Lockdown: Τι ακολουθεί μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Το πλάνο των λοιμωξιολόγων για την εστίαση
Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει κάθε Παρασκευή χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ανακοινώνονται μέτρα κάθε εβδομάδα
Τις προτεραιότητες που έχει τώρα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ανέλυσαν οι δύο καθηγητές, Χαράλαμπος Γώγος και Νίκος Σύψας σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις.
Και οι δύο ειδικοί ανέφεραν πως σειρά έχουν τα σχολεία, ενώ προς το τέλος θα είναι η εστίαση.
Αυτό το διάστημα μάλιστα είναι ιδιαίτερο κρίσιμο, γι΄αυτό οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ψώνια τους ώστε να μην υπάρξει διασπορά και επομένως πισωγυρίσματα.
Φυσικά οι επιδημιολόγοι περιμένουν με αγωνία να δουν το αποτύπωμα που θα αφήσει το άνοιγμα της αγοράς στην επιδημία, ωστόσο θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να γίνει κάτι τέτοιο.
Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάζει κάθε Παρασκευή χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ανακοινώνονται μέτρα κάθε εβδομάδα.
Ο κ. Γώγος ανέφερε πως θα χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες προκειμένου να εκτιμήσουν με ασφάλεια αν ήρθε η σειρά των σχολείων για να ανοίξουν.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά πως το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια» εξήγησε.
Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές πως οι ειδικοί δεν βιάζονται για την εστίαση, η οποία όχι μόνο βρίσκεται τελευταία στη λίστα αλλά έχει «μετατεθεί» η έναρξη των συζητήσεων για τον επόμενο μήνα.
Να τηρείται αυστηρά το δίωρο στην αγορά – Από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση
Ειδικότερα την ανάγκη εκτεταμένης επιτήρησης, για την τήρηση των μέτρων σημείωσε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων.
Η επιδημιολογική κατάσταση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι βελτιωμένη «τόσο, όσο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ότι δεν είναι αυτή που θα ήθελε να είναι κανείς, αλλά δεν κι εύκολο να είναι αυτό που θέλαμε.
«Υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα» επισήμανε.
Υπογράμμισε, όμως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «το δίωρο πρέπει να είναι αυστηρά δίωρο. Θέλουμε μια εφαρμογή (στα κινητά) για το δίωρο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τα προσωπικά δεδομένα.
Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» τόνισε.
Μπορεί να χρειαστούν δυο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο σημείωσε ο καθηγητής.
Επιθυμία της πολιτείας να ανοίξει η οικονομία
«Πρέπει να υπάρχει εκτεταμένη επιτήρηση στους διαδρόμους στους κοινόχρηστους χώρους τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα, προειδοποίησε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας: «Από κει και πέρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν λόγω του καιρού».
Είπε δε, ότι από Φεβρουάριο μπορεί να αρχίσει να ανοίγει η εστίαση αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα.
«Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε.
Δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος – Σε επιφυλακή για τον κεντρικό τομέα της Αθήνας
Από την πλευρά του ο Λοιμωξιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Επιτροπής για τον κοροναϊό, Νικόλαος Σύψας, μίλησε στο MEGA για την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα πράγματα είναι σχετικά καλά, καθώς περάσαν οι γιορτές χωρίς κάποια επιδημική έκρηξη. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κόκκινες περιοχές και το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος.
Όπως είπε, σε κάθε συζήτηση της επιτροπής γίνεται εκτίμηση κινδύνου. «Το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας έχει μεγαλύτερο όφελος από ένα πιθανό κίνδυνο», τόνισε και πρόσθεσε πως «παίρνουμε ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο λελογισμένο».
Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δήλωσε πως αυτό θα γίνει με κάποιες προϋποθέσεις. Μία εξ αυτών είναι να γίνονται πολλά τεστ καθημερινά και σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα μέτρα θα αρθούν.
«Κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο», είπε.
Ακόμα, την κατάσταση δεν ευνοεί και ο καιρός με τις χαμηλές θερμοκρασίες. «Οι περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερο R», είπε χαρακτηριστικά.
Για την εστίαση, υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, αλλά θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης.
«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ΄ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια», εξήγησε.
Σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική, τα μέτρα θα είναι οριζόντια, υποστήριξε. Για την μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως τουλάχιστον για τις επόμενες δυο βδομάδες δε θα επιτραπεί.
Αναφορικά με την κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις, επεσήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασπορά του ιού μέσα στα σπίτια και πως κάθε έξοδος όσο και αν φαίνεται αθώα, ενέχει κίνδυνο.
Τέλος, μίλησε για τον εμβολιασμό, υποστηρίζοντας πως ο μεγάλος στόχος, είναι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, κάτι που πάει πολύ καλά.
«Ο εμβολιασμός είναι μια άσκηση υπομονής, έχουμε δρόμο θα πάμε μέχρι το καλοκαίρι», κατέληξε.
Μέτρα ακόμα και… το Πάσχα
Πάντως το γεγονός ότι χαλαρώνουμε δεν σημαίνει ότι τελειώνει και το lockdown. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη είναι σχεδόν σίγουρη πως θα κάνουμε Πάσχα με μέτρα προστασίας.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε πως θα υπάρχουν και το Πάσχα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Η κα. Παγώνη επανέλαβε ότι πρέπει να γίνονται πολλά τεστ ανίχνευσης κοροναϊού για να ανακαλύπτουμε περισσότερους ασυμπτωματικούς.
Παράλληλα, αναφερόμενη στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν πρώτα όλα τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια που παραμένουν κλειστά και στη συνέχεια, εφόσον οι παράμετροι είναι καλές, να ανοίξει ολόκληρη η αγορά και η εστίαση.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η υγεία πρέπει να ισορροπήσει με την οικονομία, επισημαίνοντας ότι θα ήταν καταστροφή για έναν καταστηματάρχη να του μείνει το χειμωνιάτικο εμπόρευμα.
Αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα
Την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων προστασίας τόνισε η Πνευμονολόγος και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», για το άνοιγμα από αύριο του λιανεμπορίου.
«Φαίνεται να ελέγχουμε την κατάσταση. Πολύ ευχάριστο που ανοίγουμε. Όμως εύκολα γυρνάνε τα πράγματα. Ανοίγουμε, και ανοίγουμε προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα, για να μείνουμε με λίγα κρούσματα. Είναι απαραίτητο να ανοίξουμε. Αλλά εξαρτάται τι επαφές θα έχουμε και πόσο προσεκτικοί θα είμαστε. Να βγούμε από το σπίτι, αλλά να βγούμε με ασφάλεια» σημείωσε.
«Αν προσέχουμε και τηρούμε τα μέτρα, η κινητικότητα μπορεί να αυξήσει ελάχιστα τα κρούσματα. Στο χέρι μας να κρατήσουμε τα μέτρα» πρόσθεσε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της πανδημίας. «Γενικότερα τα κατάφεραν καλά τα νοσοκομεία, παρά την μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη. Μαθαίνουμε όσο περνάει ο καιρός. Δεν είναι θέμα μόνο ετοιμότητας συστήματος υγείας. Αν τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ούτε το καλύτερο σύστημα υγείας» ανέφερε.
Σε ότι αφορά στα σχολεία, υπογράμμισε, πώς εάν την προσεχή εβδομάδα τα κρούσματα παραμείνουν σταθερά «τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να είναι στα σχολεία».
in.gr