Μεγάλη πυρκαγιά στα Μέγαρα: Απειλείται και το Αλεποχώρι - Εκκενώθηκαν οικισμοί

8:09 μ.μ. - Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022
08:07 μ.μ. - Τετ, 20/09/2022
Image: Μεγάλη πυρκαγιά στα Μέγαρα: Απειλείται και το Αλεποχώρι - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Πολύ δύσκολες συνθήκες για τους πυροσβέστες που προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά στο Αλεποχώρι - Οι πυκνοί καπνοί εμποδίζουν τα εναέρια μέσα

Εκτός ελέγχου συνεχίζει η φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι στα Μέγαρα και συγκεκριμένα στην περιοχή Βένιζα, και απειλεί τόσο τα Μέγαρα όσο και το Αλεποχώρι. 

Οι πυροσβέστες δίνουν τεράστια μάχη για να οριοθετήσουν τη φωτιά και να σταματήσει να επεκτείνεται. Στο χωριό Ζάχουλη, που εκκενώθηκε νωρίτερα με μήνυμα μέσω του 112, αναφέρονται ζημιές σε σπίτια.  Η φωτιά έχει περάσει στον Πευκαινέα Μεγάρων, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός για τα σπίτια του οικισμού. 

Στις 18:00 το απόγευμα, ο άνεμος είχε αλλάξει, με αποτέλεσμα οι φλόγες αφενός να πηγαίνουν σε ήδη καμένη έκταση στα Γεράνεια όρη και αφετέρου προς Πευκενέα, που βρίσκονται αγροτικές εκτάσεις.  Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανήδης, σε ενημέρωση που έκανε για τις φωτιές, ανέφερε ότι στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ενημερώθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας για την πορεία των πυρκαγιών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της φωτιάς. 

Μετά τη Ζάχουλη, οι αρχές αποφάσισαν την εκκένωση του οικισμού Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα. Η πυρκαγιά κατακαίει εκτάσεις δασικές εκτάσεις αι γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με ένταση 6 - 7 μποφόρ. Η φωτιά κινείται τόσο προς το Αλεποχώρι, όσο και προς τα Μέγαρα, ενώ υπάρχουν αναφορές για σπίτι που καίγεται στο Άνω Αλεποχώρι. 

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν τόσο οι άνεμοι, όσο και οι πυκνοί καπνοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα. Πρόβλημα έχουν και τα εναέρια μέσα, που λόγω των καπνών, δεν διαθέτουν πρόσβαση. Ένας αστυνομικός που συνέδραμε στις προσπάθειες, εκδήλωσε αναπνευστικά προβλήματα και διακομίστηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. 

Η φωτιά εξελίσσεται νότια, στον δρόμο προς το Αλεποχώρι, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φορά της και να μην απειληθούν σπίτια εκεί. Στο σημείο έχουν γίνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ βρίσκονται και δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους.

Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, στο σημείο επιχειρούσαν 95 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, 77 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Την επιχείρηση συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, τοπική αυτοδιοίκηση και η ΕΛΑΣ. 

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews

Εκκενώθηκε η Ζάχουλη

Η κατάσταση είναι δύσκολη,  καθώς οι μαύροι καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την περιοχή, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει κοντά στα σπίτια του χωριού Ζάχουλη.  Λόγω του θερμικού φορτίου και των καπνών, υπάρχει δυσκολία στην επιχείρηση των εναέριων μέσων.  Την ίδια ώρα, μάχη δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές για να μην ξεφύγει η φωτιά στα Μέγαρα.  

Λίγο μετά τις 14:35 το μεσημέρι, δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Ζάχουλη μέσω του 112. Όσοι βρίσκονται στον οικισμό, κλήθηκαν να εκκενώσουν προς το Αλεποχώρι. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν. 

hxonews
hxonews
hxonews

Η κατάσταση, σύμφωνα με πηγές, κρίνεται δύσκολη, καθώς στην περιοχή επικρατούν άνεμοι 4 μποφόρ, αλλά με ριπές 7 μποφόρ. Στην περιοχή καίγονται 300 στρέμματα παρθένου δάσους, με πεύκα και φυστικόδεντρα. 

hxonews

Τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της πυρκαγιάς. 

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό, στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Λούμπα και στην ανώνυμη οδό από Άνω Αλεποχώρι προς Λούμπα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την πυρκαγιά, που κατέγραψε το σύστημα παρακολούθησης και οι κάμερες που εγκατέστησε η Περιφέρεια Αττικής στα δάση.

«Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην Βένιζα, κοντά στη θέση Κορώνα. Έχουμε κινητοποιηθεί, ως Περιφέρεια Αττικής και συνδράμουμε στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αντιμετωπίζει το συμβάν και με εναέρια μέσα. Οι εικόνες είναι από το σύστημα παρακολούθησης και τις κάμερες που ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε εγκαταστήσει στα δάση» αναφέρει στο προφίλ του.

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews

Καίγεται ορεινή περιοχή με διάσπαρτα σπίτια 

Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη του ανέμου, ενώ η αστυνομία βρίσκεται στο χωριό για να απομακρύνει τους κατοίκους.

Η περιοχή που καίγεται είναι ορεινή, με διάσπαρτα σπίτια, ενώ απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από τα Μέγαρα.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας Δήμου Μεγαρέων, Κώστας Φυλακτός δήλωσε στον Alpa ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε αραιοκατοικημένη περιοχή με λίγους κατοίκους. Ήδη, έχει γίνει απομάκρυνση των κατοίκων και των ηλικιωμένων.

Η φωτιά καίει πεύκα, φυστικόδεντρα και ελαιόδεντρα. Όπως διευκρίνισε, το κέντρο της φωτιάς βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα πριν το Αλεποχώρι.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο OPEΝ ότι στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι. Η φωτιά ξέσπασε σε ρεματιά, ενώ γύρω υπάρχουν 

hxonews
hxonews
hxonews

Πηγή : Πρώτο θέμα