Με 194 «ναι» ψηφίστηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας

3:11 μ.μ. - Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019
03:03 μ.μ. - Παρ, 29/11/2019
Image: Με 194 «ναι» ψηφίστηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας

 
Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, 194 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και την Ένωση Κεντρώων είπαν «ναι» στην τροπολογία (άρθρο 68 στο οποίο ενσωματώθηκε ο βασικός κορμός της σχετικής υπουργικής τροπολογίας), ενώ 33 καταψήφισαν. «Παρών» ψήφισαν 4 βουλευτές του ΚΚΕ.
 
Η αρχική ρύθμιση «πέρασε» ψαλιδισμένη, καθώς η κυβέρνηση έβαλε «κόφτη» στα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση την πρώτη κατοικία, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΚΤ και τον SSM που εξέφραζαν αντιρρήσεις. «Είναι μια αλλαγή όχι από επιθυμία, αλλά από ανάγκη», σχολίασε ο Γιάννης Δραγασάκης.
 
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του να μην υπερβαίνει τις 100.000 ανά πιστωτή αν αφορά επιχειρηματικό δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η αρχική ρύθμιση έθετε ως όριο τις 130.000 ευρώ. Παραμένει το όριο των 130.000 για τα στεγαστικά δάνεια.
 
Στα υπόλοιπα άρθρα που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις για την προστασία της α' κατοικίας, 192 βουλευτές ψήφισαν ναι, 33 όχι και 6 δήλωσαν «παρών». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή την καταψήφισαν. 
 
 
cnn.gr