Με κλειστές πόρτες ξεκίνησε η συζήτηση στο ΥπΑΑΤ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2020

7:53 π.μ. - Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017
07:11 π.μ. - Παρ, 17/53/2017
Image: Με κλειστές πόρτες ξεκίνησε η συζήτηση στο ΥπΑΑΤ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2020

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοργάνωσε ημερίδα για την «ΚΑΠ μετά το 2020», τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, χωρίς να προσκαλέσει ή να ενημερώσει τους εκπροσώπους του Τύπου

 Στο δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου αναφέρεται ότι η ημερίδα σηματοδοτεί «την έναρξη μιας ευρείας διαβούλευσης σε εθνικό επίπεδο που θα δώσει την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για τις προοπτικές της ΚΑΠ μετά το 2020». Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι του πρωτογενή και μεταποιητικού τομέα, της βιομηχανίας τροφίμων, της ΠΕΝΑ, μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), καθώς επίσης στελέχη του ΥΠ.Α.Α.Τ., του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλων φορέων και οργανισμών (ΣΕΒΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΣΕΠΥ, ΣΠΕΛ, ΕΣΥΦ).
 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου, κατά τον χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στο Συμβούλιο Υπουργών στις συζητήσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020 και ήδη τοποθετείται σε αυτές, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε πρόταση για το μέλλον της ΚΑΠ δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί το στρατηγικό σχέδιο της χώρας για τον πρωτογενή τομέα και τον αγροδιατροφικό τομέα. Όσον αφορά στην κατανομή των ιστορικών δικαιωμάτων, ανέφερε ότι υπάρχουν οφθαλμοφανείς αδικίες που πρέπει να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν.
 
Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμης, παρουσίασε τον «Οδικό χάρτη της διαβούλευσης για την ΚΑΠ μετά το 2020», τονίζοντας τις θετικές εξελίξεις για τη χώρα στο πλαίσιο της πρότασης κανονισμού Omnibus, όπως η αλλαγή του ορισμού των μονίμων βοσκοτόπων, που θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της έκτασής τους στην Ελλάδα, αλλά και η δυνατότητα τροποποίησης των εθνικών αποφάσεων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε ετήσια βάση. Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της ΕΕ, σημείωσε ότι αναμένεται η δημοσίευση της Ανακοίνωσης της Επιτροπής για το μέλλον της ΚΑΠ στο τέλος Νοεμβρίου, ο κοινοτικός προϋπολογισμός τον Μάιο του 2018, οπότε θα είναι σαφέστερο το πλαίσιο της ΚΑΠ, υπογραμμίζοντας και τις νέες προκλήσεις που αφορούν στο Brexit και στο προσφυγικό ζήτημα. 
 
Αναφορικά με την προετοιμασία της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι στηρίζεται σε τρεις άξονες δηλαδή την παρακολούθηση και τη συμμετοχή στις διαβουλεύσεις στην ΕΕ στη βάση των εθνικών θέσεων, την αποτίμηση της εφαρμοζόμενης ΚΑΠ και του μοντέλου σύγκλισης που υιοθετήθηκε και την επεξεργασία σεναρίων του μοντέλου σύγκλισης .
 
«Το μέλλον της ΚΑΠ: Προκλήσεις, προοπτικές και άμεσα διλήμματα» ήταν το θέμα της παρουσίασης του κ. Α. Χανιώτη, Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής της Ε. Επιτροπής. Σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη, η παρούσα διαβούλευση για το μέλλον της ΚΑΠ θα είναι η δυσκολότερη μέχρι σήμερα εξαιτίας του Brexit και του μελλοντικού κοινοτικού προϋπολογισμού, που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες τη στήριξη της ΚΑΠ. Η επιτυχία της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση θα κριθεί από τον τρόπο που θα κατανεμηθούν οι πόροι ανάμεσα σε γεωργούς αλλά και κ-μ. Για το μέλλον της ΚΑΠ, ο κ. Χανιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή, στα θέματα περιβάλλοντος, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάγκη χρήσης από τους γεωργούς της τεχνολογίας και ιδιαίτερα των μεγάλων δεδομένων που είναι διαθέσιμα δωρεάν από την ΕΕ.
 
Ακολούθησε η παρουσίαση με τίτλο «Επισκόπηση της συζήτησης για την νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ» από τον κ. Γ. Βλάχο, Επίκουρο Καθηγητή και τον κ. Ε. Κλωνάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή, του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου αναφέρθηκαν οι βασικές θέσεις άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.
 
Ο κ. Β. Μερέας, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, κατά την παρουσίασή του με θέμα «Εφαρμογή της ΚΑΠ στην Ελλάδα από το 2015 και την ενδιάμεση αναθεώρησή της», αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική της ΚΑΠ όπως εφαρμόστηκε από το 2015, με ειδικότερη αναφορά στην ενδιάμεσή αναθεώρηση της ΚΑΠ και στις αλλαγές του μέτρου των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
 
Ακολούθησε η παρουσίαση «Καταγραφή των πρώτων στοιχείων από την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ στη χώρα μας», από τον κ. Κ. Τσιμπούκα, Καθηγητή και τον κ. Ε. Νέλλα, μέλος του Εργαστηρίου Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων, του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η καταγραφή κάλυψε, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις βασικών διαρθρωτικών χαρακτηριστικών μεταξύ προηγούμενης και υφιστάμενης ΚΑΠ, τη διαχρονική εξέλιξη του αριθμού των γεωργικών εκμετ