Με χρηματοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Ιεράπετρας

11:20 π.μ. - Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021
11:02 π.μ. - Τετ, 10/20/2021
Image: Με χρηματοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Ιεράπετρας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης Βουλευτής Λασιθίου σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στον Ηχώ 99,8

Σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» με τη Μαρία Τσαγκαράκη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης Βουλευτής Λασιθίου, έδωσε απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την Ιεράπετρα αλλά και το Λασίθι γενικότερα.

Καταρχάς ο κ. Πλακιωτάκης έκανε αναφορά στο νέο νόμο για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά, θεσμοθετείται η διαμόρφωση πολιτικής για τη νησιωτική Ελλάδα. Για πρώτη φορά, οι αποσπασματικές παρεμβάσεις, δίνουν τη θέση τους σε ολιστική στρατηγική προσέγγιση. Για πρώτη φορά υπάρχουν συγκεκριμένα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία. Με την υλοποίηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν, σύντομα θα είναι απτά τα θετικά αποτελέσματα για τις νησιωτικές κοινωνίες, τόνισε ο κ. Υπουργός.

Εν συνεχεία ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο όπου πλέον εντάσσονται και οι παραγωγοί και πωλητές σε υπαίθριους πάγκους και αγορές των νησιών μας προσθέτοντας πως υπάρχει συνεργασία με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας για τα όποια θέματα προκύπτουν.

Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες του Νομού Λασιθίου είπε ότι έγινε μια τηλεδιάσκεψη μαζί με τον Υφυπουργό αρμόδιο για τα θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά , τον Γενικό Διευθυντή Δασών κ. Βαγγέλη Γκουντούφα και των δημάρχων του Λασιθίου όπου τέθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν μετά την ανάρτηση των χαρτών. Οι συζητήσεις και μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεχιστούν και σύντομα θα δοθούν και περαιτέρω διευκρινιστικές οδηγίες καθώς και απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν.

Σχετικά με την παραλιακή ζώνη στην Ιεράπετρα και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι είναι ένα θέμα που χρονίζει. Η εξομοίωση της χερσαίας ζώνης ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει ακριβώς επειδή υπάρχουν οι αυθαίρετες κατασκευές. Σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο Δήμαρχος Ιεράπετρα σχετικά με το θέμα ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις για να ξεπεραστούν προβλήματα. Ως Υπουργείο πάντως θα χρηματοδοτήσουν τη μελέτη για την εξομοίωση της χερσαίας ζώνης από τη Ναυμαχία ως τη Μητρόπολη και θα χρηματοδοτήσουν και το έργο ανάπλασης με το οποίο θα αλλάξει η εικόνα της παραλίας της Ιεράπετρας.

Τέλος σε ότι αφορά στον ΒΟΑΚ και τις αντιδράσεις στο Καβούσι για την χάραξη στο ύψος της τοπικής κοινότητας ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να γίνει ο ΒΟΑΚ από Καστέλλι ως τη Σητεία. Μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα έρθει στην Κρήτη το επόμενο διάστημα οπότε θα κάνει ανακοινώσεις.