Μαθητές από Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία στο ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού

1:14 μ.μ. - Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019
01:04 μ.μ. - Πέμ, 18/14/2019
Image: Μαθητές από Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία στο ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Erasmus+» με τίτλο «ResearchingfortheFuture»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Erasmus+» με τίτλο «ResearchingfortheFuture», μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού υποδέχτηκαν από 5 έως 10 Απριλίου 2019 μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Η τέταρτη αυτή συνάντηση καθηγητών και μαθητών από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία αποτέλεσε την τελική συνάντηση του προγράμματος το οποίο ξεκίνησε στο Λύκειο Victoria Kent της Μαδρίτης τον Νοέμβριο 2017. 
 
Στο ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού παρουσιάστηκαν σε έκθεση τα αποτελέσματα όλων των ερευνητικών εργασιών (projects), για τις οποίες  εργάστηκαν από κοινού οι μαθητές των τεσσάρων χωρών κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
 
Η παραμονή των μαθητών και καθηγητών στο νησί μας εμπλουτίστηκε με δραστηριότητες και επισκέψεις που διεύρυναν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και συντέλεσαν στη συνειδητοποίηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής του μέλλοντός τους.  Πιο συγκεκριμένα έγινε:
- Εκπαιδευτική Επίσκεψη και οργανωμένη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. 
 
- Επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο Ι.Τ.Ε. στο Ηράκλειο. Οι μαθητές επισκέφτηκαν τα εργαστήρια Υποβρύχιας Ακουστικής, Βιοφωτονικής και Μοριακής Απεικόνισης, καθώς και το Εργαστήριο Διάχυτης Νοημοσύνης, ενώ συμμετείχαν και σε προγραμματισμένη έρευνα στα παραπάνω εργαστήρια. Παράλληλα οι καθηγητές του προγράμματος συναντήθηκαν με τον ερευνητή του ΙΤΕ Δρ. Γιάννη Ζαχαράκη και συζήτησαν για τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας ανάμεσα σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και σχολεία, έτσι ώστε να διαχέεται σύγχρονη επιστημονική γνώση στα σχολεία αλλά και οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τα ιδρύματα αυτά.
 
- Την Τρίτη 9 Απριλίου διοργανώθηκε Ημερίδα Φυσικών Επιστημών στο ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού. Η Ημερίδα ήταν ανοικτή για το κοινό και συμμετείχαν μεταξύ άλλων  μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί των δημοτικών σχολείων του Κουτσουρά και του Μακρύ Γιαλού που είχαν προσκληθεί επίσημα από το σχολείο μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου καθοδήγησαν τους μικρούς μαθητές σε διαδοχικές πειραματικές δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχαν χωρισμένοι σε ομάδες. Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης τα βραβευμένα  σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο πειράματα του Αξονικού Τομογράφου (1ο Πανελλήνιο Science on Stage Greece 2016 και 1ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο Science on Stage Europe 2017) και των Οπτικών Λαβίδων (1o Πανελλήνιο Βραβείο Science on Stage Greece 2018). Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος κ. Βρυγιωνάκης Εμμανουήλ, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Νταραράς Ηλίας, η υπεύθυνη παιδαγωγικού έργου καθηγητών Φυσικών Επιστημών Κρήτης κα. Γκινούδη Αθηνά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι υπεύθυνοι του 1ου και 2ου  Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηρακλείου  
κ. Τσουτσουδάκης Αστρινός και κα. Δερμιτζάκη Ειρήνη αντίστοιχα. 
 
Απόλυτα ικανοποιημένοι από την Ημερίδα Φυσικών Επιστημών και τα αποτελέσματά της, ελπίζουμε και σε άλλες εκδηλώσεις μελλοντικά που θα στοχεύουν στην αλληλεπίδραση των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης και στην προσέγγιση της γνώσης με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.
Την Πέμπτη 11 Απριλίου, μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν έχοντας αποκομίσει θετικές εντυπώσεις για την οργάνωση και εφαρμογή του προγράμματος στο Μακρύ Γιαλό.

IMG-20190409-101146

IMG-20190409-104017
 
Αυτό που θα μείνει περισσότερο χαραγμένο στη μνήμη όλων των επισκεπτών μας είναι η εγκάρδια φιλοξενία και η προσφορά των οικογενειών και των εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Μακρύ Γιαλού. Τίποτα δεν θα ήταν εφικτό αν δεν υπήρχε η αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Αν και δοκιμαζόμενοι οι ίδιοι από τις καταστροφικές συνέπειες των καιρικών φαινομένων, ήταν πάντοτε εκεί να συνδράμουν και να δώσουν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανέκυπταν, ώστε οι φιλοξενούμενοι μας να αισθάνονται και να είναι πάντοτε ασφαλείς και ευτυχείς για την παραμονή τους στην περιοχή μας.  Τους ευχαριστούμε πολύ! 
 
Ο Διευθυντής 
Πατεράκης Μανόλης 
 
 
Η παιδαγωγική ομάδα     
                                                                                    
Ορφανάκης Μιχάλης, Φυσικός
                                                                                    
Πατεράκης Μανόλης, Γεωλόγος
                                                                                    
Νικολάκης Νίκος, Πληροφορικός
                                                                                    
Χαμηλάκη Δήμητρα, Μαθηματικός