Λουκέτο στα μπαρ μέχρι το εμβόλιο - Κλειστά τα σχολεία για όσο πουν οι ειδικοί

7:43 π.μ. - Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020
07:12 π.μ. - Πέμ, 03/43/2020
Image: Λουκέτο στα μπαρ μέχρι το εμβόλιο - Κλειστά τα σχολεία για όσο πουν οι ειδικοί

Πιστός στο αφήγημα ότι τα μπαρ είναι ο μεγαλύτερος «εχθρός» παραμένει ο πρωθυπουργός, μιλώντας για προσεκτικό άνοιγμα και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Ειδήσεις έβγαλε η παρέμβαση του πρωθυπουργού σε διαδικτυακή συζήτηση με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia, καθώς αυτή την περίσταση (και όχι διάγγελμα ή επίσημες ανακοινώσεις) επέλεξε για να περιγράψει ένα μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για άνοιγμα της οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς, ανακοίνωσε ότι τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι η χώρα να διαθέτει το εμβόλιο και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Τα λόγια αυτά του πρωθυπουργού φέρνουν ψυχρολουσία για χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι παίρνουν το μήνυμα πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις εργασίες τους τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

«Θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο» είπε ο πρωθυπουργός φέρνοντας ως παράδειγμα «τη νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι υπό προϋποθέσεις η εστίαση και το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Λίγη ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο 31ο Ετήσιο Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, από όπου σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τα σχολεία κλειστά για όσο καιρό της πουν οι ειδικοί.

Αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και κατέληξε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στις ακραίες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του με πρόσχημα την προστασία των θέσεων εργασίας και τη ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων.

«Η πανδημία είναι δραματικός καταλύτης αλλαγών. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα, αλλά προχωράμε με επιθετικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει, χωρίς να χάνουμε χρόνο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει «η Ελλάδα θα είναι ένας από τους νικητές μετά την πανδημία. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε την παραγωγική δυναμική της χώρας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τη ρευστότητα ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ακόμα και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και τόνισε ιδιαίτερα την πρόθεση του ιδίου και της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις παρά την πανδημία. Αναφέρθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για τις χρήσεις γης.

«Η πανδημία μας έκανε πιο σοφούς, αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κρίση και βλέπουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας, αλλά είμαστε ακόμη πιο αφοσιωμένοι στην μεταρρυθμιστική ατζέντα μας. Είναι ανάγκη και προτεραιότητά μας και με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και να προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την πανδημία σχολίασε πως «είμαστε αφοσιωμένοι για να σώσουμε ζωές κάθε μέρα και αυτή είναι η πιο σημαντική πρόκληση τώρα».

efsyn.gr