Μάζης για ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν ετοιμάζει το λαό του για θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα

11:48 π.μ. - Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022
11:09 π.μ. - Τετ, 14/48/2022
Image: Μάζης για ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν ετοιμάζει το λαό του για θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αναφορικά με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Ιωάννης Μάζης Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως είπε, ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του προσπαθεί να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα, κυρίως απευθυνόμενος στο εξωτερικό. Διότι τα νομικίστικα πχ περί Λοζάνης, δεν τα καταλαβαίνουν στο εσωτερικό. Εκείνο που καταλαβαίνουν στο εσωτερικό είναι, θα έρθουμε νύχτα κλπ. Τα πιο πολύπλοκα όμως, απευθύνονται στη διεθνή κοινότητα έτσι ώστε αυτή η μαγική εικόνα την οποία θέλει να κατασκευάσει ο Ερντογάν, να παρουσιάζει μια Τουρκία, θύμα της επιθετικής Ελλάδας, της Ελλάδος που είναι κατακτήτρια των νησιών του Αιγαίου τα οποία είναι Οθωμανικά, της Ελλάδος η οποία είναι το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης η οποία αδικεί την Τουρκία και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, και μια Τουρκία που έχει κάνει τεράστια υπομονή ως τώρα και η υπομονή αυτή εξαντλήθηκε, ούτως ώστε να δικαιολογήσει στα διεθνή οποιαδήποτε πλέον επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας. Η συμπεριφορά αυτή που ζυμώνει και το εσωτερικό, διότι συνήθως ο δημόσιος λόγος στην Ελλάδα σταματάει στο, έχει εκλογές ο Ερντογάν, άρα... Είναι περίεργο όμως ότι και η αντιπολίτευση και η συμπολίτευση αρέσκονται σε αυτού του είδους τη φρασεολογία εναντίον της Ελλάδος και αυτού του είδους τις συμπεριφορές εναντίον της Ελλάδος.

Παράλληλα ο Ερντογάν στέλνει μια απειλή στις ΗΠΑ ότι, εγώ είμαι διατεθειμένος να τινάξω στον αέρα τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ για αυτό, αυτά που σου ζητάω πρέπει να μου τα δίνεις, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μάζης

Προσθέτοντας ότι εκτός από τις δυο παραπάνω παραμέτρους ότι δηλαδή ο Ερντογάν προετοιμάζει το λαό του για μια θερμή ρήξη με την Ελλάδα και ότι ασκείται ένας εκβιασμός προς τις ΗΠΑ, υπάρχει και μια ακόμη που έχει να κάνει με τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης που τον ωθεί σε αυτό το απονενοημένο και αυτή η συμπεριφορά είναι ύποπτη. Και είναι ύποπτη διότι η αντιπολίτευση γνωρίζει καλά και αναγιγνώσκει τα μηνύματα από πλευράς ΗΠΑ και άλλων επισήμων που επιβεβαιώνουν την νόμιμη κατοχή των ελληνικών νησιών από την Ελλάδα. Έχει την αίσθηση λοιπόν ότι τον εξωθούν σε ένα απονενοημένο διάβημα γιατί αντιλαμβάνονται ότι ο Ερντογάν σε ένα τέτοιο απονενοημένο διάβημα θα χάσει και θα έρθει η σειρά τους.

Είπε σε άλλο σημείο ότι η Τουρκία ανέκαθεν επιχειρεί να επικεντρώσει τη συζήτηση σε πολιτικό και όχι νομικό επίπεδο γιατί το δίκαιο το φοβάται. Το ζήτημα όμως είναι ότι εμείς δεν έχουμε διεκδικήσει τίποτα από την Τουρκία και προ ημερών ο Τούρκος πρέσβης μας ζήταγε αποζημιώσεις για την Σμύρνη. Χρόνια τώρα λέω ζητήστε αποζημιώσεις για τις καταστροφές των περιουσιών στη Μικρά Ασία, προβλέπεται και από τη Λωζάνη. Οι Ευρωπαίοι φραστικά αναγνωρίζουν το δίκιο της Ελλάδος. Ο μόνος που πρακτικά έχει βάλει υπογραφεί είναι ο Γάλλος πρόεδρος.

Εκείνο που αντιλαμβάνομαι πάντως είναι ότι εάν ο κ. Ερντογάν επιχειρήσει το απονενοημένο, θα έχει οδυνηρότατες εκπλήξεις από πλευράς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ειδικά στην Κρήτη είστε οι τελευταίοι που θα ανησυχήσετε.

Εκείνο που επιδιώκει η Τουρκία είναι να μπορέσει να ελέγξει τον δίαυλο τον εμπορευματικό που αρχίζει από τα Δαρδανέλια και κατεβαίνει προς την Κρήτη ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Γιατί έχει καταλάβει τη σημασία του Αιγαίου σε όλες τις εμπορευματικές διακινήσεις από το Σουέζ προς την Ευρώπη, από το Γιβραλτάρ προς την Ευρώπη και από τον Ευρώπη προς Ατλαντικό και Ειρηνικό. Το ίδιο έχει συνειδητοποιήσει όμως και το ΝΑΤΟ. Πριν χρόνια προέβλεψα και έγραψα ότι θα δημιουργηθούν επεισόδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και το ΝΑΤΟ θα έρθει ως καλός «αδερφός» να επιβάλλει την ειρήνη και την τάξη αλλά ο σκοπός του θα είναι η νατοποίηση αυτής της ζώνης Δαρδανελίων, Αιγαίου, Κρήτης, ανέφερε ο κ. Μάζης.