Μείωση ΦΠΑ και σε ροφήματα εξετάζει το ΥΠΟΙΚ μετά τις αντιδράσεις

8:22 π.μ. - Τρίτη, 14 Μαΐου 2019
08:05 π.μ. - Τρί, 14/22/2019
Image: Μείωση ΦΠΑ και σε ροφήματα εξετάζει το ΥΠΟΙΚ μετά τις αντιδράσεις

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην αγορά με την εξαίρεση των ροφημάτων από τη μείωση του ΦΠΑ, η κυβέρνηση εξετάζει νομοτεχνική βελτίωση

Μετά τις έντονες αντιδράσεις για την εξαίρεση των ροφημάτων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βελτίωση θα γίνει προκειμένου μια σειρά από προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ροφημάτων, να μεταταχθούν και αυτά στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που είναι σήμερα.
 
Μάλιστα, η σχετική νομοθετική βελτίωση σχεδιάζεται να κατατεθεί αύριο, Τρίτη, στη Βουλή.
 
Σημειώνεται ότι στην τροπολογία με τις μειώσεις του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από 20 Μαΐου, αναφέρεται ρητά ότι από τη μείωση εξαιρούνται η διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων, όπως ο καφές.
 
Για τις στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν στην αγορά της εστίασης, την οποία ουσιαστικά διχάζει η ρύθμιση αυτή, προειδοποιούν εδώ και ημέρες οι επαγγελματίες του κλάδου, ζητώντας από το οικονομικό επιτελείο να διορθώσει το λάθος.
 
Είναι η πρώτη φορά που προωθείται ρύθμιση για τον ΦΠΑ στην εστίαση το οποίο «διχάζει» την αγορά εστίασης – υπηρεσίες καφέ και τροφίμων.
 
Η μετάταξη στον χαμηλό συντελεστή (13%) του καφέ ως προϊόν-τρόφιμο και η εξαίρεσή του όταν πρόκειται για ρόφημα θα αναπτύξει διαφορετικές ταχύτητες στις επιχειρήσεις, τονίζουν επιχειρηματίες.
 
Όπως εξηγούν παράγοντες του κλάδου η εξαίρεση των ροφημάτων οδηγεί πάνω από 40.000 επιχειρήσεις εστίασης εκτός της ρύθμισης για μείωση του ΦΠΑ στο 13%.
 
«Είναι θετικό το μέτρο, αλλά κουτσό» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εκπροσωπώντας και την ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων).
 
Προειδοποιεί δε ότι με το 50% σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης εκτός ρύθμισης, εξανεμίζονται οι προσδοκίες για οφέλη σε έναν κλάδο που έχασε σχεδόν το 30% του τζίρου του εν μέσω κρίσης (από το 2010).
 
 
 
 
in.gr