Μαρόκο-gate: Άρση ασυλίας ακόμη ενός ευρωβουλευτή εξετάζουν οι βελγικές αρχές

10:38 π.μ. - Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022
10:12 π.μ. - Παρ, 16/38/2022
Image: Μαρόκο-gate: Άρση ασυλίας ακόμη ενός ευρωβουλευτή εξετάζουν οι βελγικές αρχές

Πώς ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι «έδωσε» τον Αντρέα Κοτσολίνο κατά την ομολογία του για το Qatar-gate και ποια είναι τα τρία πρόσωπα που συνδέουν το σκάνδαλο με το Μαρόκο-gate

Τρία άτομα φαίνεται να είναι τα κύρια πρόσωπα πίσω από το διπλό σκάνδαλο που πλήττει το Ευρωκοινοβούλιο και αφορά τις προσπάθειες Κατάρ και Μαρόκου να επηρεάσουν τις αποφάσεις που λαμβάνονταν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο για τις σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, στο στόχαστρο των βελγικών δικαστικών αρχών έχει μπει και ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, καθώς αναμένεται να ζητηθεί άρση της ασυλίας του όσον αφορά το Μαρόκο-gate.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, υπήρχε μια ομάδα τριών ατόμων, στην οποία συμμετείχαν ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι (ο σύντροφος της Εύας Καϊλή), ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, οι οποίοι είχαν σημαντικό ρόλο και στα δύο σκάνδαλα, το Qatar-gate, αλλά και το Μαρόκο-gate.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «βασικό κίνητρο των τριών ήταν να συνεργαστούν με το Μαρόκο και το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα». Οι τρεις φέρονται να έχουν πληρωθεί για τις δραστηριότητές τους και από το 2019 είχαν καταλήξει σε συμφωνία για να παρέμβουν στο Ευρωκοινοβούλιο για λογαριασμό του Μαρόκου.

hxonews

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει αφορούν τη δεύτερη φάση της έρευνας για το Qatar-gate και οι Βέλγοι εισαγγελείς εξετάζουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλέφωνα, συνομιλίες, ώστε να συγκροτήσουν το κατηγορητήριο για να ζητήσουν την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κρίσιμη για την έρευνα εις βάρος του Αντρέα Κοτσολίνο ήταν η ομολογία του Φρανσέσκο Τζιόρτζι. Ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή είπε ότι υποπτεύεται πως ακόμη δύο άτομα ότι έλαβαν χρήματα μέσω του Παντσέρι: ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο και ο Βέλγος συνάδελφός του Μαρκ Ταραμπέλα, και οι δύο μέλη της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Ο Τζιόρτζι, όταν ρωτήθηκε για τον Κοτσολίνο είπε ότι «πιθανότατα υπήρχαν συναλλαγές με του Κοτσολίνο με τον Παντσέρι», πράγμα που ο ίδιος ο ευρωβουλευτής διαψεύδει μετά βδελυγμίας, ενώ αρνείται ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του, ότι έχει ανακριθεί από τις αρχές, υποστηρίζοντας ότι ποτέ στην πολιτική του ζωή δεν έχει κοιτάξει το προσωπικό του συμφέρον.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος στην Ιταλία και ο εισαγγελέας του Μιλάνο ψάχνουν τους λογαριασμούς των Παντσέρι και Τζιόρτζι και, όπως αναφέρεται, η έρευνα «αναμένεται φέρει αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack ερευνάται επίσης ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών του Μαρόκου για να επηρεάσει τις αποφάσεις της Ευρωβουλής. Όπως αναφέρεται ο Παντσέρι και ένας συνεργός του είχαν συμφωνία με τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου από το 2019, με αντάλλαγμα μετρητά, ώστε να ληφθούν ευνοϊκές αποφάσεις υπέρ του Μαρόκου για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα αλιείας και τη Δυτική Αφρική, υποθέσεις που είναι άμεσου ενδιαφέροντος για το Μαρόκο.

Στην υπόθεση εμφανίζεται να εμπλέκεται και ένα πρόσωπο με το όνομα Μοχάμεντ Β., που περιγράφεται από πηγή ως «επικίνδυνος με ποινικό φάκελο». Πρόκειται για πρόσωπο γνωστό στη Γαλλία από του 2017 για υπόθεση δωροδοκίας με άτομο ανήκει στη αστυνομία Ορλί στο Παρίσι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Liberation, ο Μοχάμεντ Β. είχε έρθει σε επαφή με μεσάζοντα Γάλλο αστυνομικό, ο οποίος μετέφερε ευαίσθητες πληροφορίες στο Μαρόκο με αντάλλαγμα χρήματα.

hxonews

Ο Μοχάμεντ Β. φέρεται να συνεργάστηκε τον πρεσβευτή Μαρόκου στην Πολωνία, Ατμούν, ο οποίος συνεργάζεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών και είχε επαφές και με τον Παντσέρι. Οι Παντσέρι και Ατμούν γνωρίζονται από καιρό με τις συναλλαγές τους να φτάνουν πολύ πίσω, ακόμη και στο 2014-2015.

Από τον Οκτώβριο του 2016 ήταν συμπρόεδροι στην Κοινή Επιτροπή Μαρόκου-Ε.Ε., ενώ υπάρχουν κοινές φωτογραφίες που ανέβασε ο Ατμούν στο Facebook τον Οκτώβριο, αλλά και τον Μάιο του 2018 στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

efsyn.gr