Μαυρουπλάκης: Πρόβλημα με την επιστρεπτέα προκαταβολή των μελισσοκόμων – Απαιτείται πολιτική λύση

12:40 μ.μ. - Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2022
12:08 μ.μ. - Δευ, 01/40/2022
Image: Μαυρουπλάκης: Πρόβλημα  με την επιστρεπτέα προκαταβολή των μελισσοκόμων – Απαιτείται πολιτική  λύση

Το παρατεταμένο μελτέμι θα επιφέρει μείωση της παραγωγής μελιού – Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου στον Ηχώ 99,8

Αντιμέτωποι με ένα σοβαρό θέμα αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή βρίσκονται μελισσοκόμοι του νομού Λασιθίου. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του  Μελισσοκομικού Συλλόγου Νομού  Λασιθίου κ. Εμμ. Μαυρουπλάκης  αρκετοί μελισσοκόμοι ως κορωνοενίσχυση  εισέπραξαν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα  τους χαρίζονταν τουλάχιστον το 50% του ποσού και θα έπρεπε να επιστρέψουν το υπόλοιπο 50%. Μάλιστα αν γινόταν η πληρωμή μέχρι τέλος Ιουλίου θα είχαν και έκπτωση επιπλέον 15%. Στην πορεία ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ  με βάση συγκεκριμένη υπουργική απόφαση  έχει ήδη παρακρατήσει προκαταβολικά από τις επιδοτήσεις μελισσοκόμων  μέχρι το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αν πληρώσουν και τα ποσά που αναρτά η ΑΑΔΕ στην πράξη τελικά γίνεται επιστροφή του 100% της επιστρεπτέας. Αυτό είναι ένας εμπαιγμός εκ μέρους της κυβέρνησης και θα πρέπει να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τους μελισσοκόμους,  τονίζει ο κ. Μαυρουπλάκης.

Το μελτέμι θα επηρεάσει  την παραγωγή 

Προσθέτει ότι ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος, ειδικά  οι παραγωγοί του Λασιθίου, έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που δεν είναι ευνοϊκές για την παραγωγή. Όπως εξηγεί το παρατεταμένο, ισχυρό  μελτέμι  που έπνεε στην περιοχή από το τέλος Ιουνίου και όλο τον Ιούλιο , μια κρίσιμη περίοδο για το θυμάρι, δημιούργησε μια συνεχόμενη ξηρασία με συνέπεια το θυμάρι να μην αναπτυχθεί όπως αναμενόταν.  Η περίοδος του  Ιούνιου ήταν πολύ ενθαρρυντική  για το θυμαρίσιο μέλι αλλά δυστυχώς η ξηρασία από  το συνεχόμενο μελτέμι  εδώ και ενά μιση μήνα, αποδυνάμωσε τα μελίσσια.  Εκτιμάται ότι  εξαιτίας των καιρικών συνθηκών θα μειωθεί η  παραγωγή στο 50% από αυτό που ανέμενε ο καθένας. Αντίστοιχα  έχει επηρεαστεί και η μελιτοφορία του πεύκου με ό,τι αυτο συνεπάγεται, σημείωσε, ο πρόεδρος,  ευελπιστώντας ότι τα πράγματα  ειδικά όσον αφορά το πεύκο θα εξελιχθούν καλύτερα,  έτσι ώστε ο παραγωγός να υποστεί την μικρότερη δυνατή ζημία.

Προσοχή στις μελισσοκομικές εργασίες για την αποφυγή πυρκαγιάς

Τέλος κάλεσε τους μελισσοκόμους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μελισσοκομικές εργασίες για την αποφυγή ατυχήματος και εκδήλωσης πυρκαγιάς καλώντας τους να τηρήσουν τη νομοθεσία που άλλαξε πρόσφατα και να μην ξεχνούν να έχουν πάντα μαζί τους νερό.

Ακούστε εδώ τι μας είπε