Μ. Πλατής: Τι σημαίνει η νέα ΚΑΠ για τους παραγωγούς – Τι θα γίνει με το ΟΣΔΕ

12:03 μ.μ. - Τρίτη, 23 Μαΐου 2023
12:05 μ.μ. - Τρί, 23/03/2023
Image: Μ. Πλατής: Τι σημαίνει η νέα ΚΑΠ για τους παραγωγούς – Τι θα γίνει με το ΟΣΔΕ

Ο υπεύθυνος της εταιρίας AgroAναπτυξιακή καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη»

Ο κ. Μιχάλης Πλατής υπεύθυνος της εταιρίας AgroAναπτυξιακή ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» σε μια συνέντευξη όπου έγινε αναφορά στο ΟΣΔΕ, τα σχέδια βελτίωσης και τη νέα ΚΑΠ.

Ειδικότερα για το ΟΣΔΕ και την ενεργοποίηση δικαιωμάτων είπε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και παρά τις ανακοινώσεις η πλατφόρμα για τις αιτήσεις δεν έχει ανοίξει ακόμη. Όπως έχει γίνει γνωστό το ΟΣΔΕ αναμένεται να διαρκέσει εως τις 21 Αυγούστου και οι διορθώσεις δύναται να γίνουν μέχρι 21 Σεπτέμβρη. Σε κάθε περίπτωση επειδή πολλές φορές υπάρχουν αλλαγές, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων.

Μίλησε στη συνέχεια, για τα Σχέδια Βελτίωσης που πήραν παράταση μέχρι τέλος Μαΐου και δεν αποκλείεται να δοθεί και άλλη. Επίσης για το πρόγραμμα «Αμάλθεια» και την επιχορήγηση για ζωοτροφές για αιγοπρόβατα. Ακόμη για το πρόγραμμα που αφορά μελισσοκόμους, για επιδότηση κυψελών και ενίσχυση μονάδων με τις αιτήσεις να γίνονται μέχρι 30 Ιουνίου.

Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είπε ότι είναι το μεγαλύτερο πακέτο της Ε.Ε. στον πρωτογενή τομέα όπου η Ε.Ε. επενδύει σε μεγάλο βαθμό. Η ΕΕ είναι αυτάρκης και εξάγει προϊόντα και είναι η πρώτη δύναμη στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο με την ένταξη νέων χωρών μειώνονται τα χρήματα για τις επιδοτήσεις, καθώς μοιράζονται μεταξύ περισσοτέρων τα διαθέσιμα κονδύλια. Η νέα ΚΑΠ έχει ισχύ από 2023 – 2027. Η Ε.Ε. έχει θέσει 17 στόχους εκ των οποίων οι 10 αφορούν τη γεωργία. Στα βασικά είναι πιστοποίηση τήρησης κανόνων, μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Πλατή.