Μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο δείχνουν τα λύματα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου

1:49 μ.μ. - Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021
01:02 μ.μ. - Παρ, 05/49/2021
Image: Μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο δείχνουν τα λύματα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου

Σημαντικό στοιχείο, που αναδεικνύει την διαρκώς αυξανόμενη ποσότητα του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου

Σημαντικό στοιχείο, που αναδεικνύει την διαρκώς αυξανόμενη ποσότητα του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου, αποτελούν και οι τελευταίες μετρήσεις που έλαβαν χώρα στα λύματα των βιολογικών από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό η Άννα Ψαρουλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και Επιστημονική Υπεύθυνη ΠΕΔΥ Κρήτης, η εικόνα μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν πολύ καλή με σχεδόν μη ανιχνεύσιμα φορτία. Στις μετρήσεις, ωστόσο, που έγιναν στα λύματα του Αγίου Νικολάου από 21 έως 28 Ιανουαρίου και σε μικρότερο βαθμό και την προηγούμενη από αυτό το διάστημα εβδομάδα, καταδεικνύεται η μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο της περιοχής, η οποία και αποτυπώθηκε με αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την εβδομάδα που μας πέρασε.

Μετρήσεις, πρόσθεσε, έγιναν και την τρέχουσα εβδομάδα, με τα αποτελέσματα να αναμένονται.

«Κάπου χαλαρώσαμε και ανακουφιστήκαμε όσο άρχισαν να πέφτουν τα κρούσματα και είδαμε να φαίνεται “φως στο τούνελ” με το εμβόλιο» σημείωσε η κυρία Ψαρουλάκη, υπογραμμίζοντας πως ο Φεβρουάριος βάσει των όσων δείχνουν τα εργαστηριακά δεδομένα και τα αποτελέσματα από τα λύματα, θα είναι ένας δύσκολος μήνας. Θα πρέπει, τόνισε, «να τηρούνται τα μέτρα από όλους».

Αναφερόμενη στη συρροή κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες στο Παλαίκαστρο, η κ. Ψαρουλάκη είπε πως οι δειγματοληψίες που έγιναν τις ημέρες που σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα έδειχναν το ιικό φορτίο υψηλό, το οποίο τώρα έχει αρχίσει να πέφτει.

Μετρήσεις και της ΔΕΥΑΑΝ

Επίσης, μετρήσεις έγιναν στα λύματα σε Άγιο Νικόλαο, Ελούντα και Νεάπολη και από την ΔΕΥΑΑΝ. Όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΑΝ Γιάννης Πεδιαδίτης, δείγματα πάρθηκαν την περασμένη Δευτέρα, με τα αποτελέσματα των δειγμάτων που εστάλησαν στο εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος στην Αθήνα.

anatolh.com