Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «Φεστιβαλάκι Ναυμαχίας» που διοργάνωσε το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

9:33 π.μ. - Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024
09:07 π.μ. - Δευ, 01/33/2024
Image: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «Φεστιβαλάκι Ναυμαχίας» που διοργάνωσε το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

Το φεστιβάλ, το οποίο έλαβε χώρα στην περιοχή της Ναυμαχίας, αποτέλεσε μια λαμπρή γιορτή διαπολιτισμικότητας, προβάλλοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της περιοχής της Κάτω Μεράς

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το «Φεστιβαλάκι Ναυμαχίας», που διοργάνωσε το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Νηπιαγωγείο. Το φεστιβάλ, το οποίο έλαβε χώρα στην περιοχή της Ναυμαχίας, αποτέλεσε μια λαμπρή γιορτή διαπολιτισμικότητας, προβάλλοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της περιοχής της Κάτω Μεράς.

hxonews

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 18:00 με την προσέλευση των συμμετεχόντων και τον θερμό χαιρετισμό του Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου, κ. Δημητρίου Χοϊλού, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και εξήρε τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των σχολείων. Χαιρετισμό απηύθυναν η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ελένη Βλάσση ως εκπρόσωπος του κ. Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λασιθίου και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής Διαφάνειας Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Σκουλούδης εκπροσωπώντας τον κ. Δήμαρχο Ιεράπετρας.

hxonews

Ακολούθως, το 1ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας, μετά την ομιλία της προϊσταμένης κ. Κατερίνας Καλαϊτζάκη που εστίασε στην συμπερίληψη και τη διαπολιτισμικότητα, παρουσίασε το έργο "Οι μαθητές μας και οι χώρες τους" και, στη συνέχεια, οι μικροί μαθητές μας ταξίδεψαν με το τραγούδι "Γιατί με έχεις φίλο;", με το οποίο συμμετείχαν στον διαγωνισμό "Καν' το ν' ακουστεί" του European School Radio 2024.

hxonews

Τη σκυτάλη πήρε το 1ο Δημοτικό Ιεράπετρας, το οποίο, αφού απηύθυνε χαιρετισμό η Διευθύντρια κ. Στέλλα Καπαράκη, παρουσίασε μια σειρά από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Οι μαθητές της Ε’ και της Στ΄ τάξης ενθουσίασαν το κοινό με τις εκτελέσεις τους, ερμηνεύοντας κομμάτια όπως "Σαμιώτισσα", "Θαλασσάκι μου" και "Πεντοζάλης", καθώς και τραγούδια στη νοηματική γλώσσα, συνοδευόμενα από την κρητική λύρα του Μάνου Λουκάκη και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αντιγόνης Μαβίδη. Το Κυριακάτικο Σχολείο "Καπετάν Πέτκο Βόιβοντα" από τη Βουλγαρία συμμετείχε στη γιορτή με τραγούδια και σχέδια των μαθητών καθώς και με παραδοσιακά προϊόντα.

hxonews

Το 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο "Μη με φωνάζεις Ξένο" και αλβανικούς χορούς. Η ομάδα Erasmus του σχολείου χόρεψε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και με ένα αναπάντεχο Flash mob ξεσήκωσε το κοινό, ενώ η χορευτική ομάδα του 2ου Γυμνασίου, υπό την καθοδήγηση του κ. Φωτιάδη Χρήστου, παρουσίασε μικρασιατικούς χορούς, προσθέτοντας μια μοναδική πολιτιστική νότα στη βραδιά. Το Βουλγαρικό Σχολείο Gina Kounchva ενθουσίασε με παραδοσιακούς βουλγαρικούς χορούς και τραγούδια αλλά και με τις μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες του.

hxonews

Η γιορτή κορυφώθηκε στις 21:00 με μια σειρά από συναυλίες. Το Μουσικό Σχολείο Λασιθίου ξεκίνησε με έντεχνη και ροκ μουσική, ακολουθούμενο από τη συναυλία του Χαρίλαου Παπαδάκη και του Εμμανουήλ Παπαδάκη, συνοδευόμενων από τους Γιώργη Σταυρακάκη και Γιάννη Βρακουράκη και η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία από το συγκρότημα "Φέρ' το Φόκο" και με πολύ χορό.

hxonews

Παράλληλα με τις κύριες εκδηλώσεις, το φεστιβάλ φιλοξένησε μια σειρά από παράλληλες δράσεις που ανέδειξαν τη δημιουργικότητα των παιδιών των σχολείων μας. Η έκθεση φωτογραφίας "Η Κάτω Μερά, μέσα απ' τα μάτια των παιδιών" του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας ανέδειξε τις ανεξάντλητες ομορφιές της Κάτω Μεράς του Χθες και του Σήμερα, τα παιδιά του 1ου Δημοτικού φιλοτέχνησαν τον συγκεντρωτικό χάρτη με τα αξιοθέατα της πόλης, το 1ο Νηπιαγωγείο Ιεράπετρας παρουσίασε τη σημαία του σχολείου και card-postal αφίσες από τις χώρες των παιδιών, το 1ο Σύστημα Προσκόπων παρουσίασε προσκοπικές τεχνικές και παιχνίδια και εντυπωσιακές κατασκευές, ενώ στις εικαστικές δραστηριότητες, τα παιδιά φιλοτέχνησαν θαλασσινά θέματα στον τοίχο του Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση των καλλιτεχνών Αλεξίας Σερετίδου και Μαρίας Παλούμπο.

hxonews

Η έκθεση ζωγραφικής του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, με θέμα την ειρήνη αλλά και με την παρουσίαση των συμμετοχών στον διαγωνισμό ορνιθοπαρατήρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, ενθουσίασε τους επισκέπτες. Η συλλογική κουζίνα "Εδώ είναι Βαλκάνια" προσέφερε παραδοσιακά βαλκανικά –και όχι μόνο– εδέσματα, υπενθυμίζοντας πως η συντροφικότητα και η κοινωνική συναναστροφή εκκινεί από τις γεύσεις στην κοινή τράπεζα και την χαρά του διαμοιρασμού.

hxonews

Το Φεστιβαλάκι Ναυμαχίας δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς την υποστήριξη του Δήμου Ιεράπετρας και μάλιστα της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, κας Φωτεινής Περακάκη, που πίστεψε στην ιδέα μας, την αγκάλιασε και μας στήριξε ολόψυχα σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας και της υλοποίησης. Ευχαριστούμε τον κ. Σαμπιωτάκη και όλο το τεχνικό προσωπικό του Δήμου που μας βοήθησαν. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους Συλλόγους Γονέων του 1ου Νηπιαγωγείου, του 1ου Δημοτικού και του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας για την πολύτιμη συμβολή τους, τον Επιστημονικό Σύλλογο Μηχανικών Ιεράπετρας για τη συνδρομή του στην υλοποίηση των εικαστικών δράσεων, το Σύλλογο Μικρασιατών και ιδιαίτερα τον κ. Ιωάννη Αρώνη και την κ. Ευτυχία Μαρινάκη, το 1ο Σύστημα Προσκόπων και ιδίως τον κ.Γεώργιο Γιακουμάκη για την πολύτιμη αρωγή, τους τοπικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες που συμμετείχαν εθελοντικά στην προσπάθειά μας, την δική μας Μαρία Λαγουδάκη για τις υπέροχες μαντινάδες.

hxonews

Επιπλέον ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της πόλης που μας στήριξαν με τις χορηγίες τους καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας που επικοινώνησαν το μήνυμα της γιορτής μας.

Παράληψη θα ήταν αν δεν ευχαριστούσαμε όλους και όλες που παρευρέθηκαν ως θεατές και ένωσαν μαζί μας τις δυνάμεις τους και δώσαμε ζωή σε αυτή τη γιορτή για την ομορφιά της διαφορετικότητας, ανακατεύοντας τα χρώματα και αντανακλώντας το φως της πολυπολιτισμικότητας του τόπου μας. Σας ευχαριστούμε που προσφέρατε μια κρυφή ματιά σε κάθε πτυχή του πολυσύνθετου τοπικού μας πολιτισμού. Σας ευχαριστούμε που τραγουδήσαμε παρέα και που χορέψαμε όλοι μαζί στο χορό που δεν γνωρίζει σύνορα.

Η σπουδαιότητα αυτής της εκδήλωσης υπερβαίνει τα όρια μιας απλής γιορτής. Το Φεστιβαλάκι Ναυμαχίας ανέδειξε την πολιτιστική κληρονομιά της Ιεράπετρας, φέρνοντας στο προσκήνιο την ομορφιά και την ιστορία της περιοχής. Επιπλέον, ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ των σχολείων και προώθησε την αλληλεγγύη και την κοινή προσπάθεια. Η συνάντηση των μαθητών από διαφορετικά σχολεία και πολιτισμούς δημιούργησε δεσμούς φιλίας και κατανόησης, προσφέροντας πολύτιμες εμπειρίες που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη όλων. Το Φεστιβαλάκι Ναυμαχίας απέδειξε πως η συνεργασία και η κοινή δράση μπορούν να φέρουν θαυμαστά αποτελέσματα, αναδεικνύοντας το πνεύμα της ενότητας και της δημιουργικότητας στην τοπική κοινωνία.

Ευχαριστούμε θερμά τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, ιδιαιτέρως την φιλόλογο κα Νικολέτα Φριντζήλα, για την αφοσίωση και την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση αυτής της δράσης. Χωρίς τη δική τους αμέριστη υποστήριξη, η εκδήλωση δεν θα είχε στεφθεί με τόση επιτυχία.

Ο Διευθυντής ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας