Μ. Σαμπροβαλάκης: Το υπο διαβούλευση ν/σ δεν δίνει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα των λαϊκών αγορών

10:16 π.μ. - Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017
10:10 π.μ. - Τετ, 18/16/2017
Image: Μ. Σαμπροβαλάκης: Το υπο διαβούλευση ν/σ δεν δίνει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα των λαϊκών αγορών

Προβλέπει τη δημιουργία λαϊκών αγορών καταναλωτών

 
Θέματα που έχουν να κάνουν με το υπαίθριο εμπόριο και τον σχετικό νόμο  του υπουργείου Οικονομίας, που κατατέθηκε προ καιρού  στη Βουλή ανέλυσε μιλώντας στον Ηχώ Fm 99,8 ο πρόεδρος του Συλλόγου παραγωγών λαϊκών νομού Λασιθίου κ. Μιχάλης Σαμπροβαλάκης.  Στις λαϊκές του νομού μας οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται  είναι πιστοποιημένοι , ελέγχονται, έχουν ISO κλπ. Ειδικότερα τώρα σε ότι έχει να κάνει με τα κτηνοτροφικά προϊόντα που διατίθενται μέσα από τις λαϊκές αγορές,  πριν από δυο χρόνια περίπου είχε γίνει μια εκκαθάριση θα μπορούσαμε να πούμε όσων αφορά τους παραγωγούς και τους τρόπους διάθεσης των συγκεκριμένων προϊόντων μέσα από τους πάγκους τους και πλέον έχει μπει μια τάξη. 
 
Από εκεί και πέρα το νομοσχέδιο με τίτλο «’Ασκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» προβλέπει την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων δίνοντας την ευκαιρία σε ειδικές ομάδες πληθυσμού κ.α. λαμβάνοντας άδεια υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων μέσω ενός συστήματος αδειοδότησης το οποίο λαμβάνει υπόψη του κυρίως κοινωνικά κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά υπάρχουν και ισχύουν και σήμερα και λαμβάνονται υπόψη στη διαδικασία έκδοσης άδειας. Δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς λαϊκών αγορών αλλά και άλλους κλάδους όπως αλιείς. Περιμέναμε στο νομοσχέδιο να περιλαμβάνονταν θέματα που έχουν θιχτεί σε συνεδριάσεις που γίνονται όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.  Από εκεί και πέρα ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι η λειτουργία λαϊκών αγορών καταναλωτών. Η διάφορα με τις άλλες αγορές προϊόντων έγκειται στο ότι αυτές θα οργανώνονται μόνο με πρωτοβουλία των φορέων πολιτών-καταναλωτών, από συνεταιρισμούς καταναλωτών, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς πολιτών με νομική υπόσταση και θα εγκρίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου των δήμων, στα όρια των οποίων έχουν την έδρα τους οι εν λόγω φορείς. Υπάρχουν όμως ζητήματα που προκύπτουν και  πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Ένα από αυτά   είναι ότι θα δίνεται  αδειοδότηση πώλησης ρακής χύμα ακόμη και σε εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού, σημείως εο κ. Σαμπροβαλάκης και πρόσθεσε.
 
Δυστυχώς δεν βλέπουμε να  δίνονται λύσεις σε άλλα  σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς των υφιστάμενων λαϊκών αγορών. Οι προτάσεις μας είναι κατατεθειμένες στα αρμόδια υπουργεία για θέματα όπως ημερήσια δικαιώματα,  σύσταση  οργανισμού λαϊκών αγορών Κρήτης κ.α. σημείωσε ο κ. Σαμπροβαλάκης .
 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη Μ. Σαμπροβαλάκη: