Μανουσάκης: Αλλάζει το Δ.Σ. των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων – Έρχονται ράμπο υγείας για οικονομικές ατασθαλίες

10:18 π.μ. - Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2023
10:03 π.μ. - Δευ, 06/18/2023
Image: Μανουσάκης: Αλλάζει το Δ.Σ. των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων – Έρχονται ράμπο υγείας για οικονομικές ατασθαλίες

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Σε εφαρμογή αναμένεται να θέσει το υπουργείο Υγείας τον εσωτερικό έλεγχο στα δημόσια νοσοκομεία, στελεχώνοντας την υπηρεσία που έχει δημιουργήσει. Ο έλεγχος θα γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εντοπίζονται καταρχάς πιθανές παραβάσεις, αστοχίες αλλά και ενδεχόμενες ατασθαλίες. Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπούνε και όλα τα οικονομικά δεδομένα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου κ. Γ. Μανουσάκης σχολίασε ότι οι ελεγκτές θα ασχολούνται με το διοικητικό και το οικονομικό κομμάτι λειτουργίας των νοσοκομείων. Δεν θα ελέγξουν το κλινικό κομμάτι, εάν δηλαδή υπάρχουν αρκετοί γιατροί σε ένα νοσοκομείο η εάν υπάρχουν ελλείψεις. Αυτό που ισχύει και τώρα είναι ότι τα μικρά νοσοκομεία που δεν μπορούν να κάνουν εσωτερικό έλεγχο, προχωρούν σε συμβάσεις με εταιρείες προκειμένου να γίνεται έλεγχος. Οι ελεγκτές, υποβάλλουν σχετική έκθεση μετά το πέρας του ελέγχου. Γενικότερα πάντως μηχανισμοί για να ελέγξουν καταγγελίες, υπάρχουν. Η δημιουργία μονάδων εσωτερικών ελέγχων θα συστήνονται και η ΥΠΕ θα έχει την ευθύνη να ελέγχει εάν πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία, οι έλεγχοι. Καλοί οι έλεγχοι αλλά ποιοι ελέγχουν τις διοικήσεις, σχολίασε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Ο κ. Μανουσάκης έκανε ακόμη γνωστό ότι «Με το άρθρο 82 του νόμου 5027/2023 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 48/Α/2-3-2023 νομοθετήθηκε η αλλαγή του τρόπου συγκρότησης του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, κάτι που ισχύει και για την περίπτωση του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ν. Λασιθίου. Το νέο ΔΣ από πενταμελές μετατρέπεται σε ενδεκαμελές, και επιπλέον θα μετέχουν σε αυτό περισσότεροι αναπληρωτές διοικητές, οι διευθυντές της ιατρικής και διοικητικής υπηρεσίας του μεγαλύτερου Νοσοκομείου, ένας εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου και ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας». Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας θα συμμετέχει με ψήφο στο Δ.Σ. των Διασυνδεόμενων κάτι που ήταν ένα αίτημα και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα όπως αυτό εκφράστηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.