Μάριος Διονέλλης: Γιατί αποχωρώ από το ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ

2:04 μ.μ. - Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020
02:08 μ.μ. - Δευ, 03/04/2020
Image: Μάριος Διονέλλης: Γιατί αποχωρώ από το ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ

"Μετά από 26 χρόνια στη δημοσιογραφία, εκ των οποίων τα τελευταία 10 στο Ηράκλειο, νομίζω πως μπορώ πια να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, τις απόψεις μου και τη δουλειά μου"

Μετά από 26 χρόνια στη δημοσιογραφία, εκ των οποίων τα τελευταία 10 στο Ηράκλειο, νομίζω πως μπορώ πια να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, τις απόψεις μου και τη δουλειά μου. Τον τελευταίο έναν χρόνο, από την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές, ο δημόσιος λόγος στην πόλη που ζω έχει αλλάξει προς το χειρότερο.
Το ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ έχει καταγράψει μακρά ιστορία στην ενημέρωση στο νησί, με σημαντικούς δημοσιογράφους που βρέθηκαν και βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνά του, που τήρησαν και τηρούν τη δεοντολογία, που υπηρέτησαν και υπηρετούν τη δημοσιογραφία και τη Δημοκρατία. Τον τελευταίο καιρό, η εικόνα του σταθμού έχει αλλάξει ραγδαία εξαιτίας της εκπομπής “ΠΥΞΙΔΑ” του Κώστα Συλιγάρδου, η οποία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ενημερωτικής ζώνης στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ.
Για όσους ξέρουν, ίσως δεν χρειάζεται να πω πολλά για να καταλάβουν. Για τους υπόλοιπους, μερικές εξηγήσεις για τη σημερινή μου απόφαση:
Η δημοσιογραφία που έμαθα εγώ, είναι εκ φύσεως στην αντιπολίτευση. Ασκεί σκληρό έλεγχο στους εκπροσώπους της εξουσίας και τους καλεί να λογοδοτούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Από την συγκεκριμένη εκπομπή όμως, και από τον συγκεκριμένο παραγωγό, στο στόχαστρο μπαίνουν οι απλοί άνθρωποι. Αυτοί που συνήθως δεν έχουν φωνή για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Άλλοτε είναι οι μουσουλμάνοι που «μας εμποδίζουν να φάμε χοιρινό», προχθές ήταν οι «τσιγγάνοι που μας κλέβουν» και χθες οι «λαθρομετανάστες που τους περιθάλπουμε σε βάρος της χώρας μας». Σήμερα είναι όσοι δεν υπηρετούν το… τουρκοφαγικό αφήγημα και τολμούν να υποστηρίξουν τον διάλογο και τη συνεργασία των λαών αντί για τις μαξιμαλιστικές θέσεις στα εθνικά μας θέματα.
Σε αυτή την τελευταία περίπτωση οι επιθέσεις περιέλαβαν και εμένα προσωπικά. Οχι ευθέως, αλλά με τρόπο συγκεκαλυμμένο και θρασύδειλο. Από τα μικρόφωνα του ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, στην εκπομπή του, o Κ. Συλιγάρδος έκανε αναφορές για την «Τουρκία Εσωτερικού», για «ανθέλληνες», για «γενίτσαρους» και για «τον εκπρόσωπό της Τουρκίας Εσωτερικού στην τοπική δημοσιογραφία». Οι αναφορές αυτές, σε μια τεταμένη περίοδο, είχαν στόχο να προκαλέσουν κύματα μίσους εις βάρος του… προδότη, που όλοι κατάλαβαν ποιος είναι, έστω και αν δεν ανέφεραν το όνομά του ο εκφωνητής και ο άλλος υπερπατριώτης καλεσμένος του (Γ. Λαμπράκης). Και όλα αυτά χωρίς δυνατότητα αντιλόγου, ενώ βρισκόμουν σε άδεια και βέβαια χωρίς καν να δοθεί η ευκαιρία να απαντήσω, ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος από τους… προδότες του έθνους. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει κυριολεκτικά ξεφύγει, θα ήταν για λύπηση αν δεν ήταν τελικά τόσο επικίνδυνος. Σε δημόσιες αναφορές του ο Κώστας Συλιγάρδος, κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων, έφτασε ακόμα και να αφήνει υπόνοιες για «χρηματοδοτούμενους» από ξένες υπηρεσίες, μιλώντας για όσους δεν υπηρετούν το εθνικιστικό του αφήγημα. Εχει φτάσει ακόμα και να παρακινεί ευθέως σε πράξεις μίσους εναντίον μου με προτροπές του τύπου… «απαλλάξτε μας από τον μουσάτο εμετό με τα γυαλιά». (Και εξ αυτής της αναφοράς του, τον καθιστώ δημόσια υπεύθυνο για υποκίνηση πράξεων βίας).
Η πυξίδα δείχνει ρατσισμό
Δεν είναι στραβός ο γιαλός, η πυξίδα δείχνει λάθος. Η δική του δείχνει μίσος, ρατσισμό, μισαλλοδοξία και προκατάληψη ενδεδυμένη τον μανδύα του πατριωτισμού. Και δυστυχώς ο συγκεκριμένος παρουσιαστής δεν είναι ο μόνος που κοιτάζει προς αυτή την κατεύθυνση. Φαινόμενα των τελευταίων μηνών στην πόλη του Ηρακλείου, από τις εθνικιστικές συγκεντρώσεις μίσους, μέχρι τα μαχαίρια και τα αλυσοπρίονα που βγήκαν παγανιά στην Πλατεία Ελευθερίας εις βάρος προσφύγων, τρέφουν και τρέφονται από αυτού του είδους την εθνικιστική και ακροδεξιά «δημοσιογραφία», από αυτό τον δηλητηριώδη και τοξικό δημόσιο λόγο.
Αυτή τη «δημοσιογραφία» ούτε έμαθα να την υπηρετώ ούτε και μπορώ να συνυπάρξω μαζί της. Σε ό,τι με αφορά, απαντώ μόνο με τα γραπτά και με τον δημόσιο λόγο μου. Οι δημόσιες προτροπές μίσους θα ήταν και ποινικά κολάσιμες αλλά μηνύσεις δεν προτίθεμαι να κάνω καθώς δεν είναι αυτός ο τρόπος μου για να λύνω τις διαφορές μου. Οι αισχρές αναφορές του εις βάρος μου σε διάφορα σημεία του internet προφανώς τον χαρακτηρίζουν και υπάρχει ήδη πλούσιο αρχείο για να κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές αν χρειαστεί. Όταν όμως οι ύβρεις και η λάσπη μεταφέρονται σε μια δημόσια συχνότητα υπάρχει σοβαρό ζήτημα.
Το μόνο μου όπλο είναι η δουλειά μου. Και αυτή θυσιάζω σήμερα διαμαρτυρόμενος για τον οχετό που ξεχύνεται από ένα ιστορικό ραδιόφωνο σε βάρος μου και σε βάρος εκατοντάδων άλλων ανθρώπων που δεν έχουν δημόσιο βήμα για να απαντήσουν. Ευχαριστώ τον ιδιοκτήτη του ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ Βασίλη Σκουταρά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά. Ωστόσο, η εικόνα που διαμορφώνεται τον τελευταίο χρόνο από τα μικρόφωνα του σταθμού, προφανώς έχει την ανοχή του (αν όχι την έγκρισή του). Η δική του ευθύνη είναι μεγάλη. Η δική μου αποχώρηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας είναι μονόδρομος.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η δημοσιογραφία είναι το μόνο μου επάγγελμα. Από αυτό ζω την οικογένειά μου, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την υπηρέτηση της αλήθειας και την υπεράσπιση των απλών ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος. Ούτε δολοφονίες χαρακτήρων εκτέλεσα ποτέ, ούτε εκβίασα χρηματοδοτήσεις από δημόσιους οργανισμούς για να συντηρήσω λαθρόβια έντυπα, ούτε γενικώς έκανα «άλλες δουλειές» με όχημα και πρόσχημα την ιδιότητά μου.
Με αυτό τον τρόπο λογαριάζω να συνεχίσω, έχοντας την κρυφή ελπίδα πως οι δημοσιογράφοι αλλά και οι πολίτες που σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, είμαστε ακόμα πλειονότητα στο… δημοκρατικό Ηράκλειο.
Μάριος Διονέλλης31 Ιουλίου 2020