Λυγερός για ελληνοτουρκικά στον Ηχώ 99,8 - Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι

12:28 μ.μ. - Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020
12:06 μ.μ. - Πέμ, 04/28/2020
Image: Λυγερός για ελληνοτουρκικά στον Ηχώ 99,8  - Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι

Η εθνική αυτοπεποίθηση το μυστικό

Σε μια συνέντευξη για τα ελληνοτουρκικά ο δημοσιογράφος κ.Σταύρος Λυγερός σχολίασε τις κινήσεις της Τουρκίας, τις θέσεις της Ελλάδας και τον ρόλο ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων.

Όπως είπε ο κ. Λυγερός, η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες κλιμακώνει τις επιθετικές επεκτατικές επιδιώξεις της. Μια κλιμάκωση ποιοτική γιατί άλλο να μιλάς για την υφαλοκρηπίδα και άλλο να μιλάς για ελληνικά νησιά τα οποία χαρακτηρίζονται όχι γκρίζες ζώνες αλλά χαρακτηρίζονται τουρκικά νησιά υπό τουρκική κατοχή. Φτάσαμε και στο απίθανο σημείο με το γνωστό μνημόνιο Άγκυρας Τρίπολης να παρακαμφθεί όχι μια νησίδα αλλά ολόκληρη η Κρήτη. Το μνημόνιο έγινε για να εφαρμοστεί που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα σταλεί ένα σεισμογραφικό που θα κάνει σεισμικά που είναι η πρώτη φάση πριν τη γεώτρηση. Αν τα σεισμικά γίνουν ανεκτά από την Αθήνα, αν η Αθήνα αντιδράσει με διαβήματα τότε το μνημόνιο θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Ακόμα και εάν δεν βρουν κοίτασμα , για πολιτικούς λόγους θα στείλουν πχ το Φατιχ να κάνει μια γεώτρηση έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης για να υπογραμμίσει με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία και να κατοχυρώσει έστω και δια της βιας τον σφετερισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Προς το παρόν πάντως έχουν λόγια , όχι πράξεις. Ωστόσο οι Τούρκοι προειδοποιούν. Γιατί θέλουν να εθίσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για αυτό που θα κάνουν έτσι ώστε να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για κάποια διαφορά, ότι οι δυο χώρες τσακώνονται και η Τουρκία κάνει στο τέλος κάτι γιατί δεν έχει βρεθεί κάποια λύση. Εθίζοντας την κοινή γνώμη μειώνουν τις αντιδράσεις όταν έρχεται η ώρα να δράσουν. Ταυτόχρονα εθίζουν και την ελληνική γνώμη. Και εδώ η Ελλάδα πρέπει να έχει μια απάντηση, τόνισε ο κ. Λυγερός.

Πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι δεν χρειάζεται φτάσουν ιο αντιθέσεις μεταξύ δυο κρατών σε σύγκρουση. Οφείλεις να βάλεις μια κόκκινη γραμμή ειδικά όταν τίθενται θέματα επεκτατικών βλέψεων εις βάρος σου. Εμείς ανεχόμαστε εδώ και δεκαετίες μαζικές παραβιάσεις και υπερ πτήσεις από τουρκικά μαχητικά πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αυτό το έχουμε καταπιεί. Όπως και την απειλή ότι αν επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα από 6 σε 12 μίλια αυτό θα είναι αιτία πολέμου. Η μόνη χώρα που δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα είναι η Ελλάδα η οποία δεν έχει ανακηρύξει ούτε ΑΟΖ. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι ότι η Τουρκία αποθρασύνεται, σημείωσε

Είπε ακόμη ότι η χώρα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει, να φροντίσουμε για να έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ισχυρή οικονομία, συμμαχίες, γιατί δεν θα έρθει κάνεις να σου λύσει το πρόβλημα. Το έχουμε δει με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο. Η Ευρώπη ακολουθεί ένα επίπεδο διπλωματικό αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Το ΝΑΤΟ λέει, υποστηρίζουμε ένα μέλος μας αν απειληθεί από τρίτη χώρα όχι από χώρα σύμμαχο.

Κλείνοντας ο κ. Λυγερός τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια εθνική στρατηγική και η Ελλάδα με ξεκάθαρη στάση να προωθήσει και να υπερασπιστεί τις θέσεις της.

Ακούστε εδώ αναλυτικά: