Μαμαντόπουλος: «Να επιστρέψει ο Ε.Σ. στις καρδιές των ανθρώπων»

1:51 μ.μ. - Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015
01:08 μ.μ. - Παρ, 14/51/2015
Image: Μαμαντόπουλος: «Να επιστρέψει ο Ε.Σ. στις καρδιές των ανθρώπων»

Σε νέες σοβαρές καταγγελίες για τις μεθοδεύσεις ως προς την εκλογή νέας διοίκησης στον Ερυθρό Σταυρό προχωρά μέσω της «Εφ.Συν.» ο συντονιστής των περιφερειακών δομών του Ιδρύματος στην Κρήτη, Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Ο γιατρός, που ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει θέσει υποψηφιότητα για την άμισθη θέση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, καταγγέλλει πως μεθοδεύεται η παραμονή της ορισμένης από τα δικαστήρια διοίκησης, ενώ ταυτόχρονα ζητά να ερευνηθεί σε βάθος η ασύμφορη εκποίηση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», για την οποία υπάρχει οσμή σκανδάλου.
 
• Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος, περιμένοντας τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Ερυθρό Σταυρό. Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση;
 
Το τελευταίο διάστημα επικρατεί μια περίεργη σιωπή γύρω από τα θέματα που αφορούν την αναμόρφωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά από πολλές παραινέσεις πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου η καταστατική συνέλευση στην Αθήνα, αλλά από τότε φαίνεται να μεθοδεύονται διάφοροι τρόποι παραμονής στη θέση της διοίκησης των προσώπων που έχουν οριστεί με εντολές δικαστηρίων και όχι με εκλογές. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και ο σημερινός πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός.
 
• Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές; Το νέο καταστατικό τι προβλέπει;
 
Το καταστατικό προβλέπει πρώτα την εκλογή διοικητικών συμβουλίων και αντιπροσώπων στην περιφέρεια και αυτοί με τη σειρά τους, μέσα από κεντρική γενική συνέλευση, να εκλέξουν το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ). Ο κ. Αυγερινός προτίθεται να παρακάμψει τη διαδικασία και να προηγηθεί η εκλογή του ΚΔΣ, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί από τα σημερινά μέλη, χωρίς δημοκρατική εξουσιοδότηση που τη δίνουν μόνον οι περιφερειακές εκλογές συμβουλίων και αντιπροσώπων. Η πρόθεσή του να παραμείνει στη θέση του προέδρου με μεθοδεύσεις είναι εμφανής. Ελπίζω να μην το πράξει, γιατί θα είναι μια διαδικασία έωλη και αντικαταστατική.
 
• Συνολικά το νέο καταστατικό ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την αποστολή του Ερυθρού Σταυρού;
 
Η καταστατική συνέλευση της 25ης Απριλίου στιγματίστηκε από τους χαμηλού επιπέδου διαλόγους και αναλώθηκε για αρκετή ώρα σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Η δε ψήφιση του νέου καταστατικού περιορίστηκε σε ένα ΝΑΙ και ένα ΟΧΙ. Εχω σοβαρές αντιρρήσεις που αφορούν τη δημοκρατική εκπροσώπηση των τοπικών τμημάτων και των αντιπροσώπων, όπως και για τη διαχείριση της περιουσίας. Σε γενικές όμως γραμμές, είναι απείρως πιο δημοκρατικό το σημερινό καταστατικό από το απαρχαιωμένο που είχαμε μέχρι σήμερα. Φτάνει να τηρηθεί.
 
• Με το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» τι γίνεται;
 
Δυστυχώς, το «Ερρίκος Ντυνάν» και όλη η περιουσία του ιδρύματος που το υποστήριζε έχει εκποιηθεί υπέρ μιας εταιρείας που όλα συνομολογούν ότι είναι αχυρένια θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Εχω έντονη την υποψία ότι οδηγήθηκε στο αδιέξοδο της εκποίησης με μεθοδεύσεις τις οποίες -όποιο κι αν είναι το επόμενο συμβούλιο του Ερυθρού Σταυρού- έχει υποχρέωση να διερευνήσει σε βάθος. Μην ξεχνάτε πως για το «Ερρίκος Ντυνάν», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θυσίασε τεράστιες περιουσίες που αποτελούν προϊόν ευεργετημάτων και δωρεών για την προώθηση ανθρωπιστικού έργου και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας. Δεν εκποιείται με τόση ευκολία.
 
