Με την ολοκλήρωση του αγωγού της Σαρακίνας δεν θα έχουμε πρόβλημα ύδρευσης στην Ιεράπετρα

11:24 π.μ. - Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020
11:10 π.μ. - Τρί, 13/24/2020
Image: Με την ολοκλήρωση του αγωγού της Σαρακίνας δεν θα έχουμε πρόβλημα ύδρευσης στην Ιεράπετρα

Αισιόδοξος δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο Αντιδήμαρχος Π. Μαστοράκης

Τα πολλά σπασίματα στο δίκτυο ύδρευσης της Ιεράπετρας έχουν ως συνέπεια την απίστευτη ταλαιπωρία των νοικοκυριών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Μαστοράκη μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα αίτια των σπασιμάτων σημειώνοντας ότι πέραν των άλλων αιτιών όπως τις ζημιές από το έργο που έγινε στην πόλη από εταιρία επικοινωνιών, όπως αποδεικνύεται υπάρχει θέμα με την παροχή και την ποσότητα νερού που έρχεται από τη Σαρακίνα για την υδροδότηση της Ιεράπετρας. Το δίκτυο πλέον αλλάζει και τοποθετείται νέος αγωγός. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάση του έργου που προβλέπει αλλαγή σε 6 χιλιόμετρα, θα ακολουθήσει και η επόμενη φάση από τη Σαρακίνα στο Μύρτος με τη μελέτη να είναι ήδη έτοιμη. Η τρίτη φάση αφορά στην αντικατάσταση πέραν από τον αγωγό που θα συνεχιστεί και θα καταλήξει στον Περιστερά και του δικτύου από τις δεξαμενές του Περιστερά προς την Ιεράπετρα. Στην πόλη, η υπηρεσία είχε επικεντρωθεί σε σημεία που γίνονταν πολλά στασίματα Ολυμπιονικών Αμβροσίου Σφακιανάκη,. Θράκης, 1ο Δημοτικό Σχολείο όπου έγιναν παρεμβάσεις στο δίκτυο. Θα ακολουθήσουν και σε άλλα σημεία μέσα στην πόλη καθώς και στα Λιβάδια. Επίσης έγινε συντήρηση στα διυλιστήρια, καθαρίστηκαν τουλάχιστον δέκα δεξαμενές ύδρευσης και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Η υπηρεσία έχει δικό της εργαστήριο και παράλληλα συνεργάζεται με ειδικό εξωτερικό συνεργάτη με διαπιστευμένο εργαστήριο. Αναλύσεις γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όπου απαιτείται γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Φέτος σε αιφνιδιαστικές επισκέψεις της διεύθυνσης υγείας έχουν παρθεί δείγματα και έχουν βγει καθαρά. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα στο νερό και την ποιότητά του η υπηρεσία πρώτη θα ενημερώσει τους πολίτες ώστε να μην κάνουν χρήση του.

Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι βγήκε χωριστός κωδικός 8.000 ευρώ για να ελέγχονται εβδομαδιαίος τα λύματα για τον covid 19. Μέχρι τώρα οι αναλύσεις δείχνουν ότι είμαστε covid free, ανέφερε ο κ. Μαστοράκης.

Σχετικά με το έργο του αγωγού ύδρευσης από τη Σαρακίνα και εάν το έργο αυτό δημιουργεί προβλήματα στο έργο της προσαγωγού διώρυγας ο αντιδήμαρχος είπε ότι για 1200 μέτρα τα δυο έργα θα πηγαίνουν μαζί. Εάν χρειαστεί ο αγωγός ύδρευσης θα παρεκκλίνει σε κάποια σημεία όπου ο δρόμος είναι στενός ώστε να περάσει χωρίς πρόβλημα η προσαγωγός. Είναι ένα ζήτημα που λύνεται και έχει ήδη συζητηθεί με τους υπεύθυνους του έργου της προσαγωγού, εξήγησε .

Τέλος ο κ. Μαστοράκης ανέφερε ότι μετά από επαναλαμβανόμενες βλάβες στα δίκτυα αποχέτευσης του Δήμου Ιεράπετρας, με κυριότερη αιτία την έμφραξη των αγωγών, από προϊόντα λιπών και ελαιών, μαζί με την διεύθυνση ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, και της συνδρομής του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της διεύθυνσης Δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας ΠΕΛ, ξεκίνησαν δράσεις ενημέρωσης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Χθες έγινε ενημέρωση των καταστηματαρχών στην τοπική κοινότητα Μυρτούς και σχετικές δράσεις ενημέρωσης θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και σε άλλες τοπικές κοινότητες, καθώς και στην πόλη της Ιεράπετρας.