Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

9:50 π.μ. - Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023
09:11 π.μ. - Τετ, 15/50/2023
Image: Λωρίδα της Γάζας: Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Δείτε βίντεο από την έφοδο του IDF στο μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα της Γάζας - Εκρήξεις μέσα στο κτιριακό συγκρότημα που οι Ισραηλινοί θεωρούν «καρδιά» των επιχειρήσεων της Χαμάς

Επιδρομή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας πραγματοποίησε τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός, την ώρα που το Ισραήλ και η Χαμάς φαινόταν πως πλησίαζαν σε μια συμφωνία για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα μια διαρκή, πολυήμερη παύση των μαχών.

Τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν τα ξημερώματα στο Αλ Σίφα, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο εντός του νοσοκομειακού συγκροτήματος.

«Μπορούμε να τους δούμε να στρέφουν τα όπλα των τανκς προς το νοσοκομείο. Δεν είμαστε σίγουροι αν στρατιώτες βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, αλλά βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα με τα τανκς», σύμφωνα με δημοσιογράφο του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Wafa.

Υπήρχαν ανταλλαγές πυροβολισμών στην αυλή, πρόσθεσε ο Al Za'anoun, τη στιγμή που εκατοντάδες προσωπικό και ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του νοσοκομείου, μαζί με αρκετές χιλιάδες άτομα που έχουν αναζητήσει καταφύγιο από την αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μουνίρ Αμπού Αλ Ρις, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ επιχειρούν μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο του θυλάκου, ψάχνουν σε υπόγειά του, προσθέτοντας πως ασθενείς έχουν καταληφθεί από πανικό εξαιτίας των κρότων εκρήξεων.

Σε μια δήλωση νωρίς το πρωί της Τετάρτης, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανέφεραν ότι πραγματοποιούν μια «ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση» στο νοσοκομείο. «Βάσει πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν και λόγω επιχειρησιακής αναγκαιότητας», οι δυνάμεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, «διεξάγουν στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας εναντίον της Χαμάς σε συγκεκριμένη περιοχή του νοσοκομείου Σίφα», αναφέρει ανακοινωθέν του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα στοιχεία του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση συμπεριλαμβάνονται μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με «την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι». Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε ακόμη «όλοι» οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος οι οποίοι, κατ’ αυτόν, βρίσκονται «μέσα» στο νοσοκομείο να «παραδοθούν».

Εκπρόσωπος του IDF δήλωσε επίσης σήμερα στο CNN ότι η «στοχευμένη και ακριβής επιχείρηση» στο Αλ Σιφα έχει ως στόχο τον εντοπισμό μαχητών της Χαμάς και πιθανόν τη διάσωση ομήρων. «Ο στόχος μας είναι να φέρουμε πίσω τους ομήρους και να ξετρυπώσουμε τη Χαμάς όπου κι αν βρίσκεται» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο είναι «πιθανώς η καρδιά» των επιχειρήσεων της τρομοκρατικής ομάδας.

Νωρίτερα ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί επικοινώνησαν με Παλαιστίνιο αξιωματούχο υγείας και του είπαν ότι «θα κάνουν επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα τα επόμενα λεπτά». «Και μας είπαν να ενημερώσουμε τους ανθρώπους να μην στέκονται κοντά στα παράθυρα» δήλωσε ο αλ Κούντρα στο Al Jazeera.

Όπως είπε, ενημέρωσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την ισραηλινή προειδοποίηση.

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο δήλωσαν ότι η Χαμάς αποθηκεύει όπλα και λειτουργεί κέντρο διοίκησης από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του θύλακα.

Οι δηλώσεις απηχούσαν ισχυρισμούς του Ισραήλ, τους οποίους οι αξιωματούχοι του παλαιστινιακού νοσοκομείου και της Χαμας έχουν απορρίψει. Χθες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απέρριψε την κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία τού πρόσαψε ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για στρατιωτικές επιχειρήσεις, βλέποντας σ’ αυτές αμερικανικό «πράσινο φως» στο Ισραήλ «για να διαπράξει νέες σφαγές».

Η Χαμάς δήλωσε επίσης σήμερα ότι το Ισραήλ και ο Μπάιντεν φέρει «ακέραιη την ευθύνη» για την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Σίφα. «Η κατοχή (σ.σ. με αυτόν τον όρο αναφέρεται η Χαμάς στο Ισραήλ) και ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στο ιατρικό συγκρότημα Σίφα», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της στα αραβικά.

Το Ισραήλ λέει ότι ελέγχει τη βόρεια Γάζα

Χθες ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας σημειώνοντας πως το αποδεικνύει η φωτογραφία που έβγαλαν οι ισραηλινοί στρατιώτες μέσα από το κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου στην καρδιά της πόλης τη Δευτέρα.

hxonews

Στο μεταξύ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα όλο και αυξάνεται από τη στιγμή που συνεχίζεται ο αποκλεισμός των καυσίμων και τα νοσοκομεία, τα συστήματα ύδρευσης, τα αρτοποιεία και άλλες υπηρεσίες που εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια έκλεισαν.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι μόνο ένα νοσοκομείο από τα 30 περίπου - το Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ-Αχλί στην πόλη της Γάζας - λειτουργεί στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Ο Δρ Ghassan Abu-Sittah είπε ότι η εγκατάσταση διαθέτει δύο χειρουργικές αίθουσες και τρεις χειρουργούς για περισσότερους από 500 ασθενείς . Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τόνισε το καθεστώς προστασίας των νοσοκομείων βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ιατρικά κέντρα στη Γάζα στοχοποιούνται για στρατιωτική δράση.

Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα από τις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). Μια άλλη υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιεί ότι «εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι» παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη της Γάζας.

Πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Χαμάς -με το Κατάρ να διαδραματίζει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο- έχουν συμμετάσχει σε συνομιλίες εδώ και εβδομάδες για την απελευθέρωση των ομήρων. Οι γενικές παράμετροι που συζητούνται επί του παρόντος συνεπάγονται την απελευθέρωση της Χαμάς μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων την ίδια στιγμή που το Ισραήλ απελευθερώνει Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η ανταλλαγή θα γινόταν κατά τη διάρκεια μιας διαρκούς, πολυήμερης παύσης των μαχών. Το Ισραήλ ζήτησε πρόσφατα να απελευθερωθούν 100 όμηροι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χαμάς και πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που συνελήφθησαν κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. "Πιστεύω ότι θα συμβεί. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες", είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αναφέρθηκε εάν οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση και των 10 Αμερικανών πολιτών που κρατούνται. Ο νεότερος Αμερικανός όμηρος και το μόνο γνωστό ανήλικο παιδί των ΗΠΑ που κρατείται αυτή τη στιγμή αναγνωρίστηκε ως η 3χρονη Αμπιγκέιλ Ένταν, σύμφωνα με ένα μέλος της οικογένειας.

Τελευταίος αριθμός νεκρών

Τουλάχιστον 11.255 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, περίπου 4.630 από τους οποίους ήταν παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Ραμάλα. Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αντιμετώπιζε σημαντικές δυσκολίες στην απόκτηση ενημερωμένων πληροφοριών λόγω της κακής κατάστασης των επικοινωνιών στη Γάζα .

protothema.gr