Ο λόγος για το Μάνο Καλύβα, που σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Wageningen κι έζησε για πολλά χρόνια στην Ολλανδία αλλά δεν του άρεσε η σιγουριά και είπε να έλθει στην Ελλάδα της κρίσης, να την "αρπάξει από τα μαλλιά" και να την κάνει... προϊόντα γκουρμέ.
Επέστρεψε στη γενέτειρα του την Ιεράπετρα, πριν από πέντε χρόνια, έφτιαξε τη δική του θερμοκηπιακή καλλιέργεια και πειραματίστηκε αρκετά μέχρι να δημιουργήσει τις μαρμελάδες του με λαχανικά.
Πριν αναρωτηθείτε τι σόι μαρμελάδα μπορούν να δώσουν τα λαχανικά κι όχι τα φρούτα, που μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει, να σας πω ότι αυτά τα προϊόντα, με τις ενδιαφέρουσες ξεχωριστές γεύσεις, είναι η τελευταία λέξη της μόδας στα καλύτερα εστιατόρια.
Όποιος δοκιμάσει μαρμελάδα λαχανικών με ψητό κρέας, αλλαντικά και κυρίως τυριά δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί τι έχανε τόσο καιρό που δεν έκανε αυτό το συνδυασμό.
Ο Μάνος έχει παντεντάρει όλη τη διαδικασία που οδηγεί στην παραγωγή μαρμελάδας λαχανικών και διαθέτει ήδη στην αγορά μαρμελάδες ντομάτας, απλής και καυτερής, πιπεριάς, κόκκινης και κίτρινης, αλλά και μελιτζάνας.
Δημιούργημα του είναι η εταιρεία DeliKreta, μέσω της οποίας διακινεί τα προϊόντα που ετοιμάζει στη δική του οικοτεχνία.
Παρότι στην Ελλάδα ακόμα οι καταναλωτές δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους γεύσεις στο εξωτερικό οι μαρμελάδες λαχανικών γίνονται ανάρπαστες και πωλούνται στα καλύτερα ντελικατέσεν. Στην αγορά αυτή απευθύνεται και ο Μάνος Καλύβας και φαίνεται πως τα καταφέρνει ήδη πολύ καλά.
Έχει λόγω των σπουδών του τις απαραίτητες γνώσεις για να παράξει την πρώτη ύλη, δηλαδή τα λαχανικά, που χρησιμοποιεί για τις μαρμελάδες του και μάλιστα με πολύ φροντίδα καθώς για να φθάσει μια ντομάτα ή μια πιπεριά να γίνει σωστή και εύγευστη μαρμελάδα, χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς.
Στο θερμοκήπιο του αξιοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία του είδους, παρακολουθώντας βήμα βήμα την ωρίμανση των λαχανικών και τα ζάχαρα τους.
Πέρα από τις γνώσεις σύμμαχο του σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει και το μοναδικό κλίμα και έδαφος της Κρήτης, που όλοι γνωρίζουμε πόσο νόστιμα και μυρωδάτα προϊόντα μπορεί να δώσει.
Ο Μάνος αγαπά πολύ αυτό που κάνει και συνειδητοποιείς από την πρώτη στιγμή που θα μιλήσεις μαζί του πως ανήκει σ εκείνη τη γενιά των Ελλήνων, που κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, όχι μόνο βλέπει φως στην άκρη του τούνελ αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική του σπίθα που θα ενισχύσει αυτό το φως.
Μιλήσαμε την προηγούμενη Κυριακή το μεσημέρι και όταν τον ρώτησα πως ένας νέος άνθρωπος με τέτοιες σπουδές παρατά τη σιγουριά της Ολλανδίας για να έλθει στην Κρήτη και να κάνει τον αγρότη; η απάντηση του ήταν: «Έχει ήλιο σήμερα, θα πάω στη θάλασσα να κάνω μια βουτιά και μετά θα γυρίσω στο θερμοκήπιο να δουλέψω. Καλύτερα να παλεύεις στον τόπο σου και να έχεις αυτά, παρά κάπου όπου δε βλέπεις ήλιο και δεν έχεις κάτι δικό σου»
Ελένη Βασιλάκη
Πηγή: e-storieskritis.blogspot.gr