Με 187 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις
Ενταση στη Βουλή, διαμάχη Βούτση με Χρυσοχοΐδη, ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά τη διαφωνία Παπανδρέου
Υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (9/7) από την Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επί της αρχής ψήφισαν 288 με 187 «ναι« και 101 «όχι». Η συζήτηση από το πρωί, στην Ολομέλεια της Βουλής υπήρξε θυελλώδης, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και αργότερα το βράδυ με αφορμή τα επεισόδια στο Σύνταγμα.
Αποχή Παπανδρέου - «Τριγμοί» στο ΚΙΝΑΛ
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης επέλεξαν τον δρόμο της αποχής από την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή. Και οι δύο εξέφρασαν ανοικτά τις αντιρρήσεις τους με τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, γεγονός που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο κίνημα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις προς τη Φώφη Γεννηματά για διαγραφή των δύο ιστορικών στελεχών, ωστόσο την τελική απόφαση θα λάβει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που θα συνεδριάσει την Παρασκευή (10/7) στις 2 το μεσημέρι.
Νωρίτερα, ο Γιώργου Παπανδρέου εξέφρασε εντελώς διαφορετική άποψη από αυτή της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε σοβαρή διαβούλευση επί του θέματος, προσθέτοντας πως «παρά την υπεύθυνη στάση του ΚΙΝΑΛ να βελτιωθεί το νομοσχέδιο στην ουσία του αυτό παραμένει αντιδημοκρατικό.
Σκληρή αντιπαράθεση Βούτση-Χρυσοχοϊδη
Υψηλοί τόνοι καταγράφηκαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου, με αφορμή τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Για δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μίλησε για προβοκάτσια κατά των όσων διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο, ενώ ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ κατήγγειλε «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση.
Εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε το σώμα ότι 1.000 άτομα, πέραν του μεγάλου συντεταγμένου μπλοκ 7.000 ανθρώπων που διαδήλωναν με το ΠΑΜΕ, επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έριξαν 15 μολότοφ. Όπως είπε, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έγιναν 9 συλλήψεις από αυτούς που επιτέθηκαν με μολότοφ, 8 προσαγωγές, υπήρξαν τραυματίες αστυνομικοί, ενώ στον πέριξ χώρο βρέθηκαν μη χρησιμοποιημένες μολότοφ. Όπως είπε ο υπουργός, υπήρχε σχέδιο να διαλύσουν τη διαδήλωση, να τραυματίσουν αστυνομικούς και να κάνουν ζημιά σε περιουσίες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο, «δεν θα ξαναφήσουμε ποτέ άνθρωποι να τραυματιστούν, και να κάνουν ζημιές».
Στις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΚΚΕ για χημικά στους ίδιους και σε διαδηλωτές, ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι "έφαγαν" χημικά αλλά ότι οι άνθρωποι του μπλοκ του ΠΑΜΕ ήταν υποδειγματικοί.
Παραιτηθείτε εάν σας υπερβαίνουν τα γεγονότα, είπε προς τον κ. Χρυσοχοΐδη ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνο να ασπάζεται ο υπουργός την ενημέρωση που του έδωσαν. Διαλύσατε τη συγκέντρωση σε κλίμακα 200 μέτρων, είπε ο κ. Βούτσης ο οποίος κατήγγειλε αναίτιο χτύπημα αστυνομικών της Δέλτα σε ειρηνικούς διαδηλωτές της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουκουρετσίου.
Παφίλης: Προβοκατόρικο και οργανωμένο σχέδιο κατά των διαδηλωτών
Για «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και των μαζικών φορέων έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Χαρακτήρισε τα επεισόδια που προκάλεσαν οι "γνωστοί προβοκατόρικοι μηχανισμοί" σαν ζωντανή απόδειξη για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς οι ομάδες αυτές "σπρώχτηκαν" από την Αστυνομία πάνω στους διαδηλωτές με διπλό στόχο: να διαλύσουν το μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του νομοσχεδίου και να δώσουν στην κυβέρνηση τα γνωστά επιχειρήματα συκοφάντησης των εργατικών - λαϊκών αγώνων.
Κόντρα κορυφής στη Βουλή
Οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με σύγκρουση της πλειοψηφίας με την αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, εμβληματική παρέμβαση που κατοχυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει την ομαλή οικονομική ζωή της πόλης, θεωρεί το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καταλογίζει υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνδυασμό δεξιάς εμμονής αλλά και προσπάθειας να παρεμποδιστούν κινητοποιήσεις που αναμένονται μετά το καλοκαίρι, χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά, ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες, οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων. Η δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες. Όπως και το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί, τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει. Αλλά προσβλέπει στην άσκησή τους από όλους χωρίς η ισχύς του ενός να θίγει τομ άλλο. Το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει».
«Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό ήταν ιδιαίτερα αυστηρή με τον Αλέξη Τσίπρα να αποδίδει τη σπουδή να έρθει το κατακαλόκαιρο το νομοσχέδιο στη Βουλή, τον φόβο για τις εξελίξεις και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από Σεπτέμβρη. Είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971, «Διατάγματα της Χούντας» και τον κατηγόρησε πως έχει αποφασίσει να ξοδέψει τον πρωθυπουργικό του χρόνο «όχι για να χτίσετε, αλλά για να γκρεμίσετε, όχι για να δημιουργήσετε, αλλά για να εκδικηθείτε».
Φόβο της κυβέρνησης έναντι της διογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας εντοπίζει η Φώφη Γεννηματά, για νομοσχέδιο που θα ανατραπεί στην πράξη μιλά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αυστηρότερες κυρώσεις για όσους εμπλέκονται σε επεισόδια ζητά ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Ναι» στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πορείες λένε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ «Όχι» στο κυβερνητικό νομοσχέδιο αντιτείνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις
Το νομοσχέδιο προβλέπει τον ορισμό διοργανωτή της συνάθροισης, ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί τη συγκέντρωση στην Αστυνομία, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εξαιρούνται οι δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, ορίζεται και Διαμεσολαβητής της ΕΛ.ΑΣ. ή του Λιμενικού, ο οποίος θα αποτελεί τον σύνδεσμο των Αρχών με τον διοργανωτή. Τέλος, προβλέπεται απαγόρευση διαδήλωσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, όταν υπάρχει υποψία επεισοδίων.
ethnos.gr