Μεγάλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για τις κατεδαφίσεις στην παραλία της Ιεράπετρας

8:19 π.μ. - Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021
08:02 π.μ. - Τετ, 17/19/2021
Image: Μεγάλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για τις κατεδαφίσεις στην παραλία της Ιεράπετρας

Η άποψη του συνδυασμού "Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα"

Γνωστό στους καταστηματάρχες καφέ εστίασης το θέμα από τα ‘’παλιά’’ που επανέρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, όπου οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αλλά και ο Δήμος Ιεράπετρας έλαβαν για δεύτερη φορά ειδοποίηση, για να απομακρύνουν τις αυθαίρετες κατασκευές (πέργκολες) που υπάρχουν στο κοινόχρηστο παραλιακό μέτωπο και κατασκευάστηκαν με τις υποδείξεις και την σύμφωνη γνώμη του ίδιου του Δήμου Ιεράπετρας(απόφαση Δ.Σ 224/30-05-2007). Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είχε προχωρήσει σε ενέργειες για την έκδοση ΦΕΚ τον Φεβρουάριο του 2017 για την αξομοίωσης της χερσαίας ζώνης λιμένα, με σημειακές αλλαγές και σε σημεία που δεν συμπεριλαμβάνουν τους χώρους που είναι εγκαταστημένες οι πέργκολες, ο παραλιακός πεζόδρομος και ο δρόμος αντίστοιχα στην ‘’πάνω’’ και ‘’κάτω’’ παραλία Ιεράπετρας. Οι Δράσεις και ενέργειες που έπρεπε να είχαν γίνει από τότε μέχρι και σήμερα είναι πάρα πολλές ενώ οι επαφές του δημάρχου εδώ και εφτά χρόνια χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Τα αναμενόμενα για εμάς αποτελέσματα, φαίνεται να ξάφνιασαν την δημοτική αρχή η οποία αντιμετωπίζει το θέμα σαν να ανέλαβε εχθές τα ηνία του Δήμου. Ο σημειακός επανακαθορισμός των ορίων της χερσαίας ζώνης λιμένα ολοκληρώθηκε τότε, παρότι με το ΦΕΚ 184/Α 29-11-2017 το οποίο είχε ισχύ έως τις 29-11-19 (για δυο χρόνια) προέβλεπε και υποδείκνυε τον τρόπο ‘’διαχείρισης’’ των αυθαιρεσιών, πάγωνε τα πρόστιμα αυτών των κατασκευών με μια βασική προϋπόθεση να έχουν ενταχθεί σε χερσαία ζώνη λιμένα. Το τρένο χάθηκε τότε μαζί με την ευκαιρία να κλείσει το θέμα και σήμερα να αποφασίζουμε εμείς για την τύχη του παραλιακού μετώπου και των κοινόχρηστων χώρων της Ιεράπετρας. Τώρα η δημοτική αρχή και για άλλη μια φορά τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και παρακαλεί γονυπετείς τους αρμοδίους για να μας κάνουν τη χάρη να ‘’παγώσουν’’ τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν ημερομηνία εκτέλεσης τις από 24 Φεβρουαρίου του 2021 και μετά. Από την άλλη μεριά οι καταστηματάρχες για άλλη μια φορά σε απόγνωση, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει ενώ παραμένουν δέσμιοι μιας κατάστασης η οποία χρονίζει. Αντίστοιχο πρόβλημα έχει προκύψει και σε ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίοι χρησιμοποιούν τον αιγιαλό για την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες τους.

Η δημοτική παράταξη ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’ ’έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε συναντήσεις με νομικούς που έχουν αναλάβει υποθέσεις καταστηματαρχών καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και είναι σε θέση να γνωρίζει το θέμα εκ των έσω και σε όλες του τις διαστάσεις. Η παράταξη μας εδώ και αρκετό καιρό έχει στηρίξει την αποδοχή της χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος για την εκπόνηση μελετών για τον επανακαθορισμό και την αξομοίωση των ζωνών λιμένα και αιγιαλού στα λιμενικά καταφύγια του Δήμου. Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή ουδέποτε έφερε το θέμα των κατεδαφίσεων σε διευρυμένο διάλογο με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ούτε βέβαια στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου παρά την αρχική επίδοση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου που έγινε το 2015 και για τις αυθαίρετες κατασκευές του Δήμου Ιεράπετρας.

Ο επικεφαλής κ Α. Πανταζής και τα μέλη της παράταξης μας, αναγνωρίζουμε την πρόθεση του Υπουργείου Ναυτιλίας για επίλυση του θέματος, παρότι στην παρούσα φάση και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, υπάρχει τεράστιος βαθμός δυσκολίας και ο χρόνος πιέζει αφόρητα. Είμαστε βέβαιοι και παράλληλα προτείνουμε ότι για την επίλυση του θέματος θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει ο χρόνος για να ξεκινήσει από πλευράς Υπουργείου Ναυτιλίας ένας γόνιμος διάλογος για την θετική έκβαση του προβλήματος που έχουν οι δήμοι που δεν κατάφεραν να αξομοιώσουν ζώνες λιμένα ή είναι στην διαδικασία επανακαθορισμού. Επίσης, ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθούν οι κατεδαφίσεις των κατασκευών, με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες των παραπάνω επιχειρήσεων είναι ήδη στο χείλος του γκρεμού, με τις επιπτώσεις που επέφεραν στον κλάδο τους τα μέτρα για την πανδημία.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη του θέματος στις σωστές του διαστάσεις καθώς και η ανάληψη των ευθυνών από αυτούς που με την απραξία τους οδήγησαν στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση το θέμα. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να μας πείσει για τις προθέσεις της, μιας και το ΝΠΔΔ Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας, παρότι έχει ζητηθεί από τους τελευταίους προέδρους του, δεν έχει ούτε καν έδρα, πράγμα που δείχνει εκ των προτέρων τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Ο δρόμος της επίλυσης του προβλήματος είναι μακρύς και δύσκολος και η δημοτική αρχή απέφυγε να τον διανύσει, ενώ εγκατέλειψε τους επιχειρηματίες στην τύχη τους.. Δεν προχώρησε σε ουσιαστικές ενέργειες για τις απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές και τον επανακαθορισμό της ζώνης λιμένα σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας αντί των σημειακών αλλαγών και μόνο, που προχωρήσαν το 2017. Είναι πασιφανές ότι παρότι υπήρχε αρκετός χρόνος η δημοτική αρχή μετέφερε την ‘’καυτή πατάτα’’ στους άλλους.

Τώρα ήρθε η ώρα να την πιάσει στα χέρια της με οδυνηρές βέβαια εξελίξεις για τους Γεραπετρίτες επιχειρηματίες που αγωνιούν για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις τους.

Η Ιεράπετρα αξιώνει ένα σύγχρονο εναρμονισμένο με το περιβάλλον και την ιστορία της πόλης παραλιακό μέτωπο, όπου θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών, των πολιτών και να αναβαθμίζει το τουριστικό προϊών. Χρειάζεται στρατηγική και συντονισμένες δράσεις που δεν έγιναν μέχρι σήμερα, τις οποίες οφείλουμε στους Γεραπετρίτες.

Μένουμε κοντά στους δημότες, συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε το μέλλον του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Ο Επικεφαλής

Πανταζής Θ. Αργύρης

Σχετικά με το θέμα τοποθετήθηκε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Πανταζής τονίζοντας οτι εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχαν γίνει σειρά ενεργειών από πλευράς δημοτικής αρχής ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.-

Ακούστε εδώ τον κ. Πανταζή: