Με έδρα την Ιεράπετρα η Ενεργειακή ΤΟΕΒ Λασιθίου – Αναβαθμίζονται και τα αντλιοστάσια

10:39 π.μ. - Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023
10:03 π.μ. - Τρί, 21/39/2023
Image: Με έδρα την Ιεράπετρα η Ενεργειακή ΤΟΕΒ Λασιθίου – Αναβαθμίζονται και τα αντλιοστάσια

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μανώλης Παπαδάκης στον Ηχώ 99,8

Έδρα της ενεργειακή κοινότητας των ΤΟΕΒ Λασιθίου ορίστηκε ο δήμος Ιεράπετρας όπως αυτό αποφασίστηκε σε χθεσινή συνεδρίαση στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανώλη Παπαδάκη χθες, υπέγραψαν τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας με την επωνυμία «Ενεργειακή ΤΟΕΒ Λασιθίου» στην οποία συμμετέχουν το σύνολο των ΤΟΕΒ του νομού. Η κοινότητα είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και είναι σημαντικό ότι βλέπουμε κάτι να γίνεται σε αυτό το σημαντικό θέμα καθώς το ενεργειακό κόστος για τους ΤΟΕΒ είναι πολύ μεγάλο. Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας από το 2006 είχε ξεκινήσει προσπάθεια για εγκατάσταση ΑΠΕ σε απαλλοτριωμένες περιοχές κοντά στο φράγμα. Ωστόσο οι τότε υπηρεσίες δεν έκαναν δεκτό το αίτημα. Πλέον κάτι θετικό γίνεται προς όφελος των ΤΟΕΒ και κατ' επέκταση των μελών – παραγωγών.

Αναζητείται ο χώρος ή οι χώροι εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου. Μια πρόταση είναι σε περιοχή κοντά στον Ξερόκαμπο Σητείας. Θα εξεταστούν και άλλες περιοχές. Υπάρχει μια πίεση χρόνου προκειμένου να προλάβουμε τις επερχόμενες αλλαγές ως προς τον αριθμό μελών, που ενδεχομένως να σημαίνει ότι οι δήμοι θα μπορούν να ενταχθούν κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, είπε ο κ. Παπαδάκης.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ενεργειακής κοινότητας μαζί με τα φωτοβολταϊκά προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις αναβάθμισης των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ και αναζητούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρα έχει έτοιμη μελέτη όμως είναι κοστοβόρα και αναζητούνταν χρηματοδότηση. Τώρα ανοίγει ο δρόμος για να αναβαθμιστούν τα αντλιοστάσια μέσω της κοινότητας. Εάν γίνουν πράξη όλα αυτά τότε θα έχουμε μεγάλη οικονομία και αυτό θα επηρεάσει θετικά για τους παραγωγούς και την τιμή του νερού. Το έργο της ενεργειακής κοινότητας πρέπει να τελειώσει τέλος του 2025 οπότε άμεσα θα τρέξουν οι όποιες διαδικασίες, σημείωσε ο πρόεδρος.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το νερό και τα όσα ακούγονται για άνοιγμα του δρόμου προς ιδιωτικοποίηση του, ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι πρόκειται υποστηρίζοντας ότι τοπικοί φορείς πρέπει να έχουν την αρμοδιότητα για την παροχή νερού στους πολίτες.

Ακούστε τον κ. Παπαδάκη