Λυκουρέντζος: Έρχεται ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο για τον ΕΛΓΑ

12:54 μ.μ. - Τρίτη, 9 Ιουνίου 2020
12:06 μ.μ. - Τρί, 09/54/2020
Image: Λυκουρέντζος: Έρχεται ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο για τον ΕΛΓΑ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στον Ηχώ 99,8 για ελαιοπαραγωγή, θερμοκήπια και αποζημιώσεις

Πολλά και ενδιαφέροντα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζος σε συνέντευξή τους στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη. Όπως είπε ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός οργανισμός δεν είναι το κοινωνικό ταμείο της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι εισπράττουμε τις ασφαλιστικές εισφορές από τους αγρότες και εν συνεχεία καταβάλουμε αποζημιώσεις. Να σημειωθεί ότι ενώ πληρώνει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις δεν έχει εισπράξει ο Οργανισμός ασφαλιστικές εισφορές από τους αγρότες. Λόγω της πανδημίας έχει δοθεί παράταση για τις εισφορές του 2019 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Αυτό δημιουργεί θέμα ρευστότητας στον ΕΛΓΑ καθώς εξάλλου ως Διοίκηση παραλάβαμε τον Οργανισμό χωρίς αποθεματικό και με αρνητικό ισοζύγιο. Ο ΕΛΓΑ παρά την οικονομική δυσχέρεια πληρώνει και κανένα αγρότης δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ.

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνον σύμφωνα με τον κανονισμό του. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε για περιπτώσεις που δεν προβλέπονται στον κανονισμό. Όπου υπάρχουν ζημιές που καλύπτονται από τον κανονισμό ασφάλισης θα αποζημιώνονται έστω και με καθυστέρηση λόγω αδυναμίας ταμιακής ρευστότητας. Αυτό που εισηγείται στο Δ.Σ. στο πλαίσιο της συζήτησης για αλλαγή του κανονισμού είναι, παράλληλα με την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς, ο αγρότης που ασφαλίζει την καλλιέργειά του θα παίρνει πλέον στα χέρια του ένα ατομικό ασφαλιστικό συμβόλαιο όπου θα υπάρχει η περιγραφή του κτήματος, η έκταση , η καλλιέργεια , η χρονική περίοδος ασφάλισης, να αξιοποιήσουμε δηλαδή τις νέες τεχνολογίες ώστε να είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο του ποιοι δικαιούνται και πότε δίνεται αποζημίωση, ανέφερε.

Σχετικά με αποζημιώσεις για την ελαιοπαραγωγή είπε ότι όσα είναι στη φάση της καρποδεσίας από τον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθεί με βάση τον κανονισμό. Για όσα δεν είναι στη φάση της καρποδεσίας θα γίνει σύσκεψη με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος Κρήτης και θα αναζητηθούν λύσεις σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε ότι αφορά στα θερμοκήπια υπάρχει επικοινωνία με εκπροσώπους οργανωμένων παραγωγών και εντός των επόμενων ημερών θα γίνει συνάντηση μαζί τους ώστε να γίνει συζήτηση επί του θέματος. Δεν είμαστε έτοιμοι για τα θερμοκήπια , προετοιμαζόμαστε όμως μέσα από προτάσεις και συζητήσεις με παραγωγούς. Η συζήτηση για αλλαγή του κανονισμού προϋποθέτει εξασφάλιση πόρων. Ο ΕΛΓΑ πληρώνει με βάση τα έσοδα του. Μια λύση για να εξασφαλιστούν πόροι είναι η ΕΕ να αναγνωρίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ασφαλιστικών οργανισμών σε χώρες που πλήττονται. Άλλος τρόπος είναι να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές όμως οι καιροί είναι δύσκολοι για κάτι τέτοιο.

Ακούστε αναλυτικά τον κ. Λυκουρέντζο: