Η πρόεδρος της Κοινότητας Παχειάς Άμμου ζητά πλήρη ενημέρωση για τους όρους λειτουργίας, τη χρήση του παλιού Δημοτικού Σχολείου και το μέλλον του Πολιτιστικού Συλλόγου, πριν οι κάτοικοι τοποθετηθούν στη λαϊκή συνέλευση.
Η πρόεδρος της Κοινότητας Παχειάς Άμμου, Μαρία Κοκκινάκη, μιλά στον Ηχώ 99,8 για το αίτημα Ισραηλινών κατοίκων της περιοχής να μισθώσουν το παλιό Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής για τη λειτουργία διεθνούς σχολείου. Η Δημοτική Αρχή έχει αντιμετωπίσει θετικά επί της αρχής την πρόταση, όμως η τελική γνωμοδότηση της Κοινότητας θα διαμορφωθεί μετά από λαϊκή συνέλευση και αφού, όπως τονίζει, απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα.
Ένα θέμα που προκαλεί έντονη συζήτηση στη Βασιλική και στην ευρύτερη περιοχή της Παχειάς Άμμου βρίσκεται πλέον μπροστά στην τοπική κοινωνία: η πρόταση για αξιοποίηση του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Βασιλικής ως διεθνούς σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για το θέμα μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 η πρόεδρος της Κοινότητας Παχειάς Άμμου Μαρία Κοκκινάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια δεν προτίθεται να εισηγηθεί ένα απλό «ναι» ή «όχι» πριν υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των κατοίκων και απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει.
Η υπόθεση δεν είναι καινούργια. Όπως έχει ήδη επιβεβαιώσει στον Ηχώ 99,8 ο αντιδήμαρχος Γιώργος Χατζάκης, οι επαφές γύρω από την πρόταση έχουν ξεκινήσει περίπου δύο χρόνια πριν και η Δημοτική Αρχή έχει εμφανιστεί θετική επί της αρχής, επισημαίνοντας όμως ότι απαιτείται η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και στη συνέχεια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η κ. Κοκκινάκη ανέφερε ότι η ίδια πληροφορήθηκε επισήμως την ύπαρξη των προηγούμενων επαφών σε πρόσφατη συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου, παρουσία εκπροσώπων των ενδιαφερομένων, του Συλλόγου Βασιλικής και στελεχών του Δήμου. Όπως είπε, εκεί άκουσε από τον δήμαρχο ότι είχαν προηγηθεί συζητήσεις περίπου ενάμιση χρόνο νωρίτερα.
Περίπου 20 κάτοικοι και 7-8 παιδιά
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος, οι Ισραηλινοί που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή υπολογίζονται περίπου σε 20 άτομα, οι οποίοι, κατά τις πληροφορίες που έχει η ίδια, βρίσκονται στην περιοχή τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα παιδιά αυτών των οικογενειών, τα οποία, όπως ανέφερε στη συνέντευξη, υπολογίζονται σήμερα περίπου σε 7 έως 8.
Ακριβώς ο μικρός αυτός αριθμός είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία η πρόεδρος θεωρεί ότι απαιτούνται περισσότερες διευκρινίσεις: ποιος είναι ο πραγματικός σχεδιασμός του σχολείου, πόσους μαθητές προβλέπεται να εξυπηρετεί και σε ποιους θα απευθύνεται μακροπρόθεσμα.
Τι ακριβώς ζητούν
Τον Αύγουστο, σύμφωνα με την κ. Κοκκινάκη, κατατέθηκε επίσημο αίτημα προς την Κοινότητα, υπογεγραμμένο από τρεις Ισραηλινούς κατοίκους.
Με αυτό ζητείται θετική γνωμοδότηση για μακροχρόνια εκμίσθωση του παλιού σχολικού κτιρίου της Βασιλικής, με σκοπό τη λειτουργία διεθνούς σχολείου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην αίτηση, όπως τη μετέφερε η πρόεδρος, οι ενδιαφερόμενοι υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία του κλειστού σχολείου μπορεί να λειτουργήσει θετικά για το χωριό και να αποτελέσει έναν νέο πυρήνα δραστηριότητας και ανάπτυξης.
Ένα σχολείο κλειστό για δεκαετίες, αλλά όχι ανενεργό ως χώρος
Το παλιό σχολείο της Βασιλικής είναι ένα μικρό, διθέσιο σχολικό κτίριο με δύο αίθουσες, γραφείο και βοηθητικούς χώρους.
Έχει σταματήσει να λειτουργεί ως σχολείο εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, όμως ο χώρος δεν παραμένει ουσιαστικά εγκαταλελειμμένος. Έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικής και χρησιμοποιείται για δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων μαθήματα αγγειοπλαστικής και άλλες δράσεις του χωριού.
Και εδώ προκύπτει ένα ακόμη βασικό ερώτημα:
Τι θα γίνει με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τις σημερινές δραστηριότητές του εφόσον το ακίνητο εκμισθωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Κατά τη συνάντηση, όπως είπε η κ. Κοκκινάκη, προτάθηκαν λύσεις ώστε να παραμείνει κάποια δυνατότητα χρήσης από τον Σύλλογο. Η ίδια όμως εμφανίστηκε επιφυλακτική ως προς το πώς θα μπορούσε πρακτικά να συνυπάρξει η λειτουργία ενός ιδιωτικά μισθωμένου σχολείου με την ελεύθερη χρήση του χώρου από τον Σύλλογο και τους κατοίκους.
