Λογοθετίδης: Στην Ελλάδα το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών «τρίτης γενιάς»
Ο κος Στέργιος Λογοθετίδης, Ομότιμος καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο Φυσικό του ΑΠΘ, φιλοξενήθηκε στον αέρα της εκπομπής «Καλημέρα Λασίθι»
Ο κος Στέργιος Λογοθετίδης, Ομότιμος καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο Φυσικό του ΑΠΘ, φιλοξενήθηκε στον αέρα της εκπομπής «Καλημέρα Λασίθι», όπου μίλησε για την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών "τρίτης γενιάς" τα οποία είναι διαφανή και εύκολα στην τοποθέτηση με τεχνολογία που αναπτύχθηκε και παράγεται στην Ελλάδα.
«Τα σύγχρονα θερμοκήπια απαιτούν αρκετή ενέργεια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν καθώς όσο πιο σύγχρονο είναι ένα θερμοκήπιο τόσο περισσότερους αυτοματισμούς έχει άρα και η ενέργεια που απαιτείται αυξάνεται», ανέφερε ο κος Λογοθετίδης και πρόσθεσε ότι ειδικά εάν το θερμοκήπιο βρίσκεται μακριά από το δίκτυο, το κόστος σύνδεσης είναι αρκετά μεγάλο.
Ο καθηγητής μας ενημέρωσε ότι τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά είναι τρίτης γενιάς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή γιατί είναι διαφανή και επιτρέπουν στο φως να περάσει από μέσα τους. Ταυτόχρονα, είναι ελαφριά (500 γραμμάρια το τετραγωνικό) και εύκαμπτα επομένως μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν πάνω ή κάτω από την οροφή ενός θερμοκηπίου και να επιτρέψουν στον ήλιο να περάσει ώστε να γίνεται φωτοσύνθεση. Αυτή είναι και η μεγάλη τους διαφορά σε σύγκριση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά τα οποία είναι αδιαφανή, δεν είναι εύκαμπτα και είναι βαριά και έτσι δεν μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από ένα θερμοκήπιο.
Συνεχίζοντας, μας ενημέρωσε για τα τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων φωτοβολταϊκών. Το πρώτο είναι ότι είναι ημιδιαφανή, άρα αφήνουν το φως να περάσει και συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής της καλλιέργειας. Δεύτερον, επειδή σκιάζουν, ο παραγωγός δεν χρειάζεται να μπει στην διαδικασία του στοκαρίσματος, εξοικονομούν νερό και ταυτόχρονα κόβουν ένα μέρος της βλαβερής ακτινοβολίας η οποία προκαλεί τις αρρώστιες στα φυτά, και τρίτον και πιο σημαντικό, παράγουν ηλεκτρική ενέργεια την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο παραγωγός ώστε να βάλει δροσισμό και ψύξη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής μέχρι 30%.
Η χρήση υδροπονικού συστήματος σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά μπορούν να ανεβάσουν αρκετά την παραγωγή, είπε ο καθηγητής συνεχίζοντας. Στην Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένας ειδικός χώρος όπου γίνεται χρήση των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών ακόμα και πάνω από καλλιέργειες αμπελιού και είναι επισκέψιμος ώστε να μπορέσει όποιος ενδιαφέρεται να δει όχι μόνο τον τρόπο εγκατάστασής τους, ο οποίος είναι αρκετά εύκολος, αλλά και την λειτουργία τους.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι πρωτοπόρα για όλο τον κόσμο με τον κ. Λογοθετίδη να αναφέρει ότι το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας και ο αντίστοιχος της Γερμανίας, επισκέφτηκαν αυτά τα θερμοκήπια και το εργοστάσιο που χτίζεται αυτή τη στιγμή με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο. Επομένως, το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο για μαζική παραγωγή των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών χτίζεται στην Θεσσαλονίκη γιατί η τεχνολογία αναπτύχθηκε στο κέντρο νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Η Ιεράπετρα με την χρήση της υδροπονίας και των συγκεκριμένων φωτοβολταικών, θα μπορούσε να παράγει πέντε φορές περισσότερα κηπευτικά με την κάλυψη που έχει ήδη και ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί πέντε φορές λιγότερο νερό, ανέφερε ο καθηγητής. «Σε πειράματα που γίνονται, το μισό τμήμα του θερμοκηπίου δεν καλύπτεται και η διαφορά στην καλλιέργεια και συγκεκριμένα στο ύψος των φυτών είναι ξεκάθαρη», είπε.
Για τα κίνητρα που δίνονται στην δημιουργία θερμοκηπίων, ο κος Λογοθετίδης αναφέρθηκε στα 600 εκατομμύρια που έχει αναγγείλει ο Πρωθυπουργός αλλά και στο 14ο Διεθνές Συνέδριο για τα αγροβολταϊκά, όπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά μόνο τα θερμοκήπια και η επιδότηση που δίνει είναι 50% για δημιουργία θερμοκηπίου συν 10% για υδροπονία και 10% επιπλέον για νέους αγρότες ή για απομακρυσμένες περιοχές και περιοχές που έχουν πληγεί. Επομένως, η συγκεκριμένη επιδότηση μπορεί να φτάσει στο 70% και το ποσό είναι από 30.000 ευρώ μέχρι 1 εκατομμύριο. Επίσης, υπάρχει το πρόγραμμα καινοτομίας το οποίο είναι σε διαβούλευση και αφορά καινούργιες τεχνολογίες στα θερμοκήπια, με την χρηματοδότηση να φτάνει στο 100% για ερευνητικά προγράμματα.
Όσον αφορά το κόστος για τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά, ο κος Λογοθετίδης μας ενημέρωσε ότι τα τετραγωνικά που θα βάλουμε, εξαρτώνται από τις ανάγκες που έχουμε οπότε ανάλογη θα είναι και η τιμή. Το πιο σημαντικό είναι ότι η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα με την Κρήτη, και ιδιαίτερα την περιοχή της Ιεράπετρας να είναι ιδανικό μέρος για την συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία, σε συνδυασμό με την υδροπονία, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής και να κάνει τον παραγωγό μικρό επιχειρηματία.
Κλείνοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, η οποία σήμερα είναι στα 15 χρόνια και σε λίγα χρόνια θα φτάσουν στα 20. Τέλος, είπε ότι η χρήση τους μπορεί να γίνει, πέρα από τα θερμοκήπια, σε όλες τις ανοιχτές καλλιέργειες όπως τα αμπέλια, τα ακτινίδια ακόμα και στις ελιές.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube