Μεγάλη κινητοποίηση αμερικανικών αεροσκαφών στη Σούδα

10:43 π.μ. - Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023
10:10 π.μ. - Τρί, 24/43/2023
Image: Μεγάλη κινητοποίηση αμερικανικών αεροσκαφών στη Σούδα

Ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ

Aυστηρό μήνυμα στην Τεχεράνη να μην εμπλακεί στη διαμάχη Ισραήλ - Χαμάς στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, μετά τις απειλές του Ιράν για εμπλοκή στον πόλεμο, που μαίνεται στη Μέση Ανατολή.

Η ισχυρή αμερικανική παρουσία στην περιοχή, σύμφωνα με το cnn.gr, με δύο στόλους που βασίζονται σε αεροπλανοφόρο έχει ως στόχο να αποτρέψει εχθρικές ενέργειες και αντιπερισπασμό τόσο απο όσο Ιράν και απο απο την οργάνωση Χεζμπολάχ που ελέγχεται απο τη Τεχεράνη.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε για άλλη μια φορά τη γεωστρατηγική αξία της χώρα μας και το ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας με τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, να ζητούν υποδομές και εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να μετασταθμεύσουν τα αεροσκάφη τους σε απόσταση ασφαλείας απο την εμπόλεμη ζώνη, ειδικά σε περίπτωση διευρυμένου πολέμου.

Η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει διευκολύνσεις απο την Ελλάδα για τη στάθμευση αμερικανικών μεγάλων αεροσκαφών, όπως και για τη φιλοξενία Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το CNN Greece δημοσίευσε φωτογραφίες απο την αεροπορική βάση της Σούδας, η οποία "ασφυκτιά" απο αμερικανικά αεροσκάφη. Δεκάδες στρατιωτικά αεροσκάφη, μεταγωγικά και ιπτάμενα τάνκερ έχουν μετασταθμεύσει στην 115 ΠΜ με τους Αμερικανούς να ζητούν απο το ελληνικό Πεντάγωνο και δεύτερη αεροπορική βάση για να σταθμεύσουν τα αεροσκάφη τους.

Στις εικόνες φαίνονται να έχουν σταθμεύσει τουλάχιστον 7 ιπτάμενα τάνκερ, δέκα C-130 ειδικών επιχειρήσεων, ένα KC-135 ηλεκτρονικού πολέμου και ενα υπερσύγχρονο αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων BoeingP-8Poseidon, ΑC-130ö ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποβιβαστεί και μεγάλος αριθμός Αμερικανών Πεζοναυτών.

hxonews

Aεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και μεταγωγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Σούδας.CNN Greece

Στην 112ΠΜ στην Ελευσίνα, τη δεύτερη βάση που ζητήθηκε και εγκρίθηκε για τη μεταστάθμευση αμερικανικών μεγάλων αεροσκαφών, καθώς υπάρχει διαθέσιμος χώρος και κατάλληλα υπόστεγα για τα μεγάλα βαριά αεροσκάφη, έχουν ξεκινήσει ήδη από το σαββατοκύριακο οι πρώτες προσγειώσεις αεροσκαφών. Αεροπορικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece, ότι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν κι άλλες ελληνικές αεροπορικές βάσεις, όπως αυτή της Καρπάθου εάν οι Αμερικανοί εγκρίνουν τις υποδομές που υπάρχουν στο νησί.

Ακόμα ένας λόγος που ζητήθηκε η άδεια για τη χρήση της 112 ΠΜ, είναι για τις ανάγκες πιθανής εκκένωσης πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη, αλλά και τις όμορες χώρες, όπως τον Λίβανο.

hxonews

Στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Σούδας.CNN Greece

Φτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο το USS Eisenhower

Η ανάπτυξη δεύτερου αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα σημάδι της «σιδερένιας δέσμευσης των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, αναφερόμενος στο USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του, το οποίο τις επόμενες ώρες θα εισέλθει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα ενωθεί με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου και συνεχίζει το θέατρο επιχειρήσεων στην Ααντολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποίησαν δύο αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή ήταν το 2020, μετά την επίθεση με ρουκέτες στο στρατόπεδο Τατζί στο Ιράκ, απο την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

hxonews

C17 Globemaster των ΗΠΑ προσγειώνεται στην αεροπορική βάση της Σούδας στις 23.10.2023.CNN Greece

hxonews

Μεταγωγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Σούδας.CNN Greece

Η βοήθεια των ΗΠΑ στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύτιμη, καθώς προσφέρουν συμβουλές και υποστήριξη στον ισραηλινό στρατιωτικό σχεδιασμό. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ στέλνουν στη περιοχή περισσότερα αντιπυραυλικά συστήματα, μεταξύ αυτών τα ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητη.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου via eurokinissi

cretalive.gr