Πιο συμβατό θα ήταν να παραχωρηθεί προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά σε μια ιδιωτική εταιρεία. Ξαναλέω ότι η διερεύνηση της υπόθεσης θα είναι ασφαλώς ζήτημα του νέου αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου. Τα εναλλασσόμενα διορισμένα διοικητικά συμβούλια που ζήσαμε ήταν ειδικού σκοπού, περιορισμένων αρμοδιοτήτων και επιλεγμένα με πολιτικές παρεμβάσεις. Την Pricewaterhouse, που μελετά τα οικονομικά και ανέλαβε τις εκκαθαρίσεις, την πληρώνει ο κ. Σάλας. Είμαι πεισμένος πως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος διερεύνησης.
 
• Στα χρόνια της βαθιάς κρίσης ο Ερυθρός Σταυρός μπορεί να επιτελέσει το έργο του;
 
Δυστυχώς, ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού μέσα στην κρίση δεν είναι αντίστοιχος με τις δυνατότητές του. Αυτό που διασώζει ακόμα την προσφορά του, ευτυχώς, είναι η πλούσια δραστηριότητα της περιφέρειας, που με αυτοθυσία και χωρίς υποστήριξη και καθοδήγηση κάνει το καθήκον της. Σημαντική επίσης είναι η συμβολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας που καταβάλλει το ποσό των 300.000 ελβετικών φράγκων για την ανακούφιση του προβλήματος των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και τα συνεχιζόμενα από το παρελθόν προγράμματα που εξακολουθούν να υλοποιούνται.
 
• Με τα περιορισμένα οικονομικά του θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα; Υπάρχει πλάνο νέων ενεργειών, σε περίπτωση που εκλεγείτε στην άμισθη θέση του προέδρου;
 
Εχουμε ήδη καταθέσει στον υπουργό Υγείας κατάλογο νέων τομέων δράσης και προσφοράς του Ερυθρού Σταυρού. Στόχος είναι να επιστρέψει ο Ε.Σ. στις καρδιές των ανθρώπων, να επιστρέψουμε και εμείς στο αυστηρά ανθρωπιστικό μας έργο. Από τον Σεπτέμβριο που εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου να διεκδικήσω την προεδρία συντάχθηκαν δίπλα μου δεκάδες αξιόλογοι και διακεκριμένοι στους τομείς της δουλειάς τους άνθρωποι, που αποτελούν εγγύηση για έναν νέο, ανανεωμένο και κυρίως επαναδραστηριοποιημένο Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
 
Ποιος είναι
 
Ο συνταξιούχος χειρουργός αποτελεί την ψυχή του Ερυθρού Σταυρού στην Κρήτη και είναι ο πρώτος άνθρωπος τον οποίο συνήθως συναντούν οι καραβιές των απελπισμένων προσφύγων που φτάνουν στα παράλια του νησιού. Είναι πρόσωπο αναγνωρισμένης δράσης και προσφοράς στην Ιεράπετρα και σε όλη την Κρήτη.
 
Εργάστηκε για χρόνια ως χειρουργός στο νοσοκομείο της πόλης, πρωτοστατώντας στους αγώνες εναντίον της συνεχούς υποβάθμισής του. Είναι ο δημιουργός του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου της πόλης, που λειτουργεί ήδη επί έναν χρόνο.
 
Το 2010 βραβεύτηκε ως Γεραπετρίτης της Χρονιάς για την εθελοντική του δράση, ενώ τον Οκτώβριο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο στηρίζει την υποψηφιότητά του για την άμισθη θέση του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού.
Μάριος Διονέλλης
efsyn.gr