Με αφορολόγητο 5.900 – 6.000 ευρώ και μαχαίρι στις συντάξεις κλείνει η αξιολόγηση

6:03 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017
06:03 μ.μ. - Πέμ, 30/03/2017
Image: Με αφορολόγητο 5.900 – 6.000 ευρώ και μαχαίρι στις συντάξεις κλείνει η αξιολόγηση

Το πλαίσιο συμφωνίας που θα τεθεί υπόψιν του Eurogroup της 7ης Απριλίου παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων έπειτα από πρωτοβουλία και σχετικό αίτημα του βουλευτή Δημήτρη Καμμένου

Και τα δύο κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν αισιόδοξα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα και την έγκρισή της από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ενώ παρουσίασαν και το πλαίσιο των μέτρων – αντιμέτρων που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά.
 
Κατά πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.900 – 6.000 ευρώ και τη διατήρηση των πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% για τρία έτη μετά το 2018. Ως προς τις συντάξεις και την προσωπική διαφορά, το βάρος θα πέσει σε ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και του Δημοσίου και μετά σε αυτούς του ΙΚΑ.
 
Για τα εργασιακά, δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες καθώς, όπως ανέφεραν οι δύο υπουργοί, η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Στο επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ επικρατεί η εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και, συνεπώς, τα όποια μέτρα θα εφαρμοστούν μετά το 2019 ενώ για τα εργασιακά ο ορίζονται επιχειρείται να τεθεί το 2020.
 
Μάλιστα, ιδιαίτερα αισιόδοξα εμφανίστηκαν στελέχη του κόμματος μετά τη συνάντηση, τα οποία έσπευσαν να πουν πως έως την Παρασκευή θα έχει κλείσει το staff level agreement που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
 
Ενδεικτική είναι η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, δήλωσε «κλείσαμε». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως τα εργασιακά δεν εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, στα αντίμετρα περιλαμβάνεται η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 26%, των φυσικών προσώπων από 22% σε 20%, η χορήγηση voucher για την απορρόφηση όλων των παιδιών δεν βρεφονηπιακούς σταθμούς, η επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, η χορήγηση επιδόματος τέκνου στο 2ο παιδί αλλά και η μείωση του ΦΠΑ σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα νησιά.
 
Κατά την ίδια συνεδρίαση ετέθη επί τάπητος και ο χρόνος ψήφισης των μέτρων, με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και τον Ευκλ. Τσακαλώτο να δηλώνουν την προτίμησή τους στο χρόνο πριν το Πάσχα. Την ίδια άποψη έχει και το Μαξίμου, ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί, αμέσως μετά το Eurogroup αναμένεται να υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου. Και όσοι εισηγούνται την καθυστέρηση στην ψήφιση των μέτρων εκτιμούν ότι, υπό το πρίσμα και των ρυθμίσεων για το χρέος, το βάρος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρότερο.


 
Πηγή: kathimerini.gr