Με αμείωτο ρυθμό οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά – 341 πρόσφυγες σε 2 μέρες

3:26 μ.μ. - Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019
03:06 μ.μ. - Κυρ, 09/26/2019
Image: Με αμείωτο ρυθμό οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά – 341 πρόσφυγες σε 2 μέρες

Στη Μόρια ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ροές προσφύγων σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.
 
Συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μεσάνυχτα, συνολικά πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 188 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 147 πέρασαν στη Λέσβο και 41 στη Σάμο.
 
Σήμερα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 12:00, στο βόρειο Αιγαίο είχαν περάσει 153 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς, 68 είχαν περάσει στη Λέσβο, 25 στη Χίο και 60 στη Σάμο. Σημειώνεται, ότι μεταξύ αυτών που πέρασαν στη Σάμο περιλαμβάνεται μία γυναίκα, η οποία όπως διαπιστώθηκε ήταν νεκρή. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατός της οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
 
Στη Μόρια ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας
Στη Μυτιλήνη δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης που επικρατεί στο νησί και ιδιαίτερα στον καταυλισμό της Μόριας ως αποτέλεσμα των αυξημένων ροών αφίξεων προσφύγων βρέθηκε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπ Λεκλέρ.
 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές, συμμετείχε στη συνάντηση, υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, με τους δημάρχους των νησιών και τους προέδρους των Κοινοτήτων της περιοχής της Μόριας και φυσικά είδε την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διαμονή των προσφύγων.
 
7.000 μπορούν να φύγουν
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα νησιά περίπου 7.000 άτομα με άρση γεωγραφικού περιορισμού που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να φύγουν και να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα. Μάλιστα, αναρωτιέμαι γιατί δεν φεύγουν. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις φιλοξενίας άρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργήσουμε επιπλέον θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν αυτοί οι άνθρωποι» είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας που τόνισε πως «πιστεύει ότι οι επιστροφές στην Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς».
 
 
in.gr