Με αφορμή τον κορωνοϊό, το ΔΝΤ «δένει» με δάνεια 25 φτωχές χώρες
Το ΔΝΤ αποφάσισε τη παροχή έκτακτων ενισχύσεων σε 25 χώρες - μέλη του, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους προς το ταμείο και να διαθέσουν τους πόρους που προορίζονταν για τον σκοπό αυτό στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Ωστόσο αυτό που δεν έχει καταστεί ξεκάθαρο, είναι υπό ποιους όρους θα δοθούν οι επιδοτήσεις.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι 25 χώρες – μέλη του Ταμείου, πρόκειται αρχικά να λάβουν επιδοτήσεις ύψους 215 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα διάστημα των επόμενων 6 μηνών, με προοπτική επέκτασης των επιχορηγήσεων τα δύο χρόνια. Οι επιδοτήσεις αυτές θα δοθούν στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες με σκοπό να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Ταμείο και να εξασφαλίσουν οικονομικούς πόρους που προορίζονταν για τον σκοπό αυτό, προς διάθεση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω του ειδικού προγράμματος Ανακούφισης και Αντιμετώπισης Καταστροφών (CCRT), του ΔΝΤ, το οποίο διαθέτει μέχρι στιγμής πόρους 500 εκατ. δολαρίων, συν δεσμεύσεις 185 εκατ. δολαρίων από τη Βρετανία, 100 εκατ. δολάρια από την Ιαπωνία συν μη ανακοινώσιμα ποσά από Κίνα, Ολλανδία και άλλες χώρες. Το ΔΝΤ πιέζει στο να συγκεντρωθούν ποσά ύψους 1,4 δολαρίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Ένας παρόμοιος μηχανισμός με τον CCRT είχε χρησιμοποιηθεί για την Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010. Επίσης χρήση του CCRT είχε γίνει για την παροχή ελάφρυνσης σε χώρες που είχαν χτυπηθεί από τον Έμπολα το 2014.
Οι πρώτες 25 χώρες που πρόκειται να λάβουν τις ενισχύσεις του ΔΝΤ είναι: Αφγανιστάν, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κομόρος, Δημ. Κογκό, Γκάμπια, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Αϊτή, Λιβερία, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαλί, Μοζαμβίκη, Νεπάλ, Νίγηρας, Ρουάντα, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σιέρα Λεόνε, Νήσοι Σολομώντα, Τατζικιστάν, Τόγκο και Υεμένη.
Παρόλα αυτά, δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι με τους οποίους οι χώρες θα εκταμιεύσουν τα χρήματα από το ΔΝΤ και επιπλέον το κατά πόσο δεν θα προστεθούν νέα οικονομικά βάρη σε αυτές μέσω των εν λόγω ενισχύσεων.
thepressproject.gr