Κοινό σημείο αναφοράς επιχειρεί να βρει με τους βιοκαλλιεργητές της χώρας το ΥΠΑΑΤ, εν όψει της νέας προκήρυξης του Μέτρου 11 του ΠΑΑ, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες για λάθη και παραλείψεις που προέκυψαν μετά την πρώτη προκήρυξη. Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, να υποδέχτηκε με τις καλύτερες προθέσεις την περασμένη Δευτέρα εκπροσώπους βιοκαλλιεργητών, αλλά μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το ποσό των μόλις 100 εκατ. ευρώ τα οποία, όπως έγινε γνωστό, προορίζονται για τη βιολογική γεωργία.
Σύμφωνα με τους βιοκαλλιεργητές, το ποσό είναι σημαντικά μειωμένο, καθώς το υπουργείο, όπως εκτιμούν, προκειμένου να ανταποκριθεί στην πληρωμή ανειλημμένων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών στη Βιολογική, απορρόφησε χρήματα από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Άλλωστε οι παραγωγοί –εκ των οποίων πολλοί περιμένουν ακόμη να εξοφληθούν– δεν ξεχνούν ότι, τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν τους απέδιδαν τα οφειλόμενα ως και όταν έπρεπε, αλλά είτε απορροφούνταν σε άλλες δράσεις είτε επέστρεφαν στον κουμπαρά της ΕΕ.
Στη σύσκεψη της Δευτέρας συμμετείχαν εκπρόσωποι ενώσεων και συλλόγων βιοκαλλιεργητών από κάθε άκρη της Ελλάδας, από Κρήτη μέχρι Σέρρες, καθώς και εκπρόσωπος της International Federation of Organic Agricultural Movements (IFOAM-EU).
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η αντιπρόεδρος Βιολογικών Αγορών Αττικής, Ιωάννα Βόλη, τέθηκε μία σειρά ζητημάτων, όπως η ένταξη των κηπευτικών στο Μέτρο και η υπογραφή της ΚΥΑ για τις αγορές βιολογικών προϊόντων, ενώ συζήτηση έγινε και για τη στόχευση των επιδοτήσεων.
Η ένταξη των κηπευτικών στο πρόγραμμα μπορεί να βρήκε θετικό τον αναπληρωτή υπουργό, αλλά όχι και χωρίς τίμημα, καθώς θα χρειαστεί να μειωθεί η ενίσχυση σε άλλα προϊόντα.
Ο κ. Τσιρώνης δεσμεύτηκε για υπογραφή της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ, με τους βιοκαλλιεργητές να ζητούν την επίσπευσή της. Όσον αφορά το θέμα των επιδοτήσεων, έπεσαν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις. Η μία αφορούσε την ενίσχυση βάσει κιλών και όχι στρεμματικών εκτάσεων, και η άλλη πρότεινε τα χρήματα να αξιοποιούνται συλλογικά, μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης, προωθητικών δράσεων κ.ά.
Στα θετικά σημεία της συνάντησης ήταν η επίλυση δύο μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι βιοκαλλιεργητές και αφορούν τη «συγκαλλιέργεια» και την «πολυκαλλιέργεια». Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η κα Βόλη, «διόρθωσαν το πρόβλημα που είχαμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ. Για παράδειγμα, όταν σπέρναμε βίκο για να λιπαίνουμε τα χωράφια μας, κάτω από τα δέντρα, ερχόταν ο έλεγχος και μας τα έβγαζε εκτός. Γιατί χαρακτηριζόταν συγκαλλιέργεια, ενώ εμείς το κάναμε για λίπανση».
Επιπλέον, όπως τους είπε ο κ. Τσιρώνης, έγινε αποδεκτή η πολυκαλλιέργεια (πολλά προϊόντα σε μικρή κλίμακας έκταση).
Πηγή: ypaithros.gr