Λουλάκη για Ηπατίτιδα: Προσοχή στα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

12:44 μ.μ. - Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022
12:04 μ.μ. - Τετ, 27/44/2022
Image: Λουλάκη για Ηπατίτιδα: Προσοχή στα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

Χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές από την παιδίατρο Λέλα Λουλάκη

Αναφορικά με την ανησυχία, που έχουν προκαλέσει τα κρούσματα, που έχουν καταγραφεί σε πάνω από 10 χώρες για Ηπατίτιδα σε παιδιά, μίλησε στον Ηχώ 99,8 η παιδίατρος κα Λέλα Λουλάκη.

Όπως είπε, ύποπτα κρούσματα στη χώρα μας με Ηπατίτιδα σοβαρή, δηλαδή με ίκτερο, όχι δεν έχουν καταγραφεί, ως τώρα. Ύποπτα κρούσματα όμως μπορεί να θεωρηθούν παιδιά,  ή και ενήλικες, με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ή ίωσης, που εκδηλώνεται με πυρετό, εμετό, διάρροια , πόνο στην κοιλιά.

Κάθε παιδί, που περνά μια ίωση με τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία κρατούν μερικές μέρες, χωρίς το παιδί να αφυδατώνεται, δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο όμως θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα ο γιατρός,  ώστε να ακολουθούνται οι κατάλληλες οδηγίες. Γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Χρειάζεται επίσης το παιδί να μείνει στο σπίτι και να δέχεται της απαραίτητης φροντίδας.

Σε κάθε περίπτωση εάν τα συμπτώματα επιμένουν, το παιδί δεν είναι καλά, δεν ενυδατώνεται, οπωσδήποτε κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία με τον γιατρό και αντιμετωπίζεται ανάλογα το περιστατικό. Ίσως χρειαστεί να γίνουν και εργαστηριακές εξετάσεις. Γιατί εκτός από τον κίνδυνο της Ηπατίτιδας μπορεί να συντρέχει και κάτι άλλο με την υγεία του παιδιού οπότε και αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να εξεταστεί. Τώρα εάν δούμε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, τότε σημαίνει ότι κάτι σοβαρό υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα, εξήγησε η κα Λουλάκη .

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε κρούσματα στη χώρα μας, αλλά το πόσο σοβαρά θα εκδηλωθούν θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, σημείωσε μεταξύ άλλων προτρέποντας του γονείς εάν το παιδί τους έχει κάποιο, από τα παραπάνω συμπτώματα έγκαιρα να επικοινωνούν με τον γιατρό τους

Ακούστε εδώ αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες: