Περισσότερα από 9 στα 10 ακίνητα που άλλαξαν χέρια το 2017 αγοράστηκαν με μετρητά. Οι τράπεζες απουσίαζαν εντελώς από τις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς τα στεγαστικά δάνεια και γενικότερα η τραπεζική ρευστότητα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι Ελληνες επένδυσαν τα λεφτά από το… στρώμα σε ακίνητα θεωρώντας ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες κι εκτιμώντας ότι η κτηματαγορά είναι πιο ασφαλής από το να έχει κανείς τα χρήματα σε τράπεζες ή στο σπίτι.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο 1ο Prodexpo North στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι το φαινόμενο των μισθώσεων τύπου Airbnb σάρωσε και την συμπρωτεύουσα.
Οι αγοραπωλησίες που έγιναν αφορούσαν ακίνητα χαμηλών αξιών, ενώ το 28% των πράξεων και για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, ήταν τοποθετήσεις που έγιναν για να αξιοποιηθούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb).
Παράλληλα, το 84,4% των ακινήτων που πωλήθηκαν πέρυσι αφορούσε σε κατοικίες. Από τα ακίνητα που πουλήθηκαν το 50% ήταν για ιδιόχρηση και το υπόλοιπο 50%, αγοράσθηκε σαν επένδυση, ένα ποσοστό πολύ μεγάλο αν και αφορά ακίνητα χαμηλής αξίας.
Σύμφωνα με το voria.gr, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΠΠΑ κ. Νίκος Μανομενίδης, η αγορά των ιδιωτών και μικρών επενδυτών προτιμά τα παλαιά ακίνητα το 67,7% να στρέφεται σε κατοικίες κτισμένες προ του 1978. Το κέντρο της πόλης προτιμάει το 34,4% των αγοραστών, ενώ ένα επιπλέον 34,3% δείχνει προτίμηση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Ενδιαφέρον είναι ότι οι υποψήφιοι αγοραστές στην πλειονότητά τους, άντλησαν πληροφορίες από το Διαδίκτυο αφού το 75% των αγοραστών ήρθε σε επαφή με τους πωλητές μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ μέσω μεσιτών μόλις το 18,8%.
tanea.gr