Μακρύ Γιαλός: Κραυγή αγωνίας των επιχειρηματιών για την εξαφάνιση της παραλίας

11:13 π.μ. - Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024
11:09 π.μ. - Τετ, 18/13/2024
Image: Μακρύ Γιαλός: Κραυγή αγωνίας των επιχειρηματιών για την εξαφάνιση της παραλίας

Ο Μ. Καπετανάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού και ο Μ. Ατζαράκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Επανίδρυσης Μακρύ Γιαλού, μίλησαν στον Ηχώ 99,8

Τα τελευταία χρόνια η αμμώδης παραλία του Μακρύ Γιαλού αρχίζει να μετατρέπεται σε πετρώδης παραλία με τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες να δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει γίνει πολύ σοβαρό. Οι κύριοι Μ. Καπετανάκης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μακρύ Γιαλού και Μ. Ατζαράκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Επανίδρυσης Μακρύ Γιαλού, μίλησαν στον Ηχώ 99,8 ώστε να ενημερώσουν τον κόσμο για τις κινήσεις που έχουν κάνει για να δοθεί λύση αλλά και για να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα.

hxonews

Ξεκινώντας την συζήτηση τόσο ο κ. Καπετάνακης όσο και ο κ. Ατζαράκης αναφέρθηκαν στην φετινή τουριστική σεζόν. Όπως είπαν, η τουριστική σεζόν ξεκίνησε δειλά αλλά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και σήμερα τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ καλά και θεωρούν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις κινήθηκαν αρκετά καλά. Τα τελευταία δύο χρόνια οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος είναι πολύ υποτονικοί μήνες ενώ ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος αποτελούν τουριστικά καλούς μήνες για την περιοχή του Μακρύ Γιαλού. Ωστόσο, τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και θα πρέπει να λυθούν ώστε να βοηθηθεί κυρίως ο επαγγελματικός κλάδος και να μπορέσει η περιοχή να προσελκύσει περισσότερο κόσμο για να επεκταθεί η τουριστική περίοδος.

hxonews

Μέσα σε αυτά τα προβλήματα υπάρχει και ένα κομμάτι της Ανάληψης, το οποίο ανήκει στον Δήμο Σητείας, όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει πια καθόλου παραλία, ανέφερε ο κ. Καπετανάκης. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληρώσει για να μπορούν να εκμεταλλευτούν την παραλία και τις τελευταίες μέρες δεν μπορούν να δουλέψουν. Το λυπηρό σε όλο αυτό είναι ότι στις αρχές του έτους είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση όπου ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και προτάθηκε μία λύση από την μεριά του κ. Ατζαράκη ωστόσο δεν έγινε κάτι. Η λύση που πρότειναν, αφού πρώτα μάζεψαν υπογραφές από τους επιχειρηματίες, ήταν να απομακρυνθούν πιλοτικά πέτρες από κάποια σημεία της παραλίας, με νόμιμες ενέργειες, για να δουν πως θα αντιδράσει η θάλασσα, πως θα καλύψει δηλαδή αυτό το κενό, και στη συνέχεια να βρεθεί μία λύση. Για το συγκεκριμένο κομμάτι, τυπικά αρμόδιος είναι ο Δήμος Σητείας, εάν όμως δούμε το θέμα σφαιρικά όλα είναι σε συνάρτηση με τον λιμενοβραχίονα του Μακρύ Γιαλού οπότε δεν μπορούμε να απομονώσουμε αυτό το κομμάτι αλλά να δοθεί μία λύση συνολικά. Η περιοχή είναι ενιαία, τα προβλήματα επηρεάζουν το ένα το άλλο οπότε και οι λύσεις θα πρέπει να είναι κοινές. Αυτό που απαιτούν λοιπόν αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πληρώνουν τόσο στην κτηματική υπηρεσία όσο και στο Δήμο για να νοικιάσουν την παραλία, είναι να μπορούν να δουλέψουν.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ατζαράκης σχολίασε ότι η περιοχή του Μακρύ Γιαλού έγινε τουριστικό θέρετρο λόγω της παραλίας του. Τα τελευταία όμως χρόνια οι επαγγελματίες ζουν με τον φόβο ότι ένας νοτιάς μπορεί να πάρει την άμμο αφού για πολλούς λόγους η παραλία έχει γεμίσει πέτρες. Ένας από αυτούς τους λόγους είναι οι δύο μεγάλες πλημμύρες των τελευταίων οκτώ ετών. Αυτές οι πλημμύρες είχαν σαν αποτέλεσμα να καταλήξουν στην θάλασσα πολλά φερτά υλικά και πέτρες τα οποία δεν απομακρύνθηκαν ποτέ. Επιπλέον, υπήρχε ένα τμήμα του δρόμου ο οποίος παλαιότερα βρισκόταν δίπλα στην παραλία και κάθε χρόνο φτιαχνόταν με χαλίκια από το ποτάμι. Το χειμώνα η θάλασσα έπαιρνε όλα αυτά τα υλικά και τα άπλωνε σε όλη την παραλία. Επίσης, το λιμάνι δημιουργήθηκε με πέτρες τις οποίες η θάλασσα προσπαθεί να βγάλει έξω. Είναι λοιπόν πολλοί οι παράγοντες που έχουν συντελέσει στην δημιουργία του προβλήματος. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά παραδείγματα με πετρώδεις παραλίες που μετατράπηκαν σε αμμώδεις ενώ στο Μακρύ Γιαλό συμβαίνει το αντίθετο. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει από τους δήμους, συνέχισε ο κ. Ατζαράκης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει διαδημοτική συνεργασία και είτε δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα είτε δεν τους ενδιαφέρει. Από πλευράς Σητείας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είχε γίνει μία συζήτηση όπου παρουσιάστηκε το πρόβλημα και προτάθηκε αυτή η λύση αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, πρόσθεσε ο κ. Καπετανάκης. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παραλία του Μακρύ Γιαλού αυτή την στιγμή δεν έχει καθόλου άμμο με την εικόνα να είναι πολύ λυπηρή.

Κλείνοντας, ανέφεραν ότι αυτό που ζητούν είναι να σκύψουν οι Δήμοι πάνω από το πρόβλημα ώστε να βρεθεί μία λύση για μία περιοχή της οποίας η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Η πρόταση που έκαναν οι ίδιοι βασίστηκε σε αυτό που κάνουν οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι κάθε χρόνο στην αρχή της σεζόν καθαρίζουν τις παραλίες με ειδικό κόσκινο. Τέλος, μας ενημέρωσαν ότι ο Μακρύ Γιαλός αντιμετωπίζει πολλά ακόμα προβλήματα με την διχοτόμηση να έχει προκαλέσει την υποβάθμιση της περιοχής και τον κόσμο να βρίσκεται σε απελπισία.