Μ. Σαρικλάκης: Μεγάλο ενδιαφέρον για νέες κατασκευές θερμοκηπίων παρά τα εμπόδια της νομοθεσίας

12:51 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023
12:06 μ.μ. - Τετ, 21/51/2023
Image: Μ. Σαρικλάκης: Μεγάλο ενδιαφέρον για νέες κατασκευές θερμοκηπίων παρά τα εμπόδια της νομοθεσίας

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Θερμοκήπια Κρήτης ΑΒΕ στην εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη"

Ο κ. Εμμ Σαρικλάκης υπεύθυνος της εταιρίας Θερμοκήπια Κρήτης ΑΒΕ ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 14.00. Στο επίκεντρο της συζήτησης η διαδικασία κατασκευής νέων θερμοκηπίων από άποψη κόστους, γραφειοκρατίας, αδειοδοτήσεων.

Όπως είπε, το ΦΕΚ προβλέπει μια σειρά από διαδικασίες που βάζουν εμπόδια στους παραγωγούς που θέλουν να προχωρήσουν στην κατασκευή νέων θερμοκηπίων. Παρά τις προσπάθειες, εδώ και έναν χρόνο περίπου, από φορείς, συλλόγους, κατασκευαστικές εταιρίες για αλλαγές αυτές δεν έχουν επιτευχθεί οπότε γραφειοκρατικά και μέχρι σε ένα σημείο κοστολογικά δεν έχουν σημειωθεί αλλαγές. Το θετικό είναι ότι από την εμπειρία που αποκτήθηκε το προηγούμενο διάστημα υπάρχει μια καλύτερη γνώση της διαδικασίας για το πώς πρέπει να κινηθεί ένας παραγωγός που επιθυμεί να κάνει μια νέα θερμοκηπιακή μονάδα. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι απαγορευτικό πλέον.

Ενδιαφέρον για κατασκευή νέων μονάδων είναι αυξημένο κατά πολύ σε σχέση με πέρυσι. Ήδη τρέχουν δυο προγράμματα. Το ένα είναι τα σχέδια βελτίωσης για τους αγρότες, με προθεσμία μέχρι τέλος του μήνα και με χρηματοδότηση γύρω στο 60%. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι ο αναπτυξιακός που «τρέχει» συνέχεια και αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις που κατά την εκτίμησή τους συμφέρει εταιρίες ή όσους θέλουν να κάνουν μια μεγάλη επένδυση που περιλαμβάνει, στρέμματα θερμοκηπίου, ΑΠΕ, εξοπλισμό κ.α.

Ακούστε εδώ τον κ. Σαρικλάκη που αναλύει τα δεδομένα και δίνει χρήσιμες πληροφορίες στους παραγωγούς που θέλουν να προχωρήσουν στην κατασκευή μιας νέας θερμοκηπιακής μονάδας.