Τι σημαίνει στην πράξη «διεθνές σχολείο»;
Η πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «διεθνές σχολείο» στη συγκεκριμένη πρόταση.
Όπως ανέφερε, προφορικά έχει ενημερωθεί ότι η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι τα αγγλικά, ότι θα απαιτηθεί η προβλεπόμενη αδειοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και ότι το σχολείο θα μπορεί να δεχθεί και παιδιά άλλων εθνικοτήτων.
Ωστόσο, ζητά οι πληροφορίες αυτές να δοθούν επίσημα και, ει δυνατόν, γραπτώς πριν κληθούν οι κάτοικοι να αποφασίσουν.
Μεταξύ των ερωτημάτων που τίθενται είναι:
- Ποιες ακριβώς εκπαιδευτικές προδιαγραφές θα πρέπει να πληροί;
- Ποιος θα είναι ο φορέας λειτουργίας και ποιος θα έχει την ευθύνη του;
- Σε ποιους μαθητές θα απευθύνεται;
- Ποια θα είναι η διαδικασία εγγραφής;
- Θα είναι πραγματικά ανοικτό σε παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας;
- Πόσα παιδιά προβλέπεται να φοιτούν τα επόμενα χρόνια;
- Τι διάρκεια θα έχει η μίσθωση;
- Τι θα γίνει με τη σημερινή χρήση του ακινήτου από την τοπική κοινωνία;
«Γιατί το συγκεκριμένο δημόσιο κτίριο;»
Ένα ακόμη ερώτημα που έθεσε η πρόεδρος αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου δημοτικού ακινήτου.
Όπως ανέφερε, εφόσον απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις για την ανακαίνιση ενός κτιρίου που παραμένει κλειστό ως σχολείο επί δεκαετίες, θα πρέπει να εξηγηθεί γιατί προκρίνεται η μακροχρόνια μίσθωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου και όχι η δημιουργία αντίστοιχης εγκατάστασης σε ιδιωτικό ακίνητο.
Παράλληλα τίθεται και το ερώτημα γιατί τα παιδιά οικογενειών που δηλώνουν ότι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή δεν επιλέγουν τα δημόσια σχολεία, όπως συμβαίνει με παιδιά άλλων εθνικοτήτων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή.
Η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη
Σύμφωνα με τη Μαρία Κοκκινάκη, τα μηνύματα που δέχεται δείχνουν ότι στην τοπική κοινωνία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Υπάρχουν κάτοικοι που βλέπουν θετικά την προοπτική επαναλειτουργίας ενός σχολείου στο χωριό, θεωρώντας ότι μια νέα εκπαιδευτική δραστηριότητα μπορεί να δώσει ζωή στη Βασιλική.
Υπάρχουν όμως και κάτοικοι που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και ζητούν να γνωρίζουν ακριβώς το καθεστώς λειτουργίας, τη διάρκεια της παραχώρησης, τις προδιαγραφές και τις συνέπειες για τη χρήση του δημοτικού ακινήτου.
Οι αντιδράσεις έχουν ήδη λάβει και δημόσια μορφή, με την Πρωτοβουλία Ιεράπετρας για την Παλαιστίνη και άλλους φορείς να δηλώνουν την αντίθεσή τους στην παραχώρηση του κτιρίου.
Η απόφαση θα περάσει από τη λαϊκή συνέλευση
Η κ. Κοκκινάκη ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί σωστό μια απόφαση τέτοιας σημασίας να ληφθεί μόνο από τα τρία μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Γι' αυτό προετοιμάζεται λαϊκή συνέλευση των κατοίκων, στην οποία θέλει να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι ή οι εκπρόσωποί τους, η Δημοτική Αρχή και οι τοπικοί φορείς, ώστε να απαντηθούν δημόσια τα ερωτήματα και να ακουστούν όλες οι απόψεις.
«Πρέπει πρώτα να ξέρουμε τις προθέσεις τους», είναι ουσιαστικά η θέση που διατύπωσε, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι πρέπει να προσέλθουν στη συνέλευση σωστά και πλήρως ενημερωμένοι.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η δημόσια δέσμευση που, σύμφωνα με τη συνέντευξη, έχει δοθεί από τη Δημοτική Αρχή: το εγχείρημα δεν θα προχωρήσει εάν η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας δεν είναι θετική.
Η ίδια η πρόεδρος συνοψίζει τη στάση της Κοινότητας με μία σαφή θέση:
«Δεν λέμε ούτε ναι ούτε όχι. Πρέπει πρώτα να απαντηθούν τα ερωτήματα, να είναι σωστά πληροφορημένος ο κόσμος και μετά να αποφασίσει».
Η λαϊκή συνέλευση αναμένεται, επομένως, να αποτελέσει την καθοριστική στιγμή της συζήτησης, πριν η Κοινότητα διαμορφώσει τη γνωμοδότησή της και το θέμα περάσει στα επόμενα θεσμικά στάδια.