
Δέσμευση του Αντιδημάρχου Ύδρευσης, Άρδευσης και Αποχέτευσης Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8 ότι σε επόμενη εκπομπή θα μας δώσει σχετικές απαντήσεις
Σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση της Ιεράπετρας λόγω των παλαιών δικτύων, της αυξημένης ζήτησης και της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών ανέδειξε ο Αντιδήμαρχος Ύδρευσης, Άρδευσης και Αποχέτευσης Ιεράπετρας, κ. Μιχάλης Μπαχλιτζανάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι».
Όπως εξήγησε, η αυξημένη κατανάλωση νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σε συνδυασμό με το παλαιό δίκτυο που σε πολλές περιοχές αποτελείται ακόμα από αμιαντοσωλήνες ή σκουριασμένους μεταλλικούς αγωγούς, οδηγεί συχνά σε βλάβες και διακοπές παροχής. Το πρόβλημα επιτείνεται από την έλλειψη προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες, που όμως — όπως υπογράμμισε — καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση.
Χαρακτηριστικά ανέφερε βλάβες σε κεντρικούς αγωγούς το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι οποίες ανάγκασαν τον Δήμο να διακόψει προσωρινά την υδροδότηση για να πέσει η πίεση και να επισκευαστεί το δίκτυο. Ως συνέπεια, πολλά σπίτια έμειναν χωρίς νερό για ώρες ή και ημέρες, μέχρι να γεμίσουν εκ νέου τα ντεπόζιτα.
Μελέτες αντικατάστασης και τηλεμετρία πίεσης
Ο κ. Μπαχλιτζανάκης υπογράμμισε ότι έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη για την αντικατάσταση του εξωτερικού αγωγού που ξεκινά από το υδραγωγείο και κατεβαίνει μέχρι την πόλη. Ωστόσο, το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται εντός του πολεοδομικού ιστού, όπου το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και γεμάτο παροχές από υλικά που κρίνονται σήμερα ανεπαρκή.
Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί "ντουλάπες" τηλεμετρίας, που επιτρέπουν τον έλεγχο της πίεσης στο δίκτυο, με στόχο να μειωθούν τα σπασίματα. Παρά τις προσπάθειες, σε ώρες αιχμής πολλά σπίτια — ειδικά σε περιοχές όπως η Ελεούσα και η είσοδος της πόλης — δεν έχουν αρκετή πίεση για να ανέβει το νερό σε ντεπόζιτα πολυκατοικιών.
Όσον αφορά την πρόταση αφαλάτωσης 10.000 κυβικών νερού ημερησίως από την εταιρεία SOLEC
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αναφορικά με την πρόταση της εταιρείας αφαλάτωσης SOLEC για παραχώρηση δωρεάν 10.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, ο Αντιδήμαρχος απάντησε πως δεν ξέρει κάτι σχετικό και πως πρέπει να έρθει σε επαφή με εκπρόσωπο της εταιρείας για περεταίρω πληροφορίες, και δεσμεύτηκε ότι σε επόμενη ραδιοφωνική εκπομπή θα μας δώσει σχετικές απαντήσεις.
Αποκατάσταση αρδευτικών υποδομών στις καμένες περιοχές
Αναφερόμενος στις καμένες περιοχές της Ιεράπετρας, σημείωσε ότι αποκαταστάθηκε άμεσα το δίκτυο ύδρευσης, παρότι η ευθύνη του Δήμου φτάνει μέχρι το ρολόι. Για την άρδευση, έχουν καταστραφεί δύο δεξαμενές και μεγάλα τμήματα του δικτύου. Ο Δήμος έχει υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 2 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μελέτες για οδοποιία, δίκτυα και δεξαμενές.
Όπως είπε, γίνονται προσπάθειες να φτάσει προσωρινά νερό στις περιοχές αυτές μέσω του υφιστάμενου υπόγειου δικτύου, έως ότου εγκριθεί η χρηματοδότηση και προχωρήσει η πλήρης αποκατάσταση.
Παράλληλα, ευχαρίστησε δημόσια την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, τους εθελοντές και τα τοπικά καταστήματα εστίασης για την άμεση και πολύτιμη προσφορά τους στη διαχείριση της κρίσης.
Συνεχίζεται η διαδικασία για τα υδροπλάνα
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας επιβεβαίωσε ότι το θέμα των υδροπλάνων παραμένει ανοιχτό. Η Αρχαιολογία δεν ενέκρινε τη χωροθέτηση εντός του αλιευτικού καταφυγίου, όμως εξετάζεται νέα τοποθεσία στη βόρεια πλευρά της πόλης, κάτω από την Αστυνομία. Αναμένεται αυτοψία στο σημείο, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης του διαδρόμου προσθαλάσσωσης.