Με ανεμόμυλους αντί για ανεμογεννήτριες απαντά το Οροπέδιο Λασιθίου
Τα οφέλη για τους κατοίκους αναλύει ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης
Οι ανεμόμυλοι στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή και πλέον ο Δήμος σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια έχουν ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια με στόχο την παραγωγής ενέργειας από ανεμόμυλους.
Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Στεφανάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το όλο αυτό εγχείρημα λέγοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα από το Εργαστήριο του ΕΛΜΕΠΑ δείχνουν ότι μπορεί αυτό το εγχείρημα να προχωρήσει. Στους στόχους ανάμεσα σε άλλα είναι η παραγωγή ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες των νοικοκυριών και ο μηδενισμός των δημοτικών τελών.
Όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από το ΕΛΜΕΠΑ: Το Εργαστήριο Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων (ΕρΣυνΕνΣυς) του ΕΛΜΕΠΑ παρέδωσε στις 03 Νοεμβρίου 2022 τα αποτελέσματα των εργασιών της πρώτης φάσης υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης του με τίτλο, «Διεπιστημονική διερεύνηση για τη δυνατότητα ανάπτυξης ενεργειακών ανεμόμυλων Λασιθιώτικου τύπου στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου», υπογεγραμμένη από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κο Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κο Γιάννη Στεφανάκη και τον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Kαθηγητή Νίκο Κατσαράκη. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Δημήτρης Χρηστάκης, μέλος του ΕρΣυνΕνΣυς.
Το Εργαστήριο Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων, τα τελευταία 30 χρόνια, έχει αναπτύξει ένα ενιαίο τεχνικό, οικονομικό και κοινωνικό θεωρητικό πλαίσιο για την εξοικονόμηση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με πολλές επιτυχημένες εφαρμογές. Πρόταση του Εργαστηρίου, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης, είναι η ολοκλήρωση ενός Συστήματος Εγγυημένης Ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΣΕΙΑΠΕ) στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ικανό να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων και των επισκεπτών του. Η διαθεσιμότητα της ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται να είναι επαρκής και οικονομικά συμφέρουσα ώστε να καλύψει όλες τις τοπικές ανάγκες σε οικιστικές, επαγγελματικές και αυτοκινητικές δραστηριότητες.
Βασικό στοιχείο στη σύνθεση αυτού του ΣΕΙΑΠΕ αποτελεί, ο Ηλεκτροπαραγωγός Ανεμόμυλος Λασιθιώτικου τύπου του ΕρΣυνΕνΣυς. που έχει σχεδιαστεί με τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης μικρής ανεμογεννήτριας διατηρώντας ταυτόχρονα τη μορφή της παραδοσιακής ανεμαντλίας όπως εξελίχθηκε στο οροπέδιο Λασιθίου στα τέλη του 19ου και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, από ντόπιους τεχνίτες όπως ο ήρωας Εμμανουήλ Παπαδάκης ή ‘Σπιρτοκούτης’, ο Μαρκοστεφανής και πολλοί άλλοι. Ο σύγχρονος Ηλεκτροπαραγωγός Μύλος Λασιθιώτικου Τύπου (ΗλΜυλΛαΤυ) σχεδιάστηκε σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές (IEC61400_2) και δοκιμάζεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ISO17025) για τη μέτρηση των χαρακτηριστικών του.
Πρόταση του Εργαστηρίου ΕρΣυνΕνΣυς είναι επίσης η ανάπτυξη ενός Διεθνούς Εκπαιδευτικού Ερευνητικού Σταθμού Μέτρησης Μικρών Ανεμογεννητριών στο Οροπέδιο του Λασιθίου. Ο Σταθμός αυτός σχεδιάζεται να είναι κέντρο μέτρησης μικρών Ανεμογεννητριών σχεδιασμένων και κατασκευασμένων από ομάδες μαθητών και φοιτητών. Στον Σταθμό αυτό θα γίνονται συναντήσεις μαθητών και φοιτητών με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη σύναψη φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Κεντρικός άξονας της όλης προσπάθειας του Εργαστηρίου του ΕΛΜΕΠΑ είναι η ανάδειξη της συμμετρίας μεταξύ των νόμων της φύσης, των τεχνικών κανονισμών και των νόμων του κράτους, όσο αυτή υπάρχει και είναι μετρήσιμη».
Σήραγγα στο Οροπέδιο
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στην προμελέτη που αφορά την κατασκευή οδικής σήραγγας μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου (1.475,91 μ.), που θα συνδέει την περιοχή της Κεράς με το χωριό Πινακιανό στο Οροπέδιο Λασιθίου. «Εάν καταφέρουμε να πετύχουμε ένα τέτοιο έργο για το οποίο υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η τεχνογνωσία, τότε θα διασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση προς το Οροπέδιο αποφεύγοντας τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες ένα μεγάλο ορεινό οδικό κομμάτι και το πιο επικίνδυνο ειδικά όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος ο κ. Στεφανάκης έκανε αναφορά σε μια υπόθεση κατά την οποία Βρετανοί αρχαιολόγοι ζήτησαν από μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Τζερμιάδου να τους προσκομίσουν χάρτες του Οροπεδίου Λασιθίου υποδεικνύοντας τις περιοχές που σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συλλέξει από τις γιαγιάδες και τους παππούδες ή του γονείς τους, πιθανόν να υπάρχουν αρχαιότητες. Όπως εξηγεί, μεταξύ του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το όνομα «Δικταία» και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται επίσημη έρευνα του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Πέραν του ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε την « εκμετάλλευση» των παιδιών μας εάν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τις αρχαιότητες του τόπου μας θα πρέπει να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό δια μέσου του υπουργείου Πολιτισμού, τόνισε.