Μ. Ρεμουντάκης ο μοναδικός καλλιεργητής μανιταριών στο Λασίθι μας ξεναγεί στις εγκαταστάσεις του (βίντεο)

12:37 μ.μ. - Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023
12:01 μ.μ. - Τρί, 24/37/2023
Image: Μ. Ρεμουντάκης ο μοναδικός καλλιεργητής μανιταριών στο Λασίθι μας ξεναγεί στις εγκαταστάσεις του (βίντεο)

Μια πρωτότυπη καλλιέργεια στο Μακρύ Γιαλό

Ο κ. Μανώλης Ρεμουντάκης παραγωγός μανιταριών που δραστηριοποιείται στον Μακρύ Γιαλό Ιεράπετρας εδώ και 15 χρόνια περίπου, μας «γνωρίζει» την διαδικασία παραγωγής, ξεναγώντας μας παράλληλα στις εγκαταστάσεις της μονάδας που διαθέτει.

hxonews

Μιλώντας στην κάμερα του hxonews.gr αναφέρεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής μέχρι να προκύψει το τελικό προϊόν, το μανιτάρι, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ανάλογα με την ποικιλία. Η εκάστοτε ποικιλία καθορίζει, ανάμεσα σε άλλα, το χρώμα, τη γεύση , την σκληρότητα του μανιταριού.

hxonews

Όπως εξηγεί ο κ. Ρεμουντάκης η παραγωγή γίνεται σε ξεχωριστούς θαλάμους ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του μανιταριού. Μεγάλη προσοχή δίνεται ως προς την διαδικασία διατήρησης συγκεκριμένων συνθηκών εντός των θαλάμων, θερμοκρασία, ποσοστό υγρασίας κλπ. Για αυτό άλλωστε είναι αναγκαία η αυτόματη θέρμανση για να εξασφαλίζεται η σταθερή θερμοκρασία θαλάμου. Εδώ είναι και το μεγάλο αγκάθι στην καλλιέργεια καθώς, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος , έχει αυξηθεί υπερβολικά το κόστος παραγωγής σε σημείο πενταπλασιασμού του κόστους. Σημειωτέον εδώ, πρέπει να συμπεριληφθούν οι αυξήσεις και σε άλλα στάδια της παραγωγής και διακίνησης όπως τα υλικά συσκευασίας ή τα έξοδα μεταφοράς. Επίσης η αύξηση στο κόστος των σκευασμάτων για την απολύμανση των θαλάμων πριν την εκάστοτε νέα καλλιέργεια.

hxonews

Η καλλιέργεια μανιταριών, όπως κάθε καλλιέργεια άλλωστε , έχει τους «εχθρούς» της , πχ ασθένειες, που μπορούν να ελαττώσουν ή ακόμη και να καταστρέψουν την παραγωγή με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον παραγωγό. Απαιτείται λοιπόν μεγάλη προσοχή ήδη από την παραγωγή του σπόρου και μεταφοράς του στη μονάδα, μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

hxonews

Η παραγωγή του κ. Ρεμουντάκη απορροφάται στην πλειονότητά της εντός Κρήτης ενώ υπάρχει συνεργασία και με τα s/m ΣΥΝΚΑ.

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews