οκτώβριο – Από τι θα εξαρτηθεί

2:09 μ.μ. - Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020
02:05 μ.μ. - Πέμ, 21/09/2020
Image: Μειώσεις ΦΠΑ: Παράθυρο για να ισχύσουν και μετά τον Οκτώβριο – Από τι θα εξαρτηθεί

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επεκταθεί η ισχύς και μετά τον Οκτώβριο κάποιων μειώσεων φόρων, που ανακοίνωσε χτες το οικονομικό επιτελείο, κυρίως στο θέμα του ΦΠΑ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επεκταθεί η ισχύς και μετά τον Οκτώβριο κάποιων μειώσεων φόρων, που ανακοίνωσε χτες το οικονομικό επιτελείο, κυρίως στο θέμα του ΦΠΑ.

Αχαρτογράφητα νερά – Θα το αξιολογήσουμε

Ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε σχετικά για το αν η κυβέρνηση θέλει να πάρουν πιο μόνιμο χαρακτήρα οι μειώσεις στο ΦΠΑ και απάντησε ότι αυτή τη στιγμή «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Πάντα σχεδιάζαμε μειώσεις φόρων. Αν το μέτρο αυτό αποδώσει εδώ είμαστε να το επαναξιολογήσουμε».

Μάλιστα πρόσθεσε πως η μείωση σε ορισμένους συντελεστές του ΦΠΑ είναι έως και 45% και κατά συνέπεια ο κ. Πέτσας σημείωσε πω «έχει κίνητρο ο επιχειρηματίας να περάσει τη μείωση αυτή στην μείωση της τιμής στον καταναλωτή».

Πρόθεση η μείωση των φορολογικών βαρών

«Θα το αξιολογήσουμε όταν πρέπει. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση των φορολογικών βαρών» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τονίσει πως η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και η χορήγηση ρευστότητας είναι απαραίτητα για να μπορέσει να αντέξει ο ιδιωτικός τομέας καθώς «δεν αρκεί μόνο η στήριξη της εργασίας».

«Κάνουμε και τα δύο» υπογράμμισε.

Οι ελαφρύνσεις

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε μεταξύ άλλων τις μειώσεις στο ΦΠΑ και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όπως:

– Επεκτείνει τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

– Επεκτείνει το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας.

– Επεκτείνει την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

– Επεκτείνει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

– Συνεχίζει τη μείωση των ενοικίων στο σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.

– Ολοκληρώνει την καταβολή του πρώτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους.

– Προχωρά τα εργαλεία της επιδότησης επιτοκίου, των εγγυοδοτικών μηχανισμών και της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις.

– Για την περίοδο 1 Ιουνίου-31 Οκτωβρίου 2020 μειώνεται ο Φ.Π.Α:

Στις μεταφορές από το 24% στο 13%,

Στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13%.

Στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13%

– Εκπίπτουν οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα.

– Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του δυναμικού αυτού οικοσυστήματος.

– Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα [angel investors] που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

– Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κοροναϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

in.gr