Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα: Προτάσεις για την τόνωση τουρισμού και καφέ - εστίασης

7:41 π.μ. - Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020
07:05 π.μ. - Δευ, 04/41/2020
Image: Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα: Προτάσεις για την τόνωση τουρισμού και καφέ - εστίασης

Άμεση η ανάγκη διευρυμένου διαλόγου με τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού και καφέ εστίασης σε όλα τα θεσμικά επίπεδα

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και καφέ εστίασης, προκύπτει η άμεση ανάγκη διευρυμένου διαλόγου με τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού και καφέ εστίασης σε όλα τα θεσμικά επίπεδα.

Είναι πλέον γνωστό ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19 ο κλάδος των επιχειρήσεων καφέ εστίασης και τουρισμού δέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται (με τα νέα μέτρα) όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί, ηχηρό πλήγμα σε βαθμό τέτοιο που τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση της λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων.

Η δημοτική παράταξη ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’ με θέση αρχής ότι η αιρετή διοίκηση πρέπει να διαμορφώνει τις εξελίξεις και όχι να είναι παρατηρητής αυτών και έχοντας θεσμική υποχρέωση απέναντι στους κλάδους που πλήττονται, προτείνει και ταυτόχρονα καλεί την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την δημοτική αρχή του δήμου Ιεράπετρας να προχωρήσει άμεσα στην δρομολόγηση των αποφάσεων που απαιτούνται έτσι ώστε να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων τουρισμού και καφέ εστίασης.

Προτείνουμε:

1ον) Την ατελώς επέκταση και των διπλασιασμό των κοινοχρήστων χώρων (όπου αυτό είναι εφικτό) που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελοκαθισμάτων. Ο κάθε ενδιαφερόμενος με μια απλή αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του και μετά από έκθεση και επιτόπιο έλεγχο να διαμορφώνεται και να αδειοδοτείται ο νέος κοινόχρηστος χώρος.

2ον)Την εισήγηση από πλευράς Κ.Ε.Δ.Ε για την μείωση κατά 60% του κόστους στην μίσθωση κοινοχρήστων χώρων για την ανάπτυξη καντινών σε παραλίες και οργανωμένες πλαζ, που δημοπρατούνται από τους δήμους, τα δημοτικά λιμενικά ταμεία και την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου.

3ον)Ο δήμος Ιεράπετρας άμεσα και με αναδρομική ισχύ να εφαρμόσει το άρθρο 37 παράγραφος (8) & (9) της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ- Ά 68/ 20.03.2020) του Υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρεται στην δυνατότητα από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Ά βαθμού να προχωρούν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην μείωση ή την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ( ανταποδοτικά τέλη) σε ξενοδοχεία πόλης και ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν έδρα τα χωροταξικά όρια του κάθε δήμου.

4ον)Οι παραπάνω αναπροσαρμογές θα πρέπει να ισχύσουν μέχρι την λήξη της τουριστικής περιόδου για το έτος που διανύουμε, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη στήριξη για την επιβίωση των κλάδων, του τουρισμού και του κλάδου καφέ εστίασης.

5ον)Σε περίπτωση που τα μετρά για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του covid 19 επεκταθούν πέραν της λήξης της τουριστικής περιόδου, να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα για την παράταση της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης από πλευράς δήμου Ιεράπετρας για τις παραπάνω επιχειρήσεις.

Μένουμε κοντά στους δημότες, συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε το μέλλον του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Ο Επικεφαλής

Πανταζής Θ. Αργύρης