Μαλανδράκης: "Να ξεχάσουν οι παραγωγοί τις περσινές τιμές ελαιολάδου"
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και Δήμαρχος Πλατανιά στον Ηχώ 99,8 για την φετινή παραγωγή λαδιού
Όπως είπε ο κος Μαλανδράκης, η ελαιοσυγκομιδή αυτή τη στιγμή είναι στο απόγειό της και η χρονιά φαίνεται να κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι σε ότι αφορά την παραγωγή. Η εκτίμηση είναι ότι σε επίπεδο νησιού θα περάσουμε τους 50.000 τόνους με την ποιότητα του ελαιολάδου να είναι καλύτερη από την περσυνή καθώς φέτος τα επίπεδα δακοπροσβολής ήταν χαμηλά λόγω της ξηρασίας η οποία είχε τα θετικά και τα αρνητικά της. Ωστόσο, παρά την ανομβρία η οποία επηρέασε τα περισσότερα ελαιόδεντρα, η κατάσταση είναι καλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί.
Συνεχίζοντας, ο κος Μαλανδράκης αναφέρθηκε στην τιμή του ελαιολάδου και στους παράγοντες που το επηρεάζουν. Η σύμπραξη με την δημιουργία συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών βοηθάει στο να πετύχουν οι παραγωγοί καλύτερες τιμές στο ελαιόλαδο αλλά και στο να πάμε στην διαδικασία της τυποποίησης, ανέφερε. Ωστόσο, στη Κρήτη είναι δύσκολο να φτάσουμε στο σημείο που θα διαθέτουμε όλο το λάδι μας προς τυποποίηση και εξαγωγή, εξήγησε, και πρόσθεσε ότι η διακίνηση του χύμα ελαιόλαδου μέσω συνεταιρισμών με τον τρόπο που γίνεται και πετυχαίνει καλές τιμές δεν είναι κάτι κακό. Αυτό που είναι κακό είναι η μεμονωμένη διακίνηση και η διασπορά σε εμπόρους το οποίο φέρνει με την σειρά του και την μεμονωμένη διαπραγμάτευση του κάθε παραγωγού άρα και την χαμηλότερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης.
Σε ερώτηση του κ. Βενέτη για την διαφορά στην τιμή Κρητικών ελαιολάδων με αντίστοιχης ποιότητας Ισπανικά ελαιόλαδα, ο κος Μαλανδράκης απάντησε ότι αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο marketing καθώς ιδιαίτερα το Κρητικό ελαιόλαδο είναι περιζήτητο ελαιόλαδο όχι μόνο λόγω της χαμηλής του οξύτητας αλλά και λόγω άλλων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και μίλησε για την προσπάθεια που είχε γίνει ώστε να πάρει το Κρητικό ελαιόλαδο προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) κάτι που όπως είπε σκόνταψε σε πολλά πράγματα.
Φέτος, οι τιμές εκκίνησης δεν έχουν σχέση με τις περσινές τιμές καθώς κυμαίνονται γύρω στα 5 με 6 ευρώ χωρίς ιδιαίτερη ζήτηση από τις αγορές αυτή τη στιγμή παρόλο που πρόκειται για λάδι νέας εσοδείας, είπε συνεχίζοντας. Επίσης, η τραγωδία στην Ισπανία δεν επηρέασε ιδιαίτερα τα αποθέματα που θα δημιουργηθούν με την φετινή ελαιοκομική περίοδο οπότε οι ενδείξεις λένε ότι το ελαιόλαδο εκκίνησε με χαμηλά επίπεδα τιμών και θα συνεχίσει να κινείται κάπως έτσι. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο γίνονται εκτιμήσεις για την παραγωγή της επόμενης χρονιάς και ίσως τότε υπάρξουν μεταβολές στην τιμή, μας ενημέρωσε. Η προσωπική εκτίμηση του κ. Μαλανδράκη είναι ότι θα έχουμε απότομες μεταβολές στην τιμή της έναρξης και δύσκολα θα δούμε τις τιμές των 8,9 και 10 ευρώ που είχαμε πέρυσι.
Όσον αφορά την τιμή στο ράφι, ο κος Μαλανδράκης εξήγησε ότι όταν οι τιμές ανεβαίνουν αυτό γίνεται με γρήγορους ρυθμούς όταν όμως υπάρχει αποκλιμάκωση τότε γίνεται συγκρατημένη μείωση τιμών. Συνεπώς, ακόμα και εάν ο παραγωγός πουλήσει φθηνότερα αυτό δεν θα αποτυπωθεί ακριβώς στην τιμή που θα δει ο καταναλωτής στο ράφι.
Η λύση είναι να αφήσουμε τις αγορές να ισορροπήσουν όχι ασύδοτα αλλά ελεγχόμενες μέσα από ένα πλαίσιο ανταγωνισμού καθώς όσο πιο ανταγωνιστική είναι μία οικονομία, όσο περισσότεροι παίκτες μπορούν να μπουν, και όχι μόνο οι μεγάλοι, τόσο καλύτερα λειτουργεί. Όσο υπάρχουν καρτέλ, η διακύμανση των τιμών θα είναι ελεγχόμενη.
Κλείνοντας, συμβούλεψε τους παραγωγούς να πουλούν το λάδι τους φρέσκο και να μη το αποθηκεύουν αλλά ακόμα και εάν κάποιος θέλει να ρισκάρει και να πουλήσει αργότερα ας το κάνει με την μισή παραγωγή.